Χειραγώγηση από φίλους: Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας

Πολλά παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με μία χειραγωγική συμπεριφορά όταν ξεκινούν την κοινωνικοποίηση.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Χειραγώγηση από φίλους: Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά διευρύνουν τον κύκλο τους γνωρίζοντας νέους συμμαθητές και συμμαθήτριες. Αυτές οι νέες επαφές είναι πολύ ευεργετικές για την ψυχική τους υγεία, αλλά είναι σημαντικόνα μείνουν μακριά από χειραγωγικές συμπεριφορές.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην εξαρτώνται συναισθηματικά από τους φίλους τους ή να μην αισθάνονται άσχημα για τις συμπεριφορές τους. Ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να χρησιμοποιούν εκβιασμούς και τεχνάσματα για να χειραγωγούν τους συνομηλίκους τους.

5 χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα προστατέψετε το παιδί σας

Κάθε παιδί έχει διαφορετική προσωπικότητα . Ενώ κάποια τείνουν να είναι πιο κοινωνικά, άλλα τείνουν να είναι πιο εσωστρεφή. Αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς κάθε άτομο είναι μοναδικό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ένα παιδί που είναι υπερβολικά εσωστρεφές μπορεί να επηρεαστεί εύκολα και να χειραγωγηθεί χωρίς καν να το καταλάβει. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να μην συμβεί αυτό.

1. Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργήσετε υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση στο παιδί σας. Ορισμένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη θυματοποίηση λόγω του φόβου ότι θα μείνουν χωρίς φίλους . Κάτι τέτοιο μπορεί να το εκμεταλλευτούν τα πιο πονηρά παιδιά.

Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, ενσταλάζοντας παράλληλα το σεβασμό , την αγάπη και την ενσυναίσθηση για τους άλλους. Εξηγήστε πως είναι μοναδικό και εάν κάποιος θέλει να γίνει πραγματικά φίλος του θα ενδιαφερθεί να το γνωρίσει πραγματικά.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να γίνει καλός φίλος

2. Εντοπίστε ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας αρχίζει μια νέα φιλία και ξαφνικά αλλάζει η συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να είστε παρατηρητική και προσεκτική. Πόσο μάλλον όταν υπερασπίζεται τυφλά τον φίλο του και μάλιστα θυμώνει όταν εκφράζετε την ανησυχία σας.

3. Εσείς είστε το παράδειγμα

Φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν ακούσια συναισθηματικό εκβιασμό για να πείσουν τα παιδιά τους να κάνουν αυτό που θέλουν. Ωστόσο, αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών.

Έτσι, αν δεν θέλετε το παιδί σας να χειραγωγείται από τους συνομηλίκους του, μην το κάνετε και εσείς.. Να θυμάστε ότι το παράδειγμα ξεκινάει από το σπίτι και, ως μαμά, είστε ένα από τα κύρια πρότυπά του.

Οι φανταστικοί φίλων των παιδιών - Γιατί τους έχουν ανάγκη;

4. Ενθαρρύνετε την συναισθηματική ανεξαρτησία

Στην εφηβεία, τα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πιο εύκολα, προκειμένου να ενταχθούν σε μία ομάδα συνομηλίκων.

Διδάξτε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να μην αλλάξουν για κανένα, παρά μόνο για να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Ενθαρρύνετε, λοιπόν, την συναισθηματική του ανεξαρτησία.

5. Καλλιεργήστε τον εσωτερικό διάλογο και το θάρρος

Ένα ντροπαλό παιδί μπορεί να χειραγωγηθεί και να κάνει πράγματα που το κάνουν να αισθάνεται ντροπή προκειμένου να κάνει φίλους. Είναι σημαντικό να αναλογίζεται τις πράξεις του μέσω του εσωτερικού διαλόγου όπου θα αναρωτηθεί πως νιώθει και αν είναι διατεθειμένο να δεχτεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Επίσης, πρέπει να έχει το θάρρος να υπερασπίζεται την γνώμη του, ακόμη και αν αυτό κάνει τους συνομηλίκους τους να νιώθουν άβολα. Πρέπει να του υπενθυμίζετε ότι ένας αληθινός φίλος δεν θα τον πιέσει ποτέ να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει και ότι είναι προτιμότερο να έχει καθαρή συνείδηση από το να ζει με τύψεις .

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved