Η καλύτερη απάντηση όταν τα παιδιά παραπονιούνται ότι οι φίλοι τους κάνουν περισσότερα

Το θέμα είναι να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτή η αμυντική στάση των έφηβων παιδιών.

Η καλύτερη απάντηση όταν τα παιδιά παραπονιούνται ότι οι φίλοι τους κάνουν περισσότερα
Bigstock

Οι γονείς με παιδιά δημοτικού και εφήβων γνωρίζουν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Οι διαφωνίες συμβαίνουν με όλα τα παιδιά, αλλά τα μεγαλύτερα έχουν καταλάβει πώς να «φτάνουν» τα όρια .

Αυτά τα παιδιά διεκδικούν τακτικά την ανεξαρτησία τους, προσπαθώντας να έχουν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους, να πηγαίνουν αργότερα για ύπνο και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες «μακρια» από τη μαμά και το μπαμπά τους.

Μπορεί να νιώθετε ότι βρίσκεστε πάντα στις αντίθετες πλευρές, πράγμα που μπορεί να είναι εξαντλητικό, ειδικά όταν το παιδί σας σας λέει τη φράση «όλοι οι φίλοι μου το κάνουν».

«Συνήθως, υπάρχει μια θετική πρόθεση πίσω από τις περισσότερες κακές συμπεριφορές. Έτσι, αν μπορέσετε να βρείτε αυτό το μικρό ψήγμα και να το επικυρώσετε, θα αρχίσετε να αμβλύνετε τη σύγκρουση και να βρεθείτε στην ίδια πλευρά με το έφηβο παιδί σας», εξηγεί η ψυχολόγος δρ Lucie Hemmen.

Η έφηβη κόρη σας θέλει να πάει στη συναυλία με τις φίλες της, αλλά εσείς δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό και είπατε όχι. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι όλοι οι άλλοι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου, αλλά αυτό είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο για εσάς.

Η δρ Hemmen προτείνει να πείτε κάτι σαν: «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί θέλεις να κάνεις όλα όσα κάνουν οι φίλες σου και καταλαβαίνω απόλυτα ότι θέλεις περισσότερη ελευθερία. Τα καλά νέα είναι ότι θέλω να σου δώσω περισσότερη ελευθερία, απλά όχι σε αυτή την κατάσταση. Έχω ήδη πάρει την απόφασή μου».

Παραμένετε σταθερές στην απόφασή σας, αλλά συμφωνείτε ότι το παιδί σας πρέπει να έχει περισσότερη ελευθερία όπως για παράδειγμα αφήστε το να μένει για λίγο μόνη της στο σπίτι ή να γυρίσει μόνη της από το σχολείο με τα πόδια.

Μπορείτε να συνεχίσετε με παραδείγματα που στο παρελθόν είχατε δώσει «περισσότερη ελευθερία » (π.χ. να περιηγείται στους διαδρόμους του εμπορικού κέντρου ενώ εσείς ψωνίζετε).

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά τη δεξιότητα της επιχειρηματολογίας. «Οι έφηβοι πρέπει να μάθουν πώς να διαφωνούν», επισημαίνει η δρ Hemmen σε ένα προηγούμενο TikTok βίντεο που είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό. «Πρέπει να μάθουν πώς να μιλούν με ορθά επιχειρήματα, ώστε να μην αδικηθούν στο μέλλον»

Οι πιθανότητες να πείσετε τον έφηβο να δει τη δική σας πλευρά σε μια διαφωνία είναι απειροελάχιστες. Αλλά αν από τη διαφωνία σας το αποτέλεσμα είναι πως νιώθετε ότι καταλάβατε την άποψή τους, είστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια σχέση με λιγότερες συγκρούσεις.

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved