Φοβάται το παιδί σας τα φίδια ή τις αράχνες; Η επιστήμη απαντά πως μπορεί να είναι κληρονομικό

Ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι τόσο έμφυτος που ακόμη και τα μωρά νιώθουν άγχος όταν τα βλέπουν.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Φοβάται το παιδί σας τα φίδια ή τις αράχνες; Η επιστήμη απαντά πως μπορεί να είναι κληρονομικό
Bigstock

Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσουν οι αράχνες και τα φίδια, αν και δεν είναι σίγουροι για το γιατί. Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται λόγος για να μισεί κανείς αυτά τα πλάσματα: Σύμφωνα με Γερμανούς και Σουηδούς ερευνητές, ο φόβος αυτός είναι τόσο έμφυτος που ακόμη και τα μωρά αγχώνονται στη θέα τους.

Λέγεται, λοιπόν, πως αποτελεί απλώς θέμα επιβίωσης: Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να αποφεύγουν τα ανατριχιαστικά ερπετά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή εφημερίδα Frontiers in Psychology διαπίστωσε πως εικόνες φιδιών και αραχνών προκαλούν στρες σε βρέφη ηλικίας 6 μηνών, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτές οι φοβίες είναι μάλλον κληρονομικές παρά επίκτητες.

Οχιά: Fun facts για τα φίδια, συμβουλές προστασίας και δωρεάν χρωμοσελίδες για παιδιά

Νευρολογική αντίδραση στον φόβο- Τι αποκάλυψε ο εγκέφαλος των μωρών

Για τη μελέτη, ερευνητές έδειξαν στα μωρά φωτογραφίες αραχνών και φιδιών δίπλα σε λουλούδια και ψάρια και παρατήρησαν ότι οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν όταν κοιτούσαν τα ερπετά σε σύγκριση με τα λουλούδια και τα υπόλοιπα ζώα.

«Όταν δείξαμε στα μωρά εικόνες φιδιών ή μιας αράχνης αντί για ένα λουλούδι ή ένα ψάρι του ίδιου μεγέθους και χρώματος, αντέδρασαν με σημαντικά διεσταλμένες κόρες», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Stefanie Hoehl, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Max Planck αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτό σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του νοραδρενεργικού συστήματος στον εγκέφαλο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίδραση στο άγχος.

Η δρ Hoehl συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, ακόμη και τα μικρότερα μωρά φαίνεται να στρεσάρονται από αυτές τις ομάδες ζώων».

Οι 5 πιο συχνοί φόβοι που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους

oxia-dagkoma-prostasia-kai-xromoselides-me-fidia.jpg

Κληρονομικές Φοβίες

Ο φόβος των αραχνών και των φιδιών συγκαταλέγεται στις πιο κοινές φοβίες στις. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποιου είδους φοβία και έως και το 40% αυτών των φόβων αφορούν έντομα, ποντίκια, φίδια και νυχτερίδες.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες συζητούν για το αν μαθαίνουμε να φοβόμαστε ζώα, αντικείμενα ή δραστηριότητες ή αν αυτοί οι φόβοι έχουν εξελικτική προέλευση.

Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένες φοβίες , όπως η αραχνοφοβία ή ηοφιδοφοβία είναι εγγενείς.

Όσο για το γιατί, η δρ Hoehl έχει μια θεωρία: «Υποθέτουμε ότι ο λόγος για αυτή τη συγκεκριμένη αντίδραση όταν βλέπουμε αράχνες και φίδια οφείλεται στη συνύπαρξη αυτών των δυνητικά επικίνδυνων ζώων με τον άνθρωπο και τους προγόνους του για περισσότερα από 40 έως 60 εκατομμύρια χρόνια και επομένως πολύ περισσότερο από ό,τι με τα σημερινά επικίνδυνα θηλαστικά».

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved