5+1 φράσεις που θα κάνουν ένα φοβισμένο παιδί να νιώσει γενναίο

Ανεξάρτητα από το τι κάνει το παιδί σας να νιώθει φόβο, υπάρχει ελπίδα.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
5+1 φράσεις που θα κάνουν ένα φοβισμένο παιδί να νιώσει γενναίο

Οι φόβοι είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών και, ως γονείς, ο ρόλος μας είναι να τους βοηθήσουμε να τους αντιμετωπίσουν με τρόπο που τα ενδυναμώνει και τα κάνει να νιώθουν ασφαλή. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχολογία τους και στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους απέναντι στις προκλήσεις.

1. «Σε ακούω»

Ο φόβος μοιάζει να μειώνεται μόλις το μικρό σας καταλαβαίνει πως δεν αγνοείτε τα συναισθήματά του. Το «σε ακούω» επικυρώνει τα συναισθήματα του παιδιού σας.

2. «Μην υποχωρείς»

Διδάσκοντας στα παιδιά πώς να είναι γενναία σημαίνει ότι τα ενθαρρύνετε στο πώς να καταφέρουν να νικήσουν το φόβο. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν την εντύπωση ότι οι μεγάλοι είναι ατρόμητοι . Μαθαίνοντας ότι υπάρχουν πράγματα που τρομοκρατούν ακόμα κι εμάς τα διευκολύνει να μιλούν πιο εύκολα για ό,τι τα τρομάζει.

3. «Μπορείς να το κάνεις αυτό»

Θυμίστε στο μικρό σας ότι είναι πιο γενναίο και πιο δυνατό από όσο νομίζει. Σ' έναν κόσμο όπου το ίδιο δείχνει πολύ μικρό, είναι σημαντικό εσείς να τους κάνετε να νιώθουν μεγάλο και ισχυρό .

4. «Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθείς ασφαλής;»

Ρωτήστε το παιδί σας ευθέως τι είναι αυτό που χρειάζεται. Μπορεί να θέλουν απλώς να απομακρύνετε από το δωμάτιο κάποιο αντικείμενο που δημιουργεί μια παράξενη σκιά στον τοίχο ή να κοιτάξετε μαζί κάτω από το κρεβάτι , αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η κουβέντα σας θα το βάλει στη διαδικασία να σκεφτεί τη λύση του προβλήματος.

5. «Δεν είναι περίεργο ή κακό να φοβάσαι»

Εξηγήστε πως κανένα συναίσθημα δεν είναι απαγορευτικό κι ότι είναι απόλυτως φυσιολογικό να φοβάται μερικές φορές.

6. «Σ' αγαπώ»

Η αγάπη είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα που κάνει το σώμα να «γεμίζει» από ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που καταπολεμά την κορτιζόλη που απελευθερώνεται όταν κανείς νιώθει φόβο.

Με πληροφορίες: allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved