Σχολικό άγχος: Πώς να το αναγνωρίσετε και πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας

Πολλά παιδιά με σχολικό άγχος εμφανίζουν συμπτώματα όπως άρνηση για το σχολείο και σωματικούς πόνους.

Σχολικό άγχος: Πώς να το αναγνωρίσετε και πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας
Bigstock

Το σχολικό άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως πονοκέφαλος ή στομαχόπονος. Μπορεί, επίσης, το παιδί σας να θέλει να αποφύγει ορισμένες δραστηριοτήτες και θέματα συζήτησης που σχετίζονται με το σχολείο. Το σχολικό άγχος είναι τόσο συνηθισμένο που πάνω από το 60% των παιδιών εμφανίζει συμπτώματα .

Επιπλέον, συμβαίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Επειδή, μάλιστα, συμβαίνει τόσο συχνά, θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα να αναγωνρίσετε τα σημάδια αλλά και να είστε δίπλα στο παιδί σας.

Πώς να αναγνωρίσετε το σχολικό άγχος

1. Άρνηση

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι το παιδί να μη θέλει να πάει στο σχολείο και να βρίσκει διάφορους λόγους για να το παραλείψει: Δε θέλει να γράψει το τεστ Ιστορίας, δεν σηκώνει το χέρι του στην τάξη γιατί δεν θέλει να μιλά μπροστά σε άλλους, έχει άγχος με ποιον θα παίξει στο διάλειμμα .

2. Σωματικά συμπτώματα

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή εμετό.

Όταν το παιδί δε συμπαθεί τον νέο του δάσκαλο - Τι να κάνετε

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Μόλις διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα των παιδιών σας σχετίζονται με το άγχος, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να τα βοηθήσετε.

1. Βεβαιώστε πως όλα θα πάνε καλά

Εξηγήστε ότι δεν πειράζει να αισθάνεται νευρικότητα ή άγχος και συγχρόνως βεβαιώστε πως στο σχολείο θα είναι ασφαλές και πως εάν συμβεί κάτι, είστε μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά.

2. Μη συμφωνείτε με το να λείψει από το σχολείο

Μερικές φορές οι γονείς νομίζουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους επιτρέποντάς τους να κάνουν «κοπάνα» από το σχολείο για να αποφύγουν ένα τεστ, για παράδειγμα. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει το άγχος μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, ενισχύετε ακούσια το φόβο επιβεβαιώνοντας ότι πρέπει να αποφύγει την κατάσταση επειδή είναι «τρομακτική».

3. Μιλήστε του για το τι θα περιμένει

Συζητήστε τι το αγχώνει. Είναι μήπως το πώς θα βρει την τάξη του; Το να μιλήσει μπροστά στην τάξη; Πηγαίνετε, λοιπόν, πριν από το σχολείο και περπατήστε παρέα στην αυλή ή στους διαδρόμους (εάν επιτρέπεται). Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει μπροστά σε συγγενείς ή φίλους.

Αγοράκι περιμένει με ανυπομονησία τα δίδυμα αδέλφια του από το σχολείο

agxos-eksetaseon.jpg

4. Διδάξτε στρατηγικές αντιμετώπισης

Μια μέθοδος διαχείρισης άγχους που μπορείτε να διδάξετε ειδικά με μικρά παιδιά είναι να κουβαλά μια μικρή πέτρα στις τσέπες του για ώρα ανάγκης. Κάθε φορά που νιώθει φόβο ή άγχος βάλτε το να αγγίξει την πέτρα και να θυμηθεί πως είναι γενναίο και ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Μπορείτε, επίσης, να διδάξετε ασκήσεις αναπνοής που μπορεί να κάνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Το να μάθει πώς να παίρνει βαθιές αναπνοές όταν είναι αγχωμένο είναι μια σημαντική δεξιότητα που θα το βοηθήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

5. Δημιουργήστε μια αίσθηση «του ανήκειν»

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ενταχθεί σε μια σχολική ομάδα όπως είναι η σχολική ομάδα θεάτρου ή ποδοσφαίρου ή ρομποτικής. Έτσι θα δημιουργηθεί η αίσθηση πως ανήκει σε μία ομάδα και σταδιακά θα συνδεθεί με άλλα παιδιά. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το άγχος του/της.

Υπερκινητικό παιδί: Πώς του συμπεριφερόμαστε στο σπίτι και στο σχολείο

Πότε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό

Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας προφασίζεται διαρκώς δικαιολογίες για να μην πάει στο σχολείο είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τους δασκάλους του ή και να μιλήσετε με μία/έναν παιδοψυχολόγο.

Πηγή: blog.cincinnatichildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved