Χειριστικό παιδί: 3 προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι διαχείρισης

Πώς να αναγνωρίσετε ένα χειριστικό παιδί.

Νίκη Παπανικολάου
Χειριστικό παιδί: 3 προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι διαχείρισης
Bigstock

Τα παιδιά μπορεί να χειραγωγούν ενστικτωδώς για να πάρουν αυτό που επιθυμούν από μικρή ακόμα ηλικία.

Μερικές φορές, η χειραγώγηση μπορεί να είναι λεκτική, όπως όταν τα παιδιά σας κατηγορούν επίτηδες ότι δεν νοιάζεστε και πως δεν τα αγαπάτε. Ωστόσο, άλλες φορές, ένα χειριστικό παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές τακτικές, όπως να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι ή να νιώθετε υποχρεωμένοι.

Το χειριστικό παιδί: Ποια τα χαρακτηριστικά του

Σημάδια ενός χειριστικού παιδιού

Τα σημάδια χειραγώγησης είναι συχνά διακριτικά και όχι ξεκάθαρα και δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσετε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι το παιδί σας, σας χειραγωγεί .

Συναισθηματικές εκρήξεις

Μερικά παιδιά δεν δέχονται το «όχι» για απάντηση ειδικά αν δεν περνάει το δικό τους. Τις περισσότερες φορές χάνουν τον έλεγχο κι είναι δύσκολο να χειριστούν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να έχουν ξαφνικά ξεσπάσματα ή επιθετικότητα, να είναι αγενή, να κλαίνε. Μια τέτοια συναισθηματικά έντονη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να κάνει τους γονείς να επιλέξουν την τιμωρία, ωστόσο, αρκετοί υποχωρούν και υποκύπτουν στο αίτημα του παιδιού τους.

Εκρήξεις θυμού

Ένα άλλο κοινό σημάδι ενός χειριστικού παιδιού είναι οι έντονες εκρήξεις θυμού για σύντομο χρονικό διάστημα ή μέχρι να καταφέρουν να πάρουν αυτό που θέλουν. Πιθανόν να το ακούσετε να λέει «Σε μισώ», «Είσαι ο χειρότερος γονιός», «Δεν θέλω να ζω πια μαζί σου » κ.λπ., ή να ξαπλώσει στο πάτωμα του καταστήματος παιχνιδιών φωνάζοντας μέχρι να πάρει το παιχνίδι που επιθυμεί.. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS) του CDC, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων συμπεριφοράς από τα παιδιά κάτω των 6 ετών και άνω των 11 ετών. Αντιμετωπίστε αυτές τις συμπεριφορές έγκαιρα για να αποτρέψετε μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς.

paixnidia-paidi.jpg

Το χειριστικό παιδί: Ποια τα χαρακτηριστικά του

Ψέματα

Συνήθως, για να πάρει αυτό που θέλει, το παιδί μπορεί να καταφύγει στο ψέμα και να υποδυθεί το θύμα λέγοντας στον περίγυρό του ότι οι γονείς του δεν είναι αρκετά καλοί. Αυτή η πονηρή κίνηση από την πλευρά του παιδιού μπορεί να αναγκάσει τους γονείς να του προσφέρουν περισσότερα από όσα χρειάζεται.

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε ή να διαχειριστείτε ένα χειριστικό παιδί

Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης

Καταρτίστε ένα σχέδιο δράσης έτσι ώστε στο επόμενο ξέσπασμα του παιδιού σας να είστε προετοιμασμένοι. Ακολουθεί παράδειγμα ενός σχεδίου δράσης που θα μπορούσατε να προσαρμόσετε για το παιδί σας.

  • Μείνετε σιωπηλοί για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ζητήσετε να κάνει κάτι.
  • Ρωτήστε ξανά μετά από 60 δευτερόλεπτα εάν δεν λάβετε απάντηση.
  • Eξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να σας δώσει μια απάντηση.

Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού

Η χρήση απόσπασης της προσοχής είναι ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίστε τη χειριστική συμπεριφορά των παιδιών.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά έχουν την ικανότητα να υιοθετούν απλούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η ενασχόληση με παιχνίδι ή σκέψεις που τους αποσπούν την προσοχή, όταν δεν περνάει το δικό τους.

Γίνετε το σωστό πρότυπο

Οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπο δείχνοντας στο παιδί πώς να είναι υπομονετικό όταν χρειάζεται κάτι από κάποιον. Μπορούν να υποδυθούν ένα παιχνίδι ρόλων μπροστά στα παιδιά για να τα διδάξουν τον κατάλληλο τρόπο να περιμένουν κάτι κατόπιν αιτήματος. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική για τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων, επικοινωνίας, ενσυναίσθησης, αυτοελέγχου και πολλά άλλα.

paidika-tantrums.jpg

Γιατί αφήνετε να σας ελέγχουν τα συναισθήματα του παιδιού σας;

Θέστε σαφείς κανόνες

Οι κανόνες δεν χρειάζεται να είναι αρκετά αυστηροί ώστε να περιορίζουν τις πράξεις του παιδιού. Θέστε ευέλικτους κανόνες για όλα τα μέλη της οικογένειας και ενημερώστε τους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.

Βοηθήστε τα να διαχειριστούν το άγχος

Το άγχος συνήθως προκαλεί ένα παιδί να εκδηλώσει θυμό και να επιδείξει ευερέθιστη συμπεριφορά. Για να αποφύγετε την ενεργοποίηση των χειριστικών πράξεων του παιδιού, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια χαλαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved