Πώς το «lazy parenting» ενθαρρύνει την ανεξαρτησία του παιδιού

Bigstock

Θέλετε να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί; Εφαρμοστέ το «lazy parenting».

Το «lazy parenting» κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των γονιών δεν είναι πια τόσο αυστηροί, και όλο και λιγότεροι επιλέγουν το μοτίβο ανατροφής «γονείς-ελικόπτερα».

Παρόλο τον επίθετο «lazy» δεν υπάρχει τίποτα τεμπέλικο σε αυτό το είδος ανατροφής. Χρειάζεται απλώς πολλή υπομονή και καλή πρόθεση. Ουσιαστικά αυτό το μοτίβο ανατροφής στηρίζεται στη νοοτροπία «Πρέπει να κάνω πίσω και να δω αν το παιδί μου μπορεί να το διαχειριστεί μόνο του», αντί του «Οφείλω να παρέμβω και να διορθώσω».

Με άλλα λόγια, σημαίνει να αφήνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει πράγματα μόνο του ή τουλάχιστον να προσπαθεί να τα κάνει χωρίς τη δική σας βοήθεια . Προφανώς, όμως, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μπολ γεμάτο με γάλα και δημητριακά που μόλις έχυσε.

Antifragile Kid: Μήπως εσείς μεγαλώνετε ένα τέτοιο παιδί;

Attachment Parenting: Η θεωρία της προσκόλλησης

Πώς το lazy parenting βελιτώνει την ανεξαρτήσια των παιδιών

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το «χαλαρό» μοτίβο γονεϊκότητας βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία και τις δεξιότητες που αφορούν σε πράγματα όπως η οργάνωση, η διαχείριση του χρόνου, ο προγραμματισμός, η ευέλικτη σκέψη και η προσοχή.

«Οι γονείς πρέπει να οργνανώνουν δραστηριότητες και tasks, προκειμένου το παιδί να ενθαρρύνεται και να αναλαμβάνει την ευθύνη», εξηγεί ο συγγραφέας Scott Lutostanski.

Το lazy parenting δεν σημαίνει αμέλεια. Σημαίνει ότι δεν βιαζόμαστε να ψάξουμε για ένα χαμένο παιχνίδι όταν το παιδί μας δεν μπορεί να το βρει. Σημαίνει να δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάχνουν μόνα τους το σνακ τους όταν πεινάνε. Σημαίνει να μην γκρινιάζουμε στους εφήβους να διαβάσουν τα μαθήματά τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν χειρότερο βαθμό από ό,τι θα έπαιρναν εάν είχαν κάνει τον κατάλληλο προγραμματισμό.

Ίσως είναι ένα μοτίβο ανατροφής πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται καθώς έχετε βρεθεί σίγουρα στη θέση του να μαζέψετε τη βρεγμένη πετσέτα από το πάτωμα του μπάνιου ή όταν αργούν να ξυπνήσουν το πρωί , του ετοιμάζεται το πρωινό. Παιδιά είναι, άλλωστε, και όλοι δεν χρειάζονται λίγη βοήθεια πού και πού;

Τα παιδιά θέλουν να είναι ανεξάρτητα . Θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Θέλουν να τους δίνονται ευκαιρίες να κάνουν πράγματα μόνα τους.

Πότε η ανατροφή των παιδιών γίνεται λιγότερο κουραστική;

Τα 4 γονεϊκά στυλ ανατροφής και 5 βασικές συμβουλές για γονείς

Πώς να εφαρμόσετε το lazy parenting

1. Προσφέρετε στο παιδί έναν ασφαλή χώρο εξερεύνησης

Αν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, διαμορφώστε έτσι τον χώρο, ώστε το παιδί να μπορεί να εξερευνήσει ελεύθερα. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μπορεί να είναι ακόμη και μια περιοχή ενός δωματίου, την οποία θα περιορίσετε με τα απαραίτητα προστατευτικά.

Ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να χρειαστεί να είστε παρούσα στο χώρο, χωρίς να παρεμβένετε. Ο στόχος είναι να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τα όριά του.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα

2. Αφήστε το να αντιμετωπίσει τις συνέπειες

Αν για παράδειγμα, το παιδί είναι σε ηλικία να φτιάχνει την τσάντα του σχολείου από το προηγούμενο βράδυ , αλλά δεν το κάνει, μη προτρέξετε εσείς να το βοηθήσετε.

Θα πρέπει το ίδιο να διαχειριστεί τις συνέπειες. Μάλιστα, έτσι θα γίνει πιο προσεκτικό και υπεύθυνο για την επόμενη φορά. Να είστε σίγουρη ότι παιδιά μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα μόνα τους!

Η τεμπέλικη ανατροφή -παρά το λανθασμένο όνομά της- ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλουν και χρειάζονται οι γονείς και τα παιδιά. Τα παιδιά θέλουν να είναι ανεξάρτητα. Θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να ενδυναμώνονται. Θέλουν να τους δίνονται ευκαιρίες να κάνουν πράγματα μόνα τους. Και εσείς ως μαμά χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το να κάνετε συνεχώς τα πάντα για όλους.

Παρόλο που μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και κόπο στην αρχή να δείξετε στα παιδιά σας πώς να πλένουν μόνα τους τα ρούχα ή να φτιάχνουν το γεύμα τους, στο τέλος θα βγείτε και οι δύο κερδισμένοι. Όχι μόνο επειδή θα μαγειρεύετε ένα γεύμα λιγότερο αλλά επειδή θα μεγαλώνετε χαρούμενα και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved