Γιατί δεν πρέπει να κάνετε τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας

Το να κάνετε τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας μπορεί να φαίνεται σαν βοήθεια, αλλά στην πραγματικότητα του στερεί την ευκαιρία να αναπτύξει αυτονομία και δεξιότητες που θα χρειαστεί για το μέλλον.

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας
Bigstock

Όταν οι γονείς αναλαμβάνουν τις σχολικές εργασίες των παιδιών τους, στερούν από εκείνα την ευκαιρία να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο και τις υποχρεώσεις τους. Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις προκλήσεις της μάθησης, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ανεξαρτησία και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Η ανεξαρτησία στη μάθηση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Όταν τα παιδιά πετυχαίνουν να ολοκληρώσουν μια εργασία μόνα τους, αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση και μαθαίνουν να έχουν πίστη στις ικανότητές τους. Αντίθετα, όταν οι γονείς κάνουν τη δουλειά για αυτά, μειώνεται η αίσθηση της αυτοεκτίμησης και δημιουργείται η αίσθηση ότι χρειάζονται πάντα βοήθεια για να τα καταφέρουν.

Ενίσχυση υπευθυνότητας και οργάνωσης

Οι σχολικές εργασίες έχουν σκοπό όχι μόνο την ακαδημαϊκή βελτίωση αλλά και την ανάπτυξη της αίσθησης της υπευθυνότητας. Όταν οι γονείς επεμβαίνουν και ολοκληρώνουν την εργασία, το παιδί χάνει την ευκαιρία να κατανοήσει τη σημασία της ανάληψης ευθυνών.

Επιπλέον, τα μαθήματα του σχολείου είναι ένας τρόπος για να μάθουν τα παιδιά πώς να οργανώνουν τον χρόνο και τις υποχρεώσεις τους. Αντί να παραδίδετε στο παιδί την τέλεια το μαθηματικό πρόβλημα ή την έκθεση, μπορείτε να το βοηθήσετε, μαθαίνοντάς του πώς να φτιάχνει πλάνο και να τα ολοκληρώνει με συνέπεια.

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μαρίας Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Ενθαρρύνοντας την αγάπη για την ανάγνωση

Μακροπρόθεσμα οφέλη της αυτονομίας

Η αυτονομία στην εκπαίδευση έχει μακροπρόθεσμα οφέλη που επεκτείνονται πέρα από το σχολείο. Τα παιδιά που έχουν μάθει να εργάζονται μόνα τους γίνονται πιο υπεύθυνα και αυτάρκη ενήλικα άτομα. Ακόμη και όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσκολίες στη ζωή ή την εργασία, μπορούν να διαχειριστούν τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά, αφού έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ανεξάρτητα.

Πώς να βοηθήσετε χωρίς να υπερβάλλετε

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το παιδί σας χωρίς καμία βοήθεια. Υπάρχουν τρόποι να το υποστηρίξετε σωστά. Αρχικά, ακούστε το και προσπαθήστε να κατανοήσετε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει με το εκάστοτε μάθημα. Στη συνέχεια, καθοδηγήστε το και ενθαρρύνετέ το να αναζητήσει λύσεις μόνο του, παρέχοντας συμβουλές και όχι απαντήσεις.

Μπορείτε, επίσης, να το βοηθήσετε να αναπτύξει δεξιότητες οργάνωσης, π.χ. με τη δημιουργία ενός καθημερινού πλάνου ή τη διαχείριση του χρόνου με ένα ψηφιακό ρολόι. Έτσι, το παιδί θα μάθει να αυτοδιαχειρίζεται τις σχολικές του υποχρεώσεις.

10 φράσεις για τα παιδιά που δυσκολεύονται με την επιστροφή στο σχολείο

Το να αναλαμβάνετε τις σχολικές εργασίες του μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν βοήθεια, αλλά στην πραγματικότητα το εμποδίζει να αναπτύξει βασικές δεξιότητες όπως η υπευθυνότητα και η ανεξαρτησία.

Στηρίξτε το παιδί σας προσφέροντάς του καθοδήγηση και ενθάρρυνση, χωρίς να κάνετε τη δουλειά που πρέπει εκείνο να κάνει. Έτσι, θα του δώσετε τα εφόδια για να εξελιχθεί σ' ένα αυτάρκη και ικανό ενήλικο άτομο.

Πηγή: letgrow.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved