Γρήγορος οδηγός για το άγχος στα παιδιά
Τι να κάνεις όταν το παιδί σου έχει άγχος.
Όταν τα παιδιά αισθάνονται άγχος, οι γονείς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τα να βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Αλλά προσπαθώντας να προστατεύσει ένας γονιός τα παιδιά από τα πράγματα που τα αναστατώνουν, μπορεί κατά λάθος να επιδεινώσoυν το άγχος αντί να το μειώσουν.
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος είναι να τους διδάξετε να το αντιμετωπίζουν όταν εμφανίζεται.
Έρευνα: Τα πρωτότοκα παιδιά και τα μοναχοπαίδια υποφέρουν από άγχος
Σημάδια και συμπτώματα άγχους στα παιδιά
Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν παρόμοιες ανησυχίες με τους ενήλικες, αλλά επίσης μπορεί να έχουν υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με την απόδοση στο σχολείο ή τις αθλητικές επιδόσεις, την προσαρμογή, τις κοινωνικές εμπειρίες, την ασφάλεια, την ακρίβεια, το μέλλον τους, τις φυσικές καταστροφές ή άλλα γεγονότα.
Πώς εμφανίζεται το άγχος στα παιδιά;
Με κόπωση, αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, όπως πολύς ή λίγος ύπνος, ευερεθιστότητα, θυμό, δυσκολίες συγκέντρωσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και μειωμένους βαθμούς.
Τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά και οι έφηβοι που βιώνουν άγχος περιλαμβάνουν στομαχόπονο και πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γρήγορη αναπνοή, ανησυχία ή νευρικότητα, τρέμουλο, ζάλη, διάρροια, ναυτία και σφίξιμο ή πόνο στο στήθος.
Πώς εκφράζουν τα παιδιά το άγχος; Αυτή η ψυχολόγος-μαμά απαντά και γίνεται viral
Τι να κάνετε και τι όχι όταν το παιδί σας έχει άγχος
Όταν τα παιδιά έχουν άγχος, ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς, που δεν θέλουν να υποφέρει το παιδί τους, μπορεί στην πραγματικότητα να χειροτερέψουν το άγχος αυτό.
Ακολουθούν μερικά tips για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι.
Τα Do's και τα don'ts
1. Ο στόχος δεν είναι να εξαλειφθεί το άγχος, αλλά να βοηθηθεί το παιδί να το διαχειριστεί
Κανείς μας δεν θέλει να βλέπει το παιδί του δυστυχισμένο, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν το άγχος δεν είναι με το να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες που το προκαλούν. Αλλά με το να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ανέχονται το άγχος τους και να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα, ακόμη και όταν είναι αγχωμένα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το άγχος τους με την πάροδο του χρόνου.
2. Μην αποφεύγετε τα πράγματα μόνο και μόνο επειδή προκαλούν άγχος στο παιδί
Το να βοηθάτε τα παιδιά να αποφεύγουν τα πράγματα που φοβούνται θα τα κάνει να αισθάνονται καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα αυτή η αντιμετώπιση θα ενισχύσει το άγχος τους. Ας πούμε ότι ένα παιδί βρεθεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αναστατώνεται και αρχίζει να κλαίει - όχι για να χειριστεί τους γονείς του, αλλά απλώς επειδή έτσι νιώθει. Αν οι γονείς του το βγάλουν από αυτή τη δύσκολη θέση ή το απομακρύνουν από ό,τι φοβάται, το παιδί θα μάθει σε αυτόν τον μηχανισμό αντιμετώπισης και θα περιμένει πάντα από τους άλλους να το βοηθήσουν ή να διαχειριστούν ό,τι το αγχώνει.
Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του παρακινώντας το να πάρει ρίσκα
3. Εκφράστε θετικές - αλλά ρεαλιστικές - προσδοκίες
Δεν μπορείτε να υποσχεθείτε σε ένα παιδί ότι οι φόβοι του είναι μη ρεαλιστικοί - ότι δεν θα πάρει ποτέ έναν άσχημο βαθμό σε ένα τεστ, ότι δεν θα πέσει κάνοντας πατινάζ στον πάγο ή ότι ένα άλλο παιδί δεν θα γελάσει ποτέ μαζί του. Μπορείτε όμως να εκφράσετε την εμπιστοσύνη ότι θα είναι εντάξει και ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις. Και μπορείτε να το ενημερώσετε ότι καθώς αντιμετωπίζει αυτούς τους φόβους, το επίπεδο άγχους του θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές και ότι δεν πρόκειται να του ζητήσετε να κάνει κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί.
4. Σεβαστείτε τα συναισθήματά του, αλλά μην τα ενδυναμώνετε
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η επικύρωση δεν σημαίνει πάντα συμφωνία. Έτσι, αν ένα παιδί φοβάται να πάει στο γιατρό επειδή πρέπει να κάνει το εμβόλιό του ή να δώσει αίμα για εξετάσεις, δεν θέλετε να υποτιμήσετε αυτούς τους φόβους, αλλά ούτε και να τους ενισχύσετε. Θα πρέπει να το ακούσετε και να δείξετε κατανόηση, να το βοηθήσετε να καταλάβει γιατί αγωνιά και να το ενθαρρύνετε να νιώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσετε ως γονείς στα παιδιά σας είναι: «Ξέρω ότι φοβάσαι και δεν πειράζει, είμαι εδώ και θα σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις».
5. Μην κάνετε ερωτήσεις
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε ερωτήσεις όπως: «Έχεις άγχος για το μεγάλο τεστ; Ανησυχείς το επαναληπτικό διαγώνισμα;» Για να αποφύγετε την τροφοδότηση του άγχους, κάντε απλώς ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως: «Πώς αισθάνεσαι για το επαναληπτικό διαγώνισμα;»
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας το άγχος σύμφωνα με την επιστήμη
6. Μην ενισχύετε τους φόβους του παιδιού
Αυτό που δεν θέλετε να κάνετε είναι να λέτε, με τον τόνο της φωνής ή τη γλώσσα του σώματός σας ότι θα πρέπει να φοβάται. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας φοβάται τη θάλασσα, τα σκαλιά ή το ασανσέρ δεν πρέπει να αγχώνεστε για το πώς θα αντιδράσει κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά στους φόβους του καθώς μπορεί ακούσια να στείλετε το μήνυμα ότι θα πρέπει, πράγματι, να ανησυχεί και να φοβάται.
7. Ενθαρρύνετε το παιδί να ανέχεται το άγχος του
Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι εκτιμάτε τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει για να διαχειριστεί το άγχος του. Εξηγήστε του ότι το άγχος του θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς θα συνεχίζει να έχει επαφή με τον αγχογόνο παράγοντα. Μπορεί να μην πέσει στο μηδέν, μπορεί να μην πέσει τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε, αλλά έτσι ξεπερνάμε τους φόβους μας, ακόμη και εμείς, έτσι δεν είναι;
8. Σκεφτείτε τα πράγματα μαζί με το παιδί
Μερικές φορές βοηθάει να συζητήσετε τι θα συνέβαινε αν ο φόβος του παιδιού γινόταν πραγματικότητα - πώς θα το αντιμετώπιζε; Ένα παιδί που έχει άγχος για τον αποχωρισμό από τους γονείς του μπορεί να ανησυχεί για το τι θα συνέβαινε αν ένας γονιός δεν ερχόταν να το πάρει. Οπότε μιλάμε γι' αυτό. Για ορισμένα παιδιά, η ύπαρξη ενός σχεδίου μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα με έναν υγιή, αποτελεσματικό τρόπο.
9. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να χειριστούν το άγχος, αφήνοντάς τα να δουν πώς αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι το δικό σας άγχος. Τα παιδιά είναι οξυδερκή και θα το καταλάβουν αν παραπονιέστε συνέχεια στο τηλέφωνο σε έναν φίλο σας ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος ή το στρες. Δεν λέμε να προσποιηθείτε ότι δεν έχετε άγχος και στρες, αλλά αφήστε τα παιδιά να σας ακούσουν ή να σας δουν να το διαχειρίζεστε ήρεμα, να το ανέχεστε, να αισθάνεστε καλά που το ξεπερνάτε.
με πληροφορίες childmind.org