Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του παρακινώντας το να πάρει ρίσκα

Όταν οι γονείς δείχνουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους, τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους.

Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος του παρακινώντας το να πάρει ρίσκα
Bigstock

Κάτι που θυμάμαι ανέκαθεν να μου λέει η μαμά μου : «Αν πιστεύεις πως μπορείς, πιστεύω και εγώ ότι μπορείς»

Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει πως οι γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά που εμφανίζουν λιγότερο άγχος είναι εκείνα τα οποία παρακινούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology. Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 313 οικογένειες από τις Κάτω Χώρες και την Αυστραλία και συμπέραναν πως τα παιδιά τα οποία οι γονείς τους τα ενθάρρυναν να «ξεπεράσουν τα όριά τους» είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές .

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς οι οποίοι έδειχναν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους, εκείνα μάθαιναν σιγά- σγιά να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους.

«Αν και αυτό δεν αποτελεί θεραπεία για το άγχος και δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να προσδιορίσουμε την αιτιώδη συνάφεια, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα όσον αφορά στην εκπαίδευση των γονιών», υπογραμμίζει μία από τις συγγραφείς της μελέτης και διευθύντρια του Centre for Emotional Health at Macquarie University, δρ Jennie Hudson.

«Ενθαρρύνοντας σταδιακά και με ήπιο τρόπο τα παιδιά να ξεπεράσουν τα όριά τους, οι γονείς συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου του παιδιού τους να αναπτύξει αγχώδη διαταραχή, κάτι που αποτελεί σπουδαία διαπίστωση», εξηγεί.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας το άγχος σύμφωνα με την επιστήμη

Cute Toddler Boy Playing With Green Toy Tractor At Home.

Άγχος αποχωρισμού: 5+1 τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Γιατί οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερο τα κορίτσια;

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα από τη μελέτη: Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερο τις κόρες τους καθώς τα στερεότυπα των φύλων είναι ισχυρά ήδη από την ηλικία των πέντε ετών.

Η Reshma Saujani, η ιδρύτρια του Girls Who Code, εξηγεί στην viral ομιλία της στο TEDx: «Τα περισσότερα κορίτσια διδάσκονται να αποφεύγουν την αποτυχία και το ρίσκο. Να χαμογελούν όμορφα, να παίζουν με ασφάλεια, να παίρνουν σε όλα τα μαθήματα άριστα. Τα αγόρια, από την άλλη πλευρά, ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν οποιοδήποτε άθλημα, να κάνουν τούμπες με το κεφάλι, να κάνουν άλματα από ψηλά.»

Προσθέτει: «Όταν ενηλικιώνονται μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται μια αύξηση στη δουλειά ή ακόμα και σ' ένα ραντεβού . Οι άντρες συνηθίζουν να παίρνουν το ένα ρίσκο μετά το άλλο. Ανταμείβονται γι' αυτό.»

Με άλλα λόγια, μεγαλώνουμε τα κορίτσια για να είναι τέλεια, ενώ τα αγόρια για να είναι γενναία.

Πηγή: mother.ly

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved