Πότε είναι ασφαλές για το παιδί σας να μένει μόνο του στο σπίτι;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πώς πρέπει να το προετοιμάσετε για τη στιγμή που θα μείνει μόνο του στο σπίτι.

«Πότε μπορεί το παιδί μου να μείνει μόνο του στο σπίτι;» είναι μια ερώτηση που πιθανότατα έχετε κάνει τουλάχιστον μία φορά ως γονιός.

Από ποια ηλικία μπορεί να μείνει το παιδί μόνο του στο σπίτι;

Είτε θέλετε να πιείτε έναν γρήγορο καφέ είτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ χωρίς τα παιδιά κοντά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν είναι πραγματικά έτοιμα να αναλάβουν την ευθύνη που συνεπάγεται να είναι μόνα στο σπίτι.

Όταν το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μακριά από το σπίτι του

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Kids Worldwide, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που να είναι κοινά αποδεκτές από την πλειοψηφία των χωρών για το πότε ένα παιδί θεωρείται έτοιμο να μείνει μόνο στο σπίτι.

Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν να λάβετε υπόψη την ανάπτυξη, την ωριμότητα και την αίσθηση ευθύνης του παιδιού σας. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό είναι στην ηλικία περίπου των 11 ή 12 ετών (αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό).

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν για να αφήσετε το παιδί μόνο στο σπίτι

Για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μείνει μόνο του στο σπίτι, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Αισθάνεται άνετα με αυτό, είναι πρόθυμο να μείνει μόνο του χωρίς να φοβάται; Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο που μπορεί να λείψετε; Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες δεν επιτρέπονται; Ποιο είναι το σχέδιο εξόδου έκτακτης ανάγκης; Πού μπορεί να απευθυνθεί εάν χρειαστεί κάτι;

Όταν ο έφηβος απειλεί ότι θα φύγει από το σπίτι - Τι μπορείτε να κάνετε

Αφού απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα φτιάξτε μια λίστα με τα σημαντικότερα τηλέφωνα κι επίσης ζητήστε να τα αποθηκεύσει το παιδί σας στο κινητό του.

Παράλληλα, κάντε ακόμα μία λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει αλλά και δεν πρέπει να κάνει όταν είναι μόνο του στο σπίτι. Για παράδειγμα:

  • Μένει μέσα και δεν βγαίνει έξω.
  • Κρατά κλειδωμένη την πόρτα και δεν ανοίγει σε κανέναν.
  • Δεν απαντά σε κλήσεις πέραν των δικών σας.
  • Αποφεύγει τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου.
  • Περιμένει να κάνει μπάνιο ή ντους μέχρι να επιστρέψει κάποιος άλλος στο σπίτι.
  • Έχει μαζί του φορτισμένο το τηλέφωνο.
  • Επικοινωνεί μαζί σας σε καθορισμένες ώρες ( αν πρέπει να απουσιάσετε για πολύ).

Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι αρκετά μεγάλο, από τη στιγμή που εκφράζει έντονο άγχος ή φόβο να μείνει μόνο του, είναι σημαντικό να σεβαστείτε τα συναισθήματά του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved