Να γιατί το μωρό ή το νήπιό σου ξυπνάει κλαίγοντας τη νύχτα
Διαταραχές ύπνου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τι να κάνετε.
Αν το μικρό σας ξυπνάει τη νύχτα ουρλιάζοντας και κλαίγοντας υστερικά, είναι λογικό να ανησυχείτε και φυσικά... δύσκολο να το ηρεμήσετε. Όλα τα κόλπα σας και οι τρόποι που έχετε διαβάσει στα βιβλία φροντίδας δεν λειτουργούν και σας πιάνει απελπισία. Γι' αυτό άλλωστε βρίσκεστε και σε αυτό το άρθρο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να φτάσετε στην αιτία της αγωνία τους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξαναβρεί τον ήρεμο υπνάκο του. Θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να διακοπεί, οπότε αν μάθετε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι έχετε πιθανότητες να βοηθήσετε το μωρό ή το νήπιο μικρό σας να ηρεμήσει και φυσικά να κοιμηθεί αδιάκοπα (και χωρίς ανησυχία) μέχρι το πρωί.
Γιατί το μωρό μου ξυπνάει... κλαίγοντας γοερά
Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό ξυπνάει κλαίγοντας, τσιρίζοντας και ουρλιάζοντας.
Πείνα: Τα βρέφη έχουν μικρό στομάχι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάνε πολύ πιο συχνά από τα μεγαλύτερα μωρά και νήπια. Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε μία ή δύο ώρες, (θηλασμός ή μπιμπερό) 8 με 12 φορές την ημέρα.
Αέρια: Μια κοιλίτσα γεμάτη αέρια μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και πόνο. Αν το μωρό σας κλαίει υστερικά και δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε κάνοντας τα βασικά (τάισμα, αγκαλιές και αλλαγή πάνας) μπορεί να ταλαιπωρείται από κολικούς. Οι σφιγμένες γροθιές του και το στριφογύρισμα είναι επίσης σημάδια κολικών. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας συμβουλές για να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Κολικοί μωρού: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το βρέφος
Οδοντοφυΐα: Εάν το μωρό σας κλαίει μέσα στη νύχτα και έχει κόκκινα ή πρησμένα ούλα, πιθανώς βγάζει δόντια. Μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε να ανακουφιστεί από τον πόνο της οδοντοφυΐας με διάφορους τρόπους. Το μασάζ στα ούλα, τα κρύα παιχνίδια οδοντοφυΐας και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του πόνου (ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας) είναι επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Αλλαγές στον ύπνο: Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους, το μωρό σας πιθανόν να παρουσιάσει αλλαγές στον ύπνο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από μια αλλαγή στη ρουτίνα του, όπως ένα ταξίδι, ή ένα αναπτυξιακό άλμα.
Άγχος αποχωρισμού: Γύρω στους 9 μήνες, τα μωρά προσκολλούνται περισσότερο στον φροντιστή τους (συνήθως τη μαμά και τον μπαμπά) γι' αυτό και όταν αλλάζετε δωμάτιο να νιώθει ότι το εγκαταλείπετε.
Άγχος αποχωρισμού: 5+1 τρόποι να το αντιμετωπίσετε
Γιατί το μικρό μου παιδί ξυπνάει κλαίγοντας και τσιρίζοντας
Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ξυπνήσουν τα νήπια παιδιά ουρλιάζοντας τη νύχτα:
Εφιάλτες: Οι εφιάλτες μπορεί να κάνουν το νήπιό σας να ξυπνήσει αναστατωμένο και φοβισμένο.
Ο νυχτερινός τρόμος του παιδιού μπορεί να προκαλείται από έλλειψη βιταμινών
Οδοντοφυΐα: Το παιδί σας συνεχίζει να βγάζει δόντια και στο δεύτερο και τρίτο έτος της ηλικίας του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νιώθει πόνο και δυσφορία κάνοντάς το να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα.
Αλλαγές στον ύπνο: Τα μωρά δεν είναι τα μόνα που έχουν αλλαγές στον ύπνο τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νήπια παιδιά. Αν η ρουτίνα του νηπίου σας έχει διαταραχθεί, ίσως να διαταραχθεί και ο ύπνος του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ξύπνημα στη μέση της νύχτας, κλάματα και φωνές όπως: «Μαμάαα».
Άγχος αποχωρισμού: Όπως συμβαίνει και με τα μωρά, το άγχος αποχωρισμού είναι χαρακτηριστικό για τα νήπια και συχνά κορυφώνεται γύρω στους 15 με 18 μήνες. Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί τη νύχτα όταν για παράδειγμα το νήπιό σας ξυπνάει και διαπιστώνει ότι είναι ολομόναχο στην κούνια ή το κρεβάτι του. Όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό για τον ύπνο όλων, πρόκειται για μια φάση από την οποία το παιδί σας θα ξεπεράσει με τον καιρό.
Ασθένεια: Αν το μικρό σας είναι άρρωστο, θα στραφεί σε εσάς για παρηγοριά, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Ο πυρετός, ο εμετός, οι πόνοι στο σώμα και η ρινική συμφόρηση μπορούν να ξυπνήσουν το μικρό σας παιδί ξαφνικά κάνοντάς το να κλάψει μέσα στη νύχτα.
Άρρωστο παιδί και παραμονή στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι πρέπει να κάνετε όταν το μωρό σας ξυπνάει κλαίγοντας και ουρλιάζοντας
Είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά που προηγουμένως κοιμόντουσαν καλά να αρχίζουν ξαφνικά να έχουν προβλήματα, είτε πρόκειται για δυσκολία να κοιμηθούν την ώρα του ύπνου είτε για απότομο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να κάνει τα μωρά να ξυπνούν κλαίγοντας περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μην εκπλαγείτε αν το ανήσυχο μωρό σας κάνει αυτό και θέλει μόνο εσάς - ή μόνο τον σύντροφό σας.
«Γιατί το παιδί μου ξυπνάει πάντα τόσο νωρίς;» Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό
Άλλες συχνές αιτίες νυχτερινής αφύπνισης σε μωρά που προηγουμένως κοιμόντουσαν καλά περιλαμβάνουν ασθένεια ή ένα αναπτυξιακό ορόσημο που πλησιάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, εκτός από τη θεραπεία οποιουδήποτε παράγοντα που κάνει το άρρωστο μωρό σας να νιώθει άβολα.
Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας κοιμάται αρκετά γενικά. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα υπερβολικά κουρασμένα μωρά είναι πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα να ηρεμήσουν την ώρα του ύπνου και να παραμείνουν κοιμισμένα όλη τη νύχτα. Γι' αυτό να είστε συνεπείς στο πρόγραμμα ύπνου που ακολουθεί μέρα και νύχτα.
Όταν το μωρό σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να το ηρεμείτε αλλά όχι να του δίνετε την εντύπωση ότι μπορείτε να παίξετε. Να διατηρείτε χαμηλό τόνο, ήρεμο και καθόλου παιχνιδιάρικο. Δώστε του να καταλάβει ότι όλα είναι εντάξει, αλλά ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Μείνετε μαζί του μέχρι να ηρεμήσει, αλλά μη του μιλάτε και και μην ανάψετε τα φώτα.
Τέλος θα πρέπει να καταλάβετε, αν έχετε μωρό, ότι είναι φυσιολογικό να ξυπνά μέσα στη νύχτα και μάλιστα συχνά.
Τι πρέπει να κάνετε όταν το νήπιο παιδί σας ξυπνάει κλαίγοντας και ουρλιάζοντας
Εάν το νήπιό σας κοιμόταν προηγουμένως ήσυχα, αλλά αρχίζει να ξυπνάει αναστατωμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε να ηρεμήσει, ώστε να μπορέσει να ξανακοιμηθεί.
Αν για παράδειγμα έχει τρομάξει από κάποιο όνειρο, μπορείτε να το παρηγορήσετε, αλλά μην προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε. Είναι σύνηθες τα παιδιά που έχουν νυχτερινό τρόμο να αντιστέκονται στην παρηγοριά ή να φαίνονται μπερδεμένα ή αποπροσανατολισμένα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι απλά να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, καθησυχάζοντάς το. Αν προσπαθήσει να σκαρφαλώσει στην κούνια του είναι καλύτερο να το κρατήσετε εκεί.
Παιδικές φοβίες - Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Άλλες συχνές αιτίες νυχτερινής αφύπνισης σε παιδιά που μέχρι πρότινος κοιμόντουσαν καλά περιλαμβάνουν ασθένεια, άγχος αποχωρισμού ή ένα επικείμενο αναπτυξιακό άλμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά γενικά γι' αυτό θα πρέπει να είστε συνεπείς στην ώρα που κοιμάται το μεσημέρι και την ώρα που πέφτει για ύπνο το βράδυ.
Όπως συμβαίνει και με τα μωρά, τα νήπια μπορεί να χρειαστεί να τα ηρεμήσετε και να τα παρηγορήσετε προτού μπορέσουν να ξανακοιμηθούν. Πηγαίνετε στο μικρό σας και δώστε του να καταλάβει ότι όλα είναι εντάξει, αλλά αποφύγετε να κουβεντιάσετε πολύ μαζί του ή να ανάψετε τα φώτα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, η σταθερή ρουτίνα ύπνου θα τα βοηθήσει να ξανακοιμηθούν ήσυχα τη νύχτα.
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για το σκοτάδι;
πηγή: babycenter.com