Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υπερπροστατευτικής μητέρας;
Ποιες είναι οι συμπεριφορές των μαμάδων που μαρτυρούν την υπερπροστατευτικότητά τους;

Η υπερβολική προστασία από τη μητέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός ατόμου. Οι υπερβολικά ελεγκτικές μητέρες συχνά αναλαμβάνουν να παίρνουν αποφάσεις για το παιδί τους, προκαλώντας του αμφιβολίες για τη δική του ικανότητα να χειρίζεται τη ζωή του. Αν και οι προθέσεις τους μπορεί να είναι καλές, η συνεχής κριτική και η έλλειψη σεβασμού για τα όρια μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, όπως έλλειψη αυτοεκτίμησης και φόβο για την αποτυχία.
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς δεν προστατεύουν τα παιδιά τους
Τα κύρια χαρακτηριστικά της υπερβολικής μητέρας
Ανάγκη για έλεγχο: Η υπερβολική μητέρα θέλει να καθοδηγεί τα πάντα στη ζωή του παιδιού της, από τις επαγγελματικές του επιλογές μέχρι τις προσωπικές του σχέσεις.
Συνεχής κριτική: Η μητέρα συνεχώς αναλύει τα πάντα και προσφέρει κριτική , υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού και προκαλώντας του αμφιβολίες για την αξία του.
Ανεπιθύμητες συμβουλές: Μπορεί να δίνει συμβουλές χωρίς να τις ζητάτε, εμποδίζοντας την ικανότητα του παιδιού να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να παίρνει δικές του αποφάσεις.
Έλλειψη σεβασμού για τα όρια: Συχνά αγνοεί τα όρια του παιδιού και εισβάλλει στην προσωπική του ζωή, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά του.
Αυτό το μοντέλο ανατροφής μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική εξάρτηση, όπου το παιδί νιώθει ανίκανο να πάρει τις δικές του αποφάσεις ή να αντέξει τις συνέπειες των πράξεών του. Όσο περισσότερο η μητέρα προσπαθεί να ελέγχει, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτονομία του.\
Η υπερπροστασία βλάπτει τα παιδιά

Πώς απομακρύνετε το παιδί από την υπερπροστατευτικότητα;
Για να ξεφύγουν από την υπερβολική προστασία και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στη ζωή τους, τα παιδιά πρέπει να:
Θέσουν υγιή όρια: Να αντισταθούν στον υπερβολικό έλεγχο και να θέσουν σαφή όρια .
Αναπτύξουν αυτοπεποίθηση: Να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις δικές τους αποφάσεις.
Μην επιτρέπουν την κριτική να επηρεάζει την ψυχική τους ηρεμία: Να ενισχύσουν την εσωτερική τους δύναμη και να μην αφήνουν την υπερβολική κριτική να τους μειώνει.
Με αυτές τις ενέργειες, μπορούν να δημιουργήσουν πιο υγιείς σχέσεις και να ανακτήσουν την αυτονομία τους.
Πηγή: choosingtherapy