Greta Thunberg: Θεωρεί υπερδύναμη το σύνδρομο Asperger από το οποίο πάσχει
Η 18χρονη ακτιβίστρια μιλώντας για το σύνδρομο Asperger είπε ότι τη βοηθά να είναι διαφορετική και ότι το θεωρεί «υπερδύναμη».
Η Greta Thunberg κατάφερε να γίνει η πιο νεαρή ακτιβίστρια, η οποία εργάζετια με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.
Η ίδια η Greta Thunberg έχει παραδεχτεί ότι πάσχει από το σύνδρομο Asperger, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Ο λόγος που δεν είχε μιλήσει ευθύς εξαρχής γι΄αυτό, ήταν επειδή γνώριζε ότι «πολλοί αδαείς άνθρωποι θεωρούν το σύνδρομο ως ασθένεια ή κάτι αρνητικό».
«Όταν οι εχθροί βάζουν στο στόχαστρο την εμφάνιση και τη διαφορετικότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μείνει κάτι άλλο να κάνουν. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις. Έχω Asperger κι αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαι διαφορετική από τους άλλους. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, το να είσαι διαφορετικός είναι υπερδύναμη», έγραψε στο twitter το 2019 χρησιμοποιώντας το hashtag #aspiepower
Τι είναι το σύνδρομο Asperger
Το σύνδρομο Asperger είναι μια μορφή αυτισμού. Τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο, δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες ειδικά στην επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και τη φαντασία.Δεν μπορούν να κατανοήσουν πάντα συζητήσεις, εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος καθώς και τα αστεία ή την ειρωνεία.Ωστόσο τα παιδιά με Asperger έχουν λιγότερα προβλήματα στην ομιλία απ’ότι εκείνα με αυτισμό και δεν βιώνουν συνήθως τις ίδιες μαθησιακές δυσκολίες.Ενδέχεται ωστόσο να βιώνουν αισθητηριακές δυσκολίες (να αντιδρούν είτε υπερβολικά πολύ είτε υπερβολικά λίγο)και να δυσκολεύονται να ζουν αυθόρμητα, χωρίς αυστηρό πρόγραμμα.Επίσης, μερικές φορές, παρουσιάζουν έντονα ενδιαφέροντα και εμμονές.
Επίσημη αναγνώριση ως διαταραχή
Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Hans Asperger, ο οποίος το 1944 αναγνώρισε τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία ως μεμονωμένη διαταραχή. Το σύνδρομο Άσπεργκερ αναγνωρίστηκε επίσημα ως διακριτή διάγνωση το 1992, όταν συμπεριλήφθηκε στην 10η έκδοση του διαγνωστικού εργαλείου του ΠΟΥ (ICD-10). Το 1994, συμπεριλήφθηκε και στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-IV).
Ενδείξεις και συμπτώματα
- Ομιλία που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρυθμού, παράξενη τονικότητα ή μονοτονία
- Αδυναμία προσαρμογής της έντασης της φωνής ανάλογα με τις συνθήκες (π.χ. το άτομο μιλά δυνατά στο σινεμά)
- Τάση απομόνωσης λόγω της έλλειψης επικοινωνιακών δεξιοτήτων ή της έλλειψης ενδιαφέροντος
- Εμμονή με ένα συγκεκριμένο θέμα και ακατάπαυστη ομιλία περί αυτού, παρουσιάζοντας δεδομένα και στατιστικά, χωρίς αρχή, μέση και συμπέρασμα
- Ελλιπής ανάπτυξη κινητικών ικανοτήτων, κακός κινητικός συντονισμός, αδέξιες κινήσεις
Τα βαθύτερα αίτια του συνδρόμου Asperger όπως και των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος γενικότερα, παραμένουν άγνωστα.
Πιθανολογείται ότι το σύνδρομο έχει γενετική βάση, όμως δεν υπάρχει καμία γνωστή γενετική αιτία και οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου δεν έχουν εντοπίσει μία σαφή κοινή παθολογία.