Ξυπνά το μωρό σας πολύ πρωί; Πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με μία ειδικό

Αν το μωρό σας ξυπνάει μεταξύ 4 και 6 π.μ., μπορεί να φταίει το πρόγραμμα ύπνου του.

Παρά τα όσα έχετε ακούσει από άλλες μαμάδες, τα μωρά δεν είναι απαραίτητο να ξυπνούν με το πρώτο πρωινό φως. Υπάρχει λόγος που το μωρό σας μπορεί να ξυπνά ξημερώματα. Σε ένα TikTok βίντεο, η νοσηλεύτρια και sleep coach για μωρά και νήπια Katy Bourzikas εξηγεί γιατί τα μωρά αρχίζουν να ξυπνούν τόσο νωρίς και γιατί είναι τόσο σημαντικό να διορθώσετε το «πρόβλημα» αυτό.

Να θυμάστε, όμως, πως τα νεογέννητα θα ξυπνούν όποτε θέλουν, επειδή είναι πολύ μικρά για να έχουν πρόγραμμα ύπνου.

https://www.tiktok.com/@wellrestedweeones/video/7333375907652013355

Αν το μωρό σας αρχίζει να ανακατεύεται μεταξύ 4 και 6 π.μ. κάθε πρωί, το πρόγραμμα του ύπνου του είναι πιθανότατα ο «ένοχος» και πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές.

«Αν δεν το προσέξετε, το μωρό θα συνηθίσει να ξυπνά νωρίς, ο κιρκάδιος ρυθμός του μηδενίζεται και ξαφνικά, θα είστε σε ένα μοτίβο ξυπνήματος στις 5 π.μ. ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το ημερήσιο πρόγραμμα», εξηγεί η ειδικός.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα; Το παιδί σας είτε κοιμάται πάρα πολύ είτε δεν κοιμάται αρκετά, και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε πρωινό ξύπνημα. Είναι δύσκολο γιατί αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει συνήθεια - που σημαίνει ότι και οι γονείς ξυπνούν στις 5 π.μ. για καιρό.

«Πρέπει να παρακολουθείτε πώς ξυπνά το μωρό σας μεταξύ 4 και 6 π.μ. Είναι ορθάνοιχτα και χαρούμενα μάτια; Είναι κουρασμένο και γκρινιάρικο; Αν είναι με ορθάνοιχτα μάτια και χαρούμενα, κοιμάται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως ήρθε η ώρα να κόψετε τον μεσημεριανό υπνάκο. Αν φαίνεται κουρασμένο και γκρινιάρικο, δεν κοιμάται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας», επισημαίνει η Katy Bourzikas.

Αφού διαπιστώσετε αν κοιμάται πολύ ή λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήρθε η ώρα να διορθώσετε τις συνήθειες του ύπνου . H sleep coach εξηγεί ότι αυτό το κομμάτι είναι το πιο δύσκολο, επειδή οι γονείς συνήθως δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα ξανακοιμηθεί.

«Μπορεί να τους δίνουν 15, 20, ίσως και 30 λεπτά, αλλά αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως πολλά μωρά μπορεί χρειάζονται έως και μία ώρα για να ξανακοιμηθούν. Αν έχουν μπει σε αυτό το συνηθισμένο μοτίβο , πρέπει νατα αφήσετε να το ξεπεράσουν».

Μια ώρα μοιάζει πολύς χρόνος για να περιμένετε ένα μωρό να κοιμηθεί, ειδικά νωρίς το πρωί. Όμως, μακροπρόθεσμα, μερικές ημέρες ή ακόμη και μερικές εβδομάδες αργότερα αυτός ο νέος κιρκάδιος ρυθμός θα αλλάξει προς το καλύτερο. Οπότε κάντε υπομονή και να θυμάστε ότι δεν θα είναι έτσι για πάντα.

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved