7 φράσεις που κάθε έφηβο παιδί δεν θέλει να ακούσει αλλά πρέπει

Πώς μπορείτε να μιλήσετε με το έφηβο παιδί σας ώστε να σας ακούει πραγματικά.

7 φράσεις που κάθε έφηβο παιδί δεν θέλει να ακούσει αλλά πρέπει
Bigstock

Ενώ οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει «επαναστατικότητα» των εφηβικών χρόνων, όσο περνούν τα χρόνια τείνουν να το ξεχνούν. Τα προεφηβικά χρόνια (περίπου μεταξύ των ηλικιών 9 και 12 ετών), είναι μια δύσκολη περίοδος για τους γονείς.

Πρώτον, τα παιδιά συχνά συμπεριφέρονται και ακούγονται σα μικρά παιδιά. Μπορεί να μεγαλώνουν αλλά εξακολουθούν να αναζητούν τα φιλιά και τις αγκαλιές σας όταν χτυπήσουν. «Αποβάλλουν» σιγά - σιγά την παιδικότητά τους.

Παρόλο που μπορεί να έρχεστε σε σύγκρουση καθημερινά, τα μικρά σας εξακολουθούν να χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη. Μήπως αναρωτιέστε πώς να τους μιλήσετε ώστε να σας ακούσουν πραγματικά; Οι παρακάτω φράσεις είναι must try!

1. «Η δουλειά μου ως μαμά είναι να σε κρατώ ασφαλή»

Αφήστε τα παιδιά να νιώθουν ανεξάρτητα. Κρατήστε μια απόσταση όσο δύσκολο και αν σας είναι. Είναι απαραίτητο να νιώθουν ότι είστε «κοντά αλλά και μακρία».

2. «Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι φίλοι σου. Αυτοί είναι οι κανόνες στο σπίτι μας»

Οι συγκρίσεις ξεκινούν νωρίς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψετε σε όλα τα αιτήματα του παιδιού σας.

Το να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι οι κανόνες δεν ισχύουν πάντα για όλους και ότι κάποιοι γονείς μπορεί να έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και αξίες, είναι αρκετά χρήσιμο.

3. «Σε καταλαβαίνω»

Οι έφηβοι μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν ιστορίες για την ζωής σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να σχετιστείτε με αυτά που περνούν.

Το να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας σχετικά με τις εμπειρίες σας, συμπεριλαμβανομένων των λαθών που κάνατε και των συνεπειών που αντιμετωπίσατε ως αποτέλεσμα, μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει το εφηβάκι σας να συνδεθεί περισσότερο μαζί σας.

4. «Μάθε να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου»

Διδάξτε στα μικρά σας να «χωρίζουν» τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης.

Κάντε δώρο στο παιδί σας μια ατζέντα για να το βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να παραμείνει οργανωμένο και να μειώσει το άγχος του που σχετίζεται με τις προθεσμίες. Θα το εκτιμήσει με τον καιρό.

5. «Να είσαι ευγενικός με όλους»

Μιλήστε στο έφηβο παιδί σας για τη σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στους άλλους.

Σε μια φάση που οι κλίκες και ο εκφοβισμός μπορεί να γίνουν πιο ανεξέλεγκτοι, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξετε ότι στόχος είναι πάντα η καλοσύνη και η ευγένεια.

6. «Δεν πειράζει που μερικές φιλίες τελειώνουν»

Η εφηβική ηλικία είναι η εποχή που οι φιλίες αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται πολύ πιο σημαντικές στη ζωή των παιδιών. Αλλά, οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι γραφτό κάθε φιλία να διαρκέσει για πάντα.

Βοηθήστε το μικρό σας να αναγνωρίσει πότε μια φιλία δεν το εξυπηρετεί πλέον (π.χ. αν ο φίλος του τον εκφοβίζει, τον πιέζει να κάνουν πράγματα που δεν θέλει να κάνει).

7. «Μην προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος»

Το «να είσαι ο εαυτός σου» είναι μια πολύ καλή συμβουλή για οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εδραιωθεί στο μυαλό των εφήβων, οι οποίοι συχνά ανησυχούν για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι.

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved