Πώς οι διακοπές επηρεάζουν την ψυχική υγεία της οικογένειας

Οι επιπτώσεις του καλοκαιριού στην ψυχική υγεία της οικογένειας. 

Νίκη Παπανικολάου
Πώς οι διακοπές επηρεάζουν την ψυχική υγεία της οικογένειας
Bigstock

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους γονείς - και όχι μόνο - είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Ωστόσο, συχνά οι διακοπές δεν εξελίσσονται όπως τις φαντάζεστε ή τις περιμένετε. Υπάρχουν νεύρα, εκνευρισμός, ένταση επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική υγεία όλων.

Γιατί οι οικογενειακές διακοπές είναι τόσο αγχωτικές;

kalokairi-oikogeneia.jpg

Καλοκαιρινές διακοπές και ψυχική υγεία

Προετοιμαστείτε ότι μπορεί να μην εξελιχθούν οι διακοπές όπως τις έχετε στο μυαλό σας. Και ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιδιώκετε τις «τέλειες οικογενειακές διακοπές» ( ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα) αλλά αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι να είναι μαζί σας και να έχουν την αμέριστη προσοχή σας ( εκτός από τους έφηβους που θέλουν την ησυχία τους).

Σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο Margaret Ward-Martin BA (Hons), το μυστικό για να διαφυλάξετε την ψυχική υγεία όλης της οικογένειας ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, να απαλλαγείτε από το αυστηρό πρόγραμμα και να λαμβάνετε υπόψιν την ηλικία των παιδιών όταν επιλέγετε τον καλοκαιρινό προορισμό.

Έτσι είναι οι διακοπές με παιδιά: είστε συνεχώς σε εγρήγορση

Άγχος αλλά και ηρεμία: τα αντιφατικά συναισθήματα των διακοπών

Μια μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν εγγενώς υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε αντίθεση με τον χειμώνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση του άγχους και η αξιοποίηση ενός διαλείμματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της αυτοφροντίδας και της ψυχικής υγείας.

Αν και τα καλοκαιρινά σχέδια μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος, οι διακοπές υποτίθεται ότι είναι καλές για την ψυχική σας υγεία. Έτερη έρευνα δείχνει ότι το να κάνετε διακοπές μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όπως καλύτερη σωματική υγεία, καλύτερη διάθεση και ψυχολογία.

kalokairi-kai-paidi.jpg

Θετικές επιπτώσεις των διακοπών

  • Ανακούφιση από το άγχος
  • Ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών
  • Ευκαιρίες για αναψυχή και διασκέδαση
  • Προώθηση της φυσικής δραστηριότητας

Αρνητικές επιπτώσεις

  • Οικονομικό άγχος
  • Πίεση για τέλειες διακοπές
  • Έλλειψη προσωπικού χρόνου
  • Άγχος για την οργάνωση και τον προγραμματισμό των διακοπών

Με την κατάλληλη προετοιμασία και τις σωστές προσδοκίες, οι διακοπές μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για βελτίωση της ψυχικής υγείας και ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved