1 στα 5 παιδιά έχει εκτεθεί σε ακατάλληλο περιεχόμενο τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο
1 στα 5 παιδιά έχει δει ακατάλληλες εικόνες, βίντεο, ή κείμενο στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του ΚΜΟΠ.
Το ΚΜΟΠ (Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού) πραγματοποίησε εκδήλωση στο Σεράφειο, με θέμα «Προστατεύουμε τα παιδιά: Κάνουμε τη γνώση δύναμη», προσελκύοντας πλήθος κοινού και ειδικούς από τον χώρο της παιδικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η έρευνα του ΚΜΟΠ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CSAPE με θέμα «Στάσεις και Συμπεριφορές Παιδιών στο Διαδίκτυο». Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 251 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν κάποιες ανησυχητικές τάσεις.
Cyberflashing: Το φαινόμενο της σύγχρονης επιδειξιομανίας και πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας
Η κα Μαρία-Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη, ερευνήτρια του ΚΜΟΠ, μοιράστηκε τα σημαντικότερα ευρήματα για τη συμπεριφορά και τις εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο, «φωτίζοντας» τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 76,6% των παιδιών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δική τους συσκευή, ενώ το 58,6% περνά καθημερινά χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί και η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών σε δημόσιους λογαριασμούς, γεγονός που μπορεί να τα εκθέσει σε κίνδυνο ή να διευκολύνει το grooming. Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν ψευδή στοιχεία για την ηλικία τους ή λεπτομέρειες σχετικά με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους.
Αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά εκτίθενται σε ανησυχητικό περιεχόμενο, με το 22,8% να δηλώνει ότι έχει δει ακατάλληλες εικόνες, βίντεο ή κείμενα στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ 1 στα 3 παιδιά δεν γνωρίζει ή δεν έχει δει το κουμπί αποκλεισμού και περίπου τα μισά δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν δει το κουμπί αναφοράς.
OmeTv, παιδιά και έφηβοι - Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το video chat που μιλούν τα παιδιά σας;
Τα αποτελέσματα της έρευνας πυροδότησαν έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση και ευαισθητοποίηση.
«Το να δώσουμε στα παιδιά τη γνώση και τα εργαλεία να αναγνωρίζουν κινδύνους, να προστατεύουν τα προσωπικά τους όρια και να μιλούν όταν νιώθουν άβολα, είναι απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Δρ. Γιάννης Παππάς, Επικεφαλής Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, κατά τον θερμό χαιρετισμό του.
Παιδί και διαδίκτυο: ένας οδηγός για γονείς
Το ΚΜΟΠ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί πρωτοβουλίες και στρατηγικές για την προστασία των παιδιών, συνεργαζόμενο με εξειδικευμένους φορείς και ειδικούς για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά.
Παιδιά και διαδίκτυο: 7 χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση