Kids Wallet: Τι είναι και γιατί οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν τον αριθμό κινητού του παιδιού τους
Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή του Kids Wallet - Στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο για την προστασία ανηλίκων στα social media.
Στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του Kids Wallet, του «κόφτη» για την ανεξέλεγκτη πρόσβαση ανηλίκων στα social media, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, πριν την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του εθνικού σχεδίου για την προστασία ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στις 30/12/2024).
Αυστραλία: Τέλος η πρόσβαση στα social media για παιδιά κάτω των 16 ετών
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, στην ΕΡΤ, το Kids Wallet θα αποτελεί «εργαλείο στα χέρια των γονέων» για τον έλεγχο υπερέκθεσης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους γονείς ωστόσο να παραμένουν «δικλείδα ασφαλείας για τα παιδιά μας, αφού καμία απαγόρευση δεν θα δουλέψει, εάν δεν μιλήσουμε μαζί τους».
«Υπάρχει ένα διεγνωσμένο πρόβλημα. Πολλές φορές εμείς οι γονείς κάνουμε ότι δεν υπάρχει γιατί βολευόμαστε με το να αφήνουμε τα παιδιά μας με ένα κινητό κάπου, χωρίς να έχουμε καμία ιδιαίτερη επίγνωση του τι βλέπουν. Αν αυτό το έχουμε διαγνώσει, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι παίρνουμε μέτρα. Να πεις το απαγορεύω. Θα πρέπει όμως να δούμε πως αυτά τα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι κενό γράμμα να πεις ότι απαγορεύω κάτι όταν την επόμενη μέρα δεν μπορείς να το υλοποιήσεις», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, πριν αναφερθεί στον τρόπο λειτουργίας του ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο καλείται να λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά την ανεξέλεγκτη έκθεση των ανηλίκων στα social media.
«Το μεγάλο ζήτημα είναι πως ελέγχεις την ηλικία αυτών των παιδιών. Μέσα από το ψηφιακό πορτοφόλι, μπορούμε να αντλήσουμε την ηλικία από το μητρώο πολιτών. Υπάρχει ένας ψηφιακός τρόπος να δεις την ηλικία του κατόχου ενός τηλεφώνου. Και το ζητούμενο για εμάς είναι να αναγκάσουμε τις πλατφόρμες να αναζητούν πιστοποιητικό ηλικίας. Αναζητούμε ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο για τον έλεγχο της ηλικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πώς θα γίνει η διασταύρωση στοιχείων των παιδιών
Αναφερόμενος στο πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων των παιδιών απάντησε: «Το 85% της χρήσης των social media γίνονται από τα κινητά των παιδιών. Ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το νούμερο και ο γονέας θα μπει και θα δηλώσει ότι αυτό ''το νούμερο ανήκει στο παιδί μου''. Από την ώρα που θα το δηλώσει αυτό, ξέρουμε την ηλικία. Από την ώρα που ξέρουμε την ηλικία μπορούμε και να περιορίσουμε σε επίπεδο κινητού με το Wallet το περιεχόμενο, αλλά κυρίως, και εκεί είναι η ουσία, να αναγκάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πλατφόρμες να σερβίρουν συγκεκριμένο υλικό ανάλογα με την ηλικία».
Καθοριστική η συνεργασία των γονιών
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα πρέπει να βρει συμμάχους τους γονείς των παιδιών για να είναι αποτελεσματική, αφού αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν τη «δήλωση-αντιστοίχιση».
Όπως εξήγησε: «Εμείς δίνουμε στους γονείς τα εργαλεία, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν κι αυτοί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με το Kids Wallet, θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την ηλικία των παιδιών τους με ψηφιακό τρόπο. Δηλώνοντας τον αριθμό κινητού του παιδιού τους, θα ξέρουμε την ηλικία του κατόχου. Εάν δεν γίνει δήλωση-αντιστοίχιση από τους γονείς, αλλά και ενεργοποίηση του Wallet στο κινητό του παιδιού, δεν μπορεί κανείς ελεγκτικός μηχανισμός να βοηθήσει για τον περιορισμό του φαινομένου. Μέσω της εφαρμογής θα μπορείς να ορίζεις το περιεχόμενο, αλλά και το χρόνο έκθεσης ενός παιδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο καμία απαγόρευση δεν θα δουλέψει, εάν δεν μιλήσουμε με τα παιδιά μας».
Με πληροφορίες από cnn.gr