Έφηβοι και sadfishing: Τι είναι και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω αυτή την σοσιαλ-μιντιακή τάση

Το «sadfishing» έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια που υπάρχει- αν υπάρχει- στα social media.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Έφηβοι και sadfishing: Τι είναι και ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω αυτή την σοσιαλ-μιντιακή τάση
Bigstock

Το χρονικό του sadfishing

Στο μακρινό 2019, η δημοσιογράφος Rebecca Reid, έπειτα από μία ανάρτηση της Kendall Jener - ναι του διάσημου μοντέλου και μία από τις αδερφές Kardashian- Jenner- εφηύρε τον όρο «sadfishing» γοα να περιγράψει μία αμφιλεγόμενη ανάρτησή της.

Στο post της, το διάσημο μοντέλο περιέγραφε το πόσο δύσκολα έχει περάσει λόγω της χρόνιας ακμής της. Χιλιάδες followers της έδειξαν συμπόνια και κατανόηση στην «εξουθενωτική» της μάχη. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε πως ήταν μια διαφημιστική καμπάνια για τη συνέργασια της με μία μεγάλη εταιρεία με skin care προϊόντα.

Mε άλλα λόγια, το «sadfishing» αφορά όταν κάποιος μοιράζεται δραματικές προσωπικές ιστορίες στο διαδίκτυο για να τραβήξει την προσοχή.

Είναι άραγε το φαινόμενο της επίδειξης στενοχώριας μια στρατηγική λύπησης;

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς σχετίζεται με την αγχώδη προσκόλληση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of American College Health. Aυτά τα άτομα φοβούνται την εγκατάλειψη και χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση. Γι'αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούν το sadfishing: Για να αποκτήσουν την προσοχή και την επικύρωση που αποζητούν.

Το όνομα προήλθε από λογοπαίγνιο με τη λέξη catfishing το οποίο αφορά στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ στα social media με σκοπό το cyberbullying.

Σταμάτησα να ποστάρω τη ζωή μου στα social media και είμαι πολύ πιο ευτυχισμένη μαμά

f075ae96-paidi-social.jpg

Έχει θετικά το sadfishing;

Όπως όλα όσα συμβαίνουν στον ψηφιακό κόσμο, το sadfishing έχει τους υποστηρικτές και τους πολέμιούς του.

Βοηθά να «εξανθρωπιστούν» τα κοινωνικά δίκτυα

Οι άνθρωποι, ξαφνικά, δείχνουν την πραγματικότητα: Δεν είναι όλες οι μέρες χαρούμενες. Το αφήγημα της «τέλειας ζωής» καταρρίπτεται αποδεικνύοντας πως ακόμα και οι πιο διάσημοι, οι πιο πλούσιοι και οι πιο όμορφοι άνθρωποι βιώνου δύσκολες καταστάσεις.

Είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων

Είναι κοινό μυστικό: Όταν μοιράζεστε με κάποιον αυτό που σας απασχολεί, σας στεναχωρεί ή σας αγχώνει, συνήθως νιώθετε ανακούφιση. Το overthinking

Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένας βασικός χώρος για την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχικής υγείας .

Κάθε έκφραση θλίψης είναι αποδεκτή

Η Kendall Jenner είναι αναμφίβολα ένα φαινομενικά προνομιούχο άτομο: Πετυχημένη, όμορφη, έχει ένα τεράστιο σπίτι, χιλιάδες ακολούθους στα social κτλ

Γιατί, όμως, το να είσαι όμορφος ή να έχεις χρήματα πρέπει να αποκλείει κάθε πιθανότητα να βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα;

Sharenting: Όταν οι γονείς το παρακάνουν με τις αναρτήσεις των παιδιών τους στα social media

Τι κινδύνους κρύβει το sadfishing;

Το sadfishing κρύβει αρκετούς κινδύνους. Ένας από τους βασικότερους είναι η έλλειψη υποστήριξης εκείνου ή εκείνης που μοιράζεται ένα τέτοιο post ή story, καθώς οι άλλοι μπορεί να θεωρήσουν απλώς επιδιώκει προσοχή.

Συνεπώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση , καθώς φίλοι και οικογένεια μπορεί να απομακρυνθούν εντείνοντας συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης των προβλημάτων. Το sadfishing, τελικά, προκαλεί παρεξηγήσεις και εμποδίζει την πρόσβαση σε ουσιαστική βοήθεια και παρέμβαση.

Είναι αλήθεια ότι πολλές και πολλοί χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα ως πλατφόρμα απόκτησης αναγνωρισιμότητας και φήμης . Δε σημαίνει πως πρέπει να γενικεύουμε και να υποθέτουμε ότι όλοι όσοι μοιράζονται ένα post ή ένα story με στενάχωρο περιέχομενο, θέλουν απλώς να αποκτήσουv περισσότερους followers.

Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε, γιατί μας ενοχλεί τόσο πολύ η θλίψη των γύρω μας; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να πιστέψουμε ότι και άλλοι μπορεί να έχουν προβλήματα, ακόμη και όταν φαίνεται ότι η ζωή τους είναι τέλεια;

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία της μητέρας

Χρήσιμες συμβουλές για εφήβους

Eίναι ευθύνη των γονιών και γενικότερα των φροντιστών να βοηθήσουν τα έφηβα παιδιά να καταλάβουν πως η ανωνυμία των social media επιτρέπει την επιθετική κριτική. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πολύ προσεκτικά σχετικά με το τι μοιράζονται στα accounts τους, είτε είναι ιδιωτικά είτε είναι δημόσια.

Επιπλέον, υπενθυμίστε τους πως η ρητορική μίσους στα σχόλια και η επιθετική φρασεολογία σε αναρτήσεις είναι κάτι το μη-αποδεκτό.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved