Νυχτερινός τρόμος σε νήπια και παιδιά: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Παιδιά και νυχτερινός τρόμος: μία διαδεδομένη παιδική διαταραχή ύπνου.

Οι νυχτερινοί τρόμοι - που ονομάζονται επίσης τρόμοι ύπνου - διαφέρουν από τους εφιάλτες. Είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου και τα παιδιά συνήθως δεν τους θυμούνται το πρωί.
Νεογνικός τρόμος στα μωρά: Όταν τρέμουν τα άκρα του νεογέννητου
Τι είναι οι νυχτερινοί τρόμοι;
Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι ένα είδος διαταραχής του ύπνου. Ένα παιδί που έχει νυχτερινό τρόμο μπορεί ξαφνικά να πεταχτεί όρθιο στο κρεβάτι, να κλάψει, να ουρλιάξει, να μουρμουρίσει και να στριφογυρίσει με τα μάτια ορθάνοιχτα χωρίς να είναι πραγματικά ξύπνιο.
Το παιδί σας μπορεί επίσης να ιδρώνει ή να τρέμει και να αναπνέει πιο βαριά και μπορεί να παρατηρήσετε ότι η καρδιά του χτυπάει πιο γρήγορα από το κανονικό. Μπορεί να αντιστέκεται στην προσπάθειά σας να το αγγίξετε ή να το αγκαλιάσετε.

Οι τρόμοι στον ύπνο τείνουν να συμβαίνουν στο πρώτο μισό της νύχτας, όταν δηλαδή το παιδί σας βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Επειδή βρίσκεται σε μια ζώνη μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία σας και είναι πιθανό να μην ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε λέτε ή κάνετε.
Ο νυχτερινός τρόμος του παιδιού μπορεί να προκαλείται από έλλειψη βιταμινών
Ένα επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως σχεδόν μια ώρα, και όταν τελειώσει, το παιδί σας μπορεί να ξαναπέσει απότομα για ύπνο χωρίς να θυμάται το περιστατικό.
Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι πιο συνηθισμένοι στα μικρά παιδιά - από τα νήπια έως τα παιδιά της πρώτης τάξης του σχολείου. Μια μελέτη σε σχεδόν 2.000 παιδιά διαπίστωσε ότι το 40% των παιδιών ηλικίας 2,5 έως 6 ετών βίωσαν νυχτερινό τρόμο. Τα παιδιά συχνά τους ξεπερνούν μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου.

Πώς διαφέρουν οι νυχτερινοί τρόμοι από τους εφιάλτες;
Εάν το παιδί σας έχει νυχτερινό τρόμο, δεν θα τον θυμάται. Από την άλλη πλευρά, ένας εφιάλτης αφήνει το παιδί σας πραγματικά ξύπνιο. Όχι μόνο μπορεί να θυμηθεί το όνειρό του και μερικές φορές να μιλήσει γι' αυτό, αλλά μπορεί επίσης να αναζητήσει και να νιώσει παρηγοριά από την παρουσία σας.
«Μαμά... Φοβάμαι!»-Όταν οι φόβοι των γονιών κληροδοτούνται στα παιδιά
Επίσης, τα παιδιά συνήθως έχουν νυχτερινό τρόμο κατά το πρώτο τρίτο της νύχτας, κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου χωρίς όνειρα (non-REM). Τα παιδιά έχουν εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο οποίος συνήθως συμβαίνει κατά το τελευταίο τρίτο της νύχτας.
Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ενός νυχτερινού τρόμου και ενός εφιάλτη είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας ποιος είναι πιο αναστατωμένος γι' αυτό το επόμενο πρωί. Αν το παιδί σας είναι πιο αναστατωμένο, πιθανότατα είδε εφιάλτη. Αν εσείς είστε αυτός που είναι αναστατωμένος, μάλλον πρόκειται για νυχτερινό τρόμο.
Με άλλα λόγια, ο «τρόμος» ενός νυχτερινού τρόμου παραμένει πολύ περισσότερο στον γονέα που τον παρακολούθησε παρά στο παιδί που τον έζησε.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει νυχτερινό τρόμο
Μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου. Και να περιμένετε ότι οι προσπάθειές σας να το παρηγορήσετε θα απορριφθούν - ένα παιδί που έχει νυχτερινό τρόμο δεν μπορεί πραγματικά να ηρεμήσει και αν προσπαθήσετε να κρατήσετε το μικρό σας, μπορεί να το κάνετε να ταραχτεί περισσότερο.
Παιδί και νυχτερινός τρόμος: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Είναι ανησυχητικό να γίνεστε μάρτυρες ενός νυχτερινού τρόμου, αλλά αν το παιδί σας δεν κινδυνεύει να κάνει κακό στον εαυτό του, μην προσπαθήσετε να το παρηγορήσετε σωματικά. Απλώς μιλήστε ήρεμα και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα.
Πριν πάτε για ύπνο, λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα λαμβάνατε για έναν υπνοβάτη, επειδή τα παιδιά που έχουν νυχτερινό τρόμο μπορεί επίσης να υπνοβατούν ή να πέφτουν από το κρεβάτι στη δίνη ενός νυχτερινού τρόμου. Μαζέψτε τυχόν παιχνίδια ή αντικείμενα στο πάτωμα, τοποθετήστε μια πύλη στην κορυφή της σκάλας και βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα και οι εξωτερικές πόρτες είναι κλειδωμένα.
Τι προκαλεί τους νυχτερινούς τρόμους και μπορούν να προληφθούν;
Δεν υπάρχει οριστικός τρόπος να προλάβετε τους νυχτερινούς τρόμους, επειδή κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι τους προκαλεί. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, από μόνοι τους, οι νυχτερινοί τρόμοι δεν σημαίνουν ότι ένα παιδί έχει ψυχολογικό πρόβλημα ή ότι είναι αναστατωμένο για κάτι.

Ορισμένοι παράγοντες κάνουν τους νυχτερινούς τρόμους πιο πιθανούς - εάν το παιδί σας έχει πυρετό ή δεν κοιμάται αρκετά, για παράδειγμα. Η επίλυση τυχόν άλλων προβλημάτων ύπνου που αντιμετωπίζει το παιδί σας, όπως το να ξυπνάει στη μέση της νύχτας, και η διασφάλιση ότι έχει κανονική ώρα ύπνου και κοιμάται αρκετές ώρες, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των νυχτερινών τρόμων.
Ορισμένα φάρμακα ή η καφεΐνη μπορούν επίσης να συμβάλουν σε νυχτερινό τρόμο. Τα παιδιά έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τους εμφανίσουν εάν κάποιος στην οικογένειά τους έχει νυχτερινούς τρόμους ή άλλη διαταραχή του ύπνου, όπως υπνοβασία.
Νυχτερινός τρόμος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να προκληθούν από υπνική άπνοια, μια σοβαρή αλλά διορθώσιμη διαταραχή κατά την οποία οι διογκωμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς (φυσιολογικός ιστός στο λαιμό ή τα κρεατάκια , όπως συχνά τα λέμε) εμποδίζουν τις διόδους των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή και διαταράσσοντας τον ύπνο του παιδιού καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες παθήσεις που εμποδίζουν το παιδί σας να ξεκουράζεται αρκετά, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινό τρόμο. Ενημερωθείτε από το γιατρό του παιδιού σας εάν πιστεύετε ότι κάποια από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να συμβάλλει στους νυχτερινούς τρόμους του παιδιού σας.
Ύπνος μωρών τον πρώτο χρόνο: Κοιμούνται κατά μέσο όρο 5.500 ώρες σε μόλις 12 μήνες
Εάν παρατηρήσετε ότι οι νυχτερινοί τρόμοι του παιδιού σας τείνουν να συμβαίνουν περίπου την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι που ονομάζεται προγραμματισμένο ή προληπτικό ξύπνημα. Αυτό σημαίνει ότι ξυπνάτε απαλά και σύντομα το παιδί σας περίπου 15 ή 20 λεπτά πριν από τη συνήθη νυχτερινή τρομάρα του. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να αλλάξει την κατάσταση του ύπνου του παιδιού σας αρκετά ώστε να αποτρέψει τον νυχτερινό τρόμο. Όταν γίνεται επανειλημμένα, το παιδί σας μπορεί να μάθει να ξυπνάει αυτόματα για να αποφύγει τον νυχτερινό τρόμο.
Ωστόσο, το προγραμματισμένο ξύπνημα δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς ως προς την πλήρη πρόληψη ή διακοπή των νυχτερινών τρόμων και υπάρχει πάντα η πιθανότητα το ξύπνημα του παιδιού σας κατά την ώρα του νυχτερινού τρόμου να προκαλέσει έναν τέτοιο τρόμο.