Πώς να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στους «καλούς τρόπους»
Οι καλοί τρόποι έχουν αλλάξει πολύ με την πάροδο των ετών, αλλά μερικές συμπεριφορές ποτέ δεν είναι εκτός μόδας!
Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν από μικρά στο να είναι ευγενικά και φυσικά πάντα η καλύτερη εκπαίδευση είναι το παράδειγμα που δίνουμε οι ίδιοι οι γονείς με τη συμπεριφορά μας.
Για να μεγαλώσουμε ένα ευγενικό παιδί ακολουθούν μερικά σημεία – συμβουλές που θα πρέπει οπωσδήποτε να του δώσουμε:
Να μην διακόπτει
Το παιδί θα πρέπει να μάθει να περιμένει να έρθει η σειρά του για να πάρει τον λόγο σε μια συζήτηση και να μην διακόπτει όταν κάποιος άλλος μιλάει. Είναι το πρώτο βήμα που θα του διδάξει την υπομονή, η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη στην ενήλικη ζωή του, και θα το διευκολύνει να καταλάβει γιατί πρέπει να σηκώσει το χέρι του στην τάξη.
Πώς να προσελκύσει την προσοχή κάποιου
Πρέπει να πείτε στο παιδί σας ότι για να προσελκύσουμε την προσοχή κάποιου λέμε «παρακαλώ», «με συγχωρείται» ή «συγνώμη για τη διακοπή» και όχι φωνάζοντας, για παράδειγμα, επειδή αυτό είναι αγενές και δεν είναι μια καλή αρχή για μια καλή συζήτηση.
Μαγικές λέξεις: «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ»
Συχνά, οι γονείς ζητούν από τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις μαγικές λέξεις, αλλά δεν τις χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευγένεια είναι αμφίδρομη και δεν πρέπει να ξεχνάμε να δίνουμε το παράδειγμα μόνο και μόνο επειδή είμαστε σε θέση εξουσίας.
Να καλύπτει το στόμα του με το χέρι
Όταν χασμουριόμαστε, πρέπει πάντα να βάζουμε το χέρι πάνω από το στόμα μας. Όταν βήχουμε είναι καλύτερο να καλύπτουμε το στόμα μας με τον αγκώνα μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά ενοχλούνται από παιδιά και ενήλικες που δεν καλύπτουν το στόμα τους. Μπορείτε να τους κατηγορείτε ότι δεν θέλουν τα μικρόβια σας να εξαπλωθούν επάνω τους;
Να υποδέχεται και να αποχαιρετά
Όταν ο παππούς, η γιαγιά, οι θείοι, οι θείες και οι φίλοι φτάνουν, το σωστό είναι να κλείσετε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και να σηκωθείτε για να τους υποδεχτείτε. Είναι επίσης ευγενικό να τους συνοδεύσετε μέχρι την πόρτα όταν πρόκειται να φύγουν. Θα ήταν επίσης καλό δείξουμε στα παιδιά πώς θα κρατήσουν ευγενικά την πόρτα για να περάσει κάποιος άλλος ή ο επόμενος πχ σε έναν δημόσιο χώρο.
Να ελέγχει τον τόνο της φωνής του
Δεν μιλάμε το ίδιο δυνατά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σε μια παιδική χαρά ή σε ένα σπίτι όπου κάποιος κοιμάται. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ψιθυρίζουν σε κάποιες περιπτώσεις όπως στη βιβλιοθήκη ή όταν κάποιος δίνει μια παράσταση. Ο τόνος είναι επίσης σημαντικός. Η επιθετικότητα και οι κραυγές δεν έχουν θέση σε μια αξιοπρεπή συνομιλία.
Να μιλά ευγενικά στο τηλέφωνο
Μην περιμένετε μέχρι να γίνει ένα σημαντικό τηλεφώνημα για να διδάξετε στα παιδιά σας τα βασικά των τηλεφωνικών συνομιλιών. Μιλήστε τους για το πώς θα πρέπει να απαντούν ευγενικά, υπενθυμίσετε τους να σβήσουν την τηλεόραση όταν μιλούν με κάποιον στο τηλέφωνο και να μην μιλάνε δυνατά. Τέλος, πείτε τους ότι δεν πρέπει ποτέ να δώσουν το όνομά τους σε έναν ξένο που καλεί και ρωτάει: «Ποιος είσαι;» Θα έπρεπε να απαντήσουν: «Σε ποιον θέλετε να μιλήσετε;»
Να ζητάει «συγγνώμη»
Αν χτυπήσει κάποιον κατά λάθος, αν ρίξει κάτι κάτω κατά λάθος ή αν θέλει να μπει σε έναν χώρο χτυπώντας την πόρτα ευγενικό είναι να ζητά «συγγνώμη». Οτιδήποτε μπορεί να το κάνει να φαίνεται αγενής χωρίς πρόθεση θα πρέπει να ακολουθείται από μια «συγγνώμη», ειδικά αν το παιδί σας δεν θέλει να φαίνεται ότι το έκανε επίτηδες.
Να έχει τρόπους στο τραπέζι
Το να τρώτε με το στόμα ανοιχτό, να τρώτε μια σούπα κάνοντας θόρυβο, να μιλάτε με το στόμα γεμάτο είναι όλες ιδιαίτερα ενοχλητικές συμπεριφορές. Αυτό είναι κάτι που τα παιδιά θα πρέπει να το μάθουν. Επίσης θα πρέπει να μάθουν να ρωτάνε τους καλεσμένους αν θέλουν να τους προσφέρουν κάτι να φάνε ή να πιούν γιατί συνήθως οι επισκέπτες ντρέπονται, από ευγένεια, να ζητήσουν!
Να κοιτάει τους ανθρώπους όταν του μιλάνε
Όταν κάποιος σας μιλάει, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κοιτάξετε το πρόσωπό του. Και χαμογελαστά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή! Τέλος, καλό είναι να μην μασάνε τσίχλα στη διάρκεια μιας συζήτησης.