Αρωματοθεραπεία και αιθέρια έλαια στην εκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν απορίες σχετικά με τη χρήση αιθέριων ελαίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Αρωματοθεραπεία και αιθέρια έλαια στην εκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Αυτά τα φυσικά έλαια αποστάζονται από φυτά ή άλλες πηγές και διατηρούν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Η αρωματοθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων, αλλά η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει πως είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου μετά τον τοκετό και συγκεκριμένα ως τη θεραπεία της επιλόχειου κατάθλιψης.

Τα παρακάτω έλαια λέγεται πως είναι εξαιρετικά οφέλιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Μινθέλαιο

Το έλαιο μέντας είναι «απομακρύνει» πονοκεφάλους, ναυτίες, ρινική συμφόρηση και μυϊκούς πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έλαια λεβάντας και τριαντάφυλλου

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αιθέρια έλαια λεβάντας και τριαντάφυλλου μπορούν να μειώσουν το άγχος κατά τον τοκετό.

Εάν έχετε βιώσει στο παρελθόν χαλάρωση με άρωμα λεβάντας ή τριαντάφυλλου, η εισπνοή του κατά τη διάρκεια του τοκετού πιθανότατα θα σας βοηθήσει να ανακαλέσετε αυτές τις χαλαρωτικές εμπειρίες.

Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν πως η αρωματοθεραπεία με λάδι λεβάντας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο για εκείνες και εκείνους οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Το έλαιο μπορεί να αναμειχθεί με νερό και να ψεκαστεί σε ένα μαξιλάρι για έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτή η τεχνική είναι ευεργετική και για μαμάδες μετά τον τοκετό .

Χρήσιμες συμβουλές

1. Ξεκινήστε με μία σταγόνα

Συνιστάται στις εγκύους να ξεκινήσουν με μία σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που έχουν επιλέξει και να το αυξήσουν σε τρεις έως πέντε σταγόνες σταδιακά.

Καθώς στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η ευαισθησία στην όσφρηση μπορεί τα έλαια να προκαλέσουν ναυτία.

Δοκιμάστε πρώτα να τοποθετήσετε λίγο από το έλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σ' ένα κομμάτι από βαμβάκι.

2. Αποφύγετε την τοποθέτηση αιθέριων ελαίων στο δέρμα σας

Τα αιθέρια έλαια απαιτούν συχνά ένα «έλαιο φορέα» όπως είναι το λάδι καρύδας ή αμυγδάλου για να τα αραιωθούν. Τα αιθέρια έλαια που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό ή ευαισθησία στον ήλιο.

Ένας εξειδικευμένος αρωματοθεραπευτής μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την παρασκευή συγκεκριμένων ελαίων.

3. Αποφύγετέ τα κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να υποστηρίζουν ότι είναι μια 100% ασφαλής πρακτική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Δεδομένου, λοιπόν, των ελλειπών ερευνητικών δεδομένων, συμβουλευτείτε την/τον γιατρό σας εάν σκέφτεστε να κάνετε αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού .

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved