Άσθμα και εγκυμοσύνη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότερες θεραπείες για το άσθμα είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άσθμα και εγκυμοσύνη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Είναι πολύ σημαντικό σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα εισπνεόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος .

Η «διατήρηση» των συμπτωμάτων σας υπό έλεγχο σημαίνει ότι το αγέννητο μωρό σας θα λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί όπως πρέπει.

Ωστόσο, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τη/το γιατρό σας μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, ώστε να επανεξετάσει τη φαρμακευτική σας αγωγή και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία . Μπορεί να σας συστήσει διαφορετικό τύπο φαρμάκου ή να προσαρμόσει τη δόση σας.

Υπάρχουν τρεις τύποι εισπνεόμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του άσθματος:

Τρεις τύποι εισπνεόμενων φαρμάκων

1. Προληπτικές εισπνοές

Τα συγκεκριμένα βοηθούν στον έλεγχο του οιδήματος και της φλεγμονής στους πνεύμονες, αλλά δεν λειτουργούν άμεσα για να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε.

Αντίθετα, δρουν με την πάροδο του χρόνου βελτιώνοντας τα συμπτώματα.

Οι ακόλουθες προληπτικές εισπνοές χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του άσθματος και είναι ασφαλείς για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Κορτικοστεροειδή, όπως η βεκλομεταζόνη, η βουδεσονίδη, η φλουτικαζόνη και η μομεταζόνη
  • Για σοβαρό άσθμα: κρομόνες, όπως κρομογλικό νάτριο και νατριούχο νενδοκρομίλη

2. Ανακουφιστικές εισπνοές

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν γρήγορα τις κρίσεις άσθματος διευκολύνοντας την αναπνοή. Αυτός είναι ο τύπος εισπνεόμενου είναι γνωστός και ως βρογχοδιασταλτικά.

Η σαλβουταμόλη είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο βρογχοδιασταλτικό και είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Συνδυαστικές εισπνοές

Χρησιμοποιούνται για το άσθμα που δεν μπορεί να ελεγχθεί με πιο «ήπια» φάρμακα. Συνδυάζουν τους ακόλουθους τύπους φαρμάκων σε ένα, το οποίο είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Ένα φάρμακο μακράς δράσης, το οποίο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Ένα φάρμακο πρόληψης (κορτικοστεροειδές), το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς σας με την πάροδο του χρόνου.

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται στις συνδυασμένες εισπνοές λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου και δεν παρέχει άμεση ανακούφιση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Έτσι, θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε ένα μπλε «ανακουφιστικό» εισπνεόμενο, εκτός προφανώς εάν ο γιατρός σας έχει συμβουλέψει διαφορετικά. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να το χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά εάν χρησιμοποιείτε καθημερινά μια συνδυαστική εισπνοή .

Άλλα φάρμακα

Εάν έχετε σοβαρό άσθμα που δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο με εισπνεόμενα, η/ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει άλλα φάρμακα, όπως δισκία ή κάψουλες , για να λαμβάνετε παράλληλα. Το ποιο φάρμακο θα σας συνταγογραφήσει θα εξαρτηθεί από:

  • Τους κινδύνους για εσάς και το μωρό σας,
  • Τυχόν άλλες παθήσεις
  • Τυχόν φάρμακα για το άσθμα που λαμβάνατε πριν μείνετε έγκυος

Παρόλο που τα περισσότερα φάρμακα για το άσθμα είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η/ο ειδικός θα σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη προτού σας συνταγογραφήσει μια νέα θεραπεία ή προσαρμόσει την υπάρχουσα αγωγή.

Διαχείριση του άσθματος στην εγκυμοσύνη

Είναι πολύ σημαντικό να μη διακόψετε τη λήψη του συνήθους φαρμάκου σας μέχρι να μιλήσετε πρώτα με την/τον παθολόγο .

Είναι δύσκολο να πούμε πώς η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα του άσθματός. Ορισμένες γυναίκες δεν παρατηρούν καμία αλλαγή ή ακόμη και διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται.

Κάποιες άλλες, όμως, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν, ιδίως αν πάσχουν ήδη από σοβαρό άσθμα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Είναι σημαντικό να ενημερώνετε την γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στα συμπτώματά σας, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπεία σας, εάν είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, να είστε σίγουρες ότι οι περισσότερες γυναίκες με άσθμα συνεχίζουν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες. Τα καλά νέα είναι ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος θα βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών κρίσεων.

Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των ακόλουθων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved