Oδοντοφυΐα: Παιχνίδια και θεραπείες για ανακούφιση από τον πόνο

Bigstock

Μασητικά παιχνίδια και άλλες θεραπείες για να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεπεράσει τη φαινομενικά ατελείωτη περίοδο της οδοντοφυΐας.

Λέγεται πως ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι το μωρό σας βγάζει δόντια είναι όταν αρχίσει να μασάει οτιδήποτε για να ανακουφιστεί. Αλλά, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα σίγουρο σημάδι ότι ένα δοντάκι είναι καθ' οδόν.

Παρόλα τα διττά μηνύματα, υπάρχουν αρκετά παιχνίδια οδοντοφυΐας διάφορων ηλικιών και όλα με τον τρόπο τους κάνουν μασάζ στα ούλα των μωρών και ανακουφίζουν τον πόνο.

Παιχνίδια οδοντοφυΐας

Τα μασητικά παιχνίδια μπορούν να ανακουφίσουν τα πονεμένα, ευαίσθητα ούλα του μικρού σας. Επιπλέον, του αποσπά την προσοχή και ξέρετε ότι δαγκώνουν κάτι ασφαλές και όχι τον φορτιστή του κινητού σας τηλεφώνου. Μάλιστα, τα παιχνίδια οδοντοφυΐας κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.

Συχνά αυτά τα παιχνίδια έρχονται σε σχήματα ζώων ή «πραγματικών» τροφών.

Η κύρια διαφορά μεταξύ παιχνιδιών από σιλικόνη και παιχνιδιών από φυσικό καουτσούκ είναι πως τα δεύτερα μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων ή στο ψυγείο.

Όσον αφορά τα πλαστικά, αναζητήστε εκείνα που δεν περιέχουν BPA, PVC και φθαλικές ενώσεις, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή. Ελέγξτε τη συσκευασία για να μάθετε αν μπορείτε να τα ψύξετε ή να τα θερμάνετε.

Για τα ξύλινα μασητικά παιχνίδια, απλά βεβαιωθείτε πως αγοράζετε από αξιόπιστη πηγή για να μην σπάσουν. Επιπλέον, μια παιδική οδοντόβουρτσα πιθανώς να είναι χρήσιμη. Απλά βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες δεν ξεκολλάνε και μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη.

Ποικιλία τροφών

Όσο είστε στην κουζίνα, δοκιμάστε ωμά μπαστουνάκια καρότου, αγγούρι, κριτσίνια ή φλούδες ψωμιού για μωρά άνω των έξι μηνών. Φροντίστε μόνο να είστε «από πάνω» για να αποφύγετε πιθανότητα πνιγμού.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα παξιμάδια επειδή σχεδόν όλες οι μάρκες περιέχουν ζάχαρη. Αποφύγετε κάθε τροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, ακόμη και αν το παιδί σας έχει μόνο λίγα δόντια.

Τα δάχτυλα σας

Κάνοντας μασάζ γύρω από τα ούλα του παιδιού σας για ένα έως δύο λεπτά χρησιμοποιώντας το καθαρό δάχτυλό σας θα καταπραΰνει τον πόνο του και θα του αποσπάσει την προσοχή. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει εκεί μέσα.

Τέλοςμ δοκιμάστε κρύες τροφές, όπως πουρέ ή γιαούρτι κατευθείαν από το ψυγείο.

Τι να προσέχετε

  • Ποτέ μην δένετε ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας γύρω από το λαιμό του μωρού σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
  • Τα παιχνίδι «κολιέ οδοντοφυΐας» από κεχριμπάρι δεν συνιστάται, επειδή αποτελεί κίνδυνο πνιγμού
  • Μη βάζετε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας στην κατάψυξη , καθώς οτιδήποτε παγωμένο θα μπορούσε να βλάψει τα ούλα του μωρού

Τζελ οδοντοφυΐας και άλλες θεραπείες

Φυσικά, υπάρχουν και θεραπείες που μπορείτε να καταφύγετε σε περίπτωση που το μικρό σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Εάν το μωρό σας είναι άνω των δύο μηνών, μπορείτε να τρίψετε στα ούλα του τζελ οδοντοφυΐας χωρίς ζάχαρη. Συχνά περιλαμβάνουν ένα ήπιο τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το στόμα, να μειωθεί ο πόνος και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση. Μιλήστε με την/τον παιδιάτρο προτού το χρησιμοποιήσετε σε ένα μικρότερο ηλικιακά μωρό.

Παυσίπονα

Όταν η οδοντοφυΐα προκαλεί πόνο στο μωρό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα παυσίπονο για μωρά και μικρά παιδιά, καθώς περιέχουν μια μικρή δόση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη. Η έρευνα αναφέρει ότι η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί τίποτα περισσότερο από μια πολύ μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στα μωρά.

Μια μεγάλη αγκαλιά

Η οδοντοφυΐα είναι κάτι καινούργιο για το μωρό σας και μπορεί να το κάνει πολύ γκρινιάρικο. Αλλά μπορεί να σας αναστατώσει αρκετά, επειδή είναι πιθανώς η πρώτη φορά που το βλέπετε να πονάει.

Εκτός από τις παραπάνω λύσεις, μια αγκαλιά αποδεδειγμένα βοηθά στην καταπράυνση του πόνου της οδοντοφυΐας. Δώστε του, λοιπόν, μια έξτρα «δόση» αγκαλιάς , τραγουδήστε και μιλήστε του ήρεμα. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον πόνο.

Πηγή: nct.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved