Παιδική εργασία: 160 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εργάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο

Τα στοιχεία της UNICEF για το 2024 είναι απογοητευτικά...

Παιδική εργασία: 160 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εργάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο
Bigstock

Ιστορική αναδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε στις 12 Ιουνίου από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά...

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στα 6 παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα .

Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.

Στην χώρα μας, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», δηλαδή, να λειτουργήσει το θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

To παιδί - σύμβολο της κατά της παιδικής εργασίας

«Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν στυλό στα χέρια τους, κι όχι εργαλεία δουλειάς», είχε πει ο Iqbal Masih, ένα αγόρι από το Πακιστάν, που έγινε σύμβολο της παιδικής εργασίας.

Ο Iqbal Masih όταν ήταν τεσσάρων ετών, πουλήθηκε ως σκλάβος σε έναν έμπορο χαλιών για 600 ρούπιες (6,69 ευρώ). Για έξι χρόνια δούλευε 12 ώρες την ημέρα, ενώ όπως και άλλα παιδιά ήταν αλυσοδεμένος για να μην δραπετεύσει.

Σε ηλικία 10 ετών, κατάφερε να ξαναδραπετεύσει και κατέφυγε στη Bandhua Mukti Morcha, η οποία είναι μία μη-κυβερνητική οργάνωση που παλεύει για τον τερματισμό της παιδικής δουλείας, με έδρα στο Νέο Δελχί

Ο μικρός Iqbal βοήθησε πάνω από 3.000 παιδιά που εργάζονταν να δραπετεύσουν και πραγματοποίησε ομιλίες για την παιδική εργασία και για τα δικαιώματα των παιδιώνσε όλο τον κόσμο.

Ο Iqbal σκοτώθηκε στην ηλικία των 12 από τη «Μαφία των χαλιών» ( Carpet mafia) , μια συμμορία που σκότωνε τους σκλάβους αν το έσκαγαν, ενώ επισκεπτόταν τους συγγενείς του στο Πακιστάν στις 16 Απριλίου 1995, την Κυριακή του Πάσχα. Οι δολοφόνοι του δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Στατιστικά δεδομένα του 2024

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,4 δισεκατομμύρια παιδιά ηλικίας 1-15 ετών στερούνται κοινωνική προστασία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε ασθένειες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τις ΜΚΟ Save the Children και UNICEF.

Σε τέτοιο πλαίσιο, 160 εκατομμύρια παιδιά στερούνται τους βασικούς πόρους που χρειάζονται για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και, ως εκ τούτου, εκτίθενται στον υποσιτισμό καθώς επίσης και αναγκάζονται να δουλέψουν υπό αντίξοες συνθήκες.

Οι τρεις οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά προστατεύονται από μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 333 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παλεύοντας να επιβιώσουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο παιδιά που ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια», δήλωσε η Natalia Winder Rossi, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Προστασίας της UNICEF.

Οι τρεις οργανισμοί επισημαίνουν στους ηγέτες των χωρών πως πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την επίτευξη καθολικής κοινωνικής προστασίας για όλα τα παιδιά:

  • Χτίζοντας συστήματα κοινωνικής προστασίας που βασίζονται στα δικαιώματα των παιδιών και εξαλείφουν τις ανισότητες.
  • Επενδύοντας σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες είναι αποδοτικές και καταπολεμούν την παιδική φτώχεια καθώς διασφαλίζουν την ευημερία τους.
  • Ενισχύοντας το εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, προσφέροντας δωρεάν περίθαλψη και φροντίδα.
  • Εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για τα συστήματα κοινωνικής προστασίας με την κινητοποίηση εγχώριων πόρων και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
  • Διασφαλίζοντας τη πρόσβαση των ενηλίκων σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με επαρκείς παροχές.

Με πληροφορίες από: unicef.org , sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved