Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων

«Ενθαρρύνω τους γονείς να ρωτούν τα παιδιά τους τι βιντεοπαιχνίδια παίζουν, γιατί ανάλογα με το βιντεοπαιχνίδι, μπορεί να μαθαίνουν δεξιότητες που ο γονέας μπορεί να μην γνωρίζει καν», επισημαίνει ο ειδικός.

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων
Bigstock

Περίπου το 85% των εφήβων αναφέρουν ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια και περίπου 4 στους 10 το κάνουν καθημερινά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.423 εφήβους, ηλικίας 13 έως 17 ετών, αποκάλυψε ότι βιώνουν τόσο τη θετική όσο και τις αρνητική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών - από τη δημιουργία φίλων και την κοινωνικοποίηση μέχρι τον εκφοβισμό και την απώλεια ύπνου.

Ο Drew Lightfoot είναι ψυχοθεραπευτής στην Thriveworks, μια εταιρεία ψυχικής υγείας με κλινικές στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τα προάστιά της. Είναι επίσης φανατικός gamer και συνεργάζεται με εφήβους και νεαρούς ενήλικες που αυτοπροσδιορίζονται και εκείνοι ως «gamers».

Ο Drew μίλησε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του gaming, για το πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και για το πώς οι στρατηγικές που διδάσκει στους θεραπευόμενούς του είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα βιντεοπαιχνίδια.

Ένα παράδειγμα βιντεοπαιχνιδιού, το οποίο όποιος έφηβος το παίζει μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες για να χειρίζεται αγχωτικές καταστάσεις είναι το «Dark Souls».

«Σε αυτό το παιχνίδι, στο τέλος κάθε μάχης ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υπάρχουν επίσης προκαθορισμένες "περιοχές ξεκούρασης", όπου υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκουραστείτε και να ανακτήσετε δυνάμεις » εξηγεί ο Drew και συνεχίζει: «Έτσι δουλεύω με τους θεραπευόμενούς μου. Τους ενθαρρύνω να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Ποια είναι τα προβλήματα στη ζωή σας; Ποιες είναι οι στρατηγικές που μπορείτε να σκεφτείτε για να νικήσετε αυτές τις προκλήσεις, και μετά ποια θα είναι η ανταμοιβή σας;» Γιατί όπως ακριβώς στα βιντεοπαιχνίδια , έτσι και στην πραγματική ζωή χρειαζόμαστε ξεκούραση.»

Οφέλη και αρνητικά gaming

Στις μέρες μας, είμαστε συνεχώς online. Η δημιουργία μιας κοινότητας μπορεί να συμβεί online. Έτσι, νομίζω ότι για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για τα πιο εσωστρεφή άτομα, είναι ένας ασφαλής χώρος όπου μπορούν να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους.

«Νομίζω ότι η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων σε αυτές τις κοινότητες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους εφήβους » υπογραμμίζει ο ειδικός.

«Τα παιχνίδια δίνουν στα παιδιά την αίσθηση της ντοπαμίνης. Προσφέρουν ενθουσιασμό. Διστάζω να προχωρήσω στη συζήτηση για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια. Αισθάνομαι ότι αυτό μάλλον έχει χιλιοειπωθεί. Υπάρχουν πολύ λιγότερα παιδιά που είναι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια απ' ό,τι ίσως νομίζουν οι γονείς.»

Ένα από τα άλλα αρνητικά είναι ο εκφοβισμός που μπορεί να συμβεί στο διαδίκτυο. Όταν ένας έφηβος παίζει με άλλους πίσω από ανώνυμα ονόματα , μπορεί να κάποια στιγμή να χλευαστεί για παράδειγμα για μία ήττα στο παιχνίδι. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο και βλέπετε το παιδί σας να μην είναι καλά ψυχολογικά, ήρθε η ώρα να επιβάλλετε ένα διάλλειμα και να το συζητήσετε.

Σημάδια εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια

Δεν πρόκειται για επίσημη διάγνωση. Είναι ένας σχετικά νέος όρος που βγήκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πολλά από τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τον εθισμό στο αλκόολ ή στα ναρκωτικά.

Επιπλέον, ο χρόνος οθόνης επηρεάζει τον ύπνο. Αν το έφηβο παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί και δηλώνει ότι πιστεύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, τότε συνιστάται να μειωθεί ο χρόνος που περνά στην οθόνη.

«Ενθαρρύνω τους γονείς να ρωτούν τα παιδιά τους τι βιντεοπαιχνίδια παίζουν, γιατί ανάλογα με το βιντεοπαιχνίδι, μπορεί να μαθαίνουν δεξιότητες που ο γονέας μπορεί να μην γνωρίζει καν», καταλήγει ο Drew.

Πηγή: cafemom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved