5 τροφές που κρατούν ενυδατωμένα τα μωρά και τα νήπια και πώς να τις σερβίρετε

Η καλή ενυδάτωση βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύει την καλή λειτουργία του σώματος ενώ αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

5 τροφές που κρατούν ενυδατωμένα τα μωρά και τα νήπια και πώς να τις σερβίρετε
Bigstock

Τα μωρά κάτω του ενός έτους παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσής τους από το γάλα, ενώ τα νήπια άνω των 12 μηνών μπορούν να καταναλώνουν και νερό, αγελαδινό ή φυτικό γάλα. Και ενώ τα υγρά κάνουν τη «βαριά δουλειά» όσον αφορά την ενυδάτωση -εξασφαλίζοντας το 80% των αναγκών σε νερό- το 20% προέρχεται στην πραγματικότητα από τις τροφές!

Έτσι, ειδικά δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, εκτός από το να δίνετε άφθονο νερό στο μικρό σας, σκεφτείτε να προσθέσετε και μερικές ενυδατικές τροφές στο πιάτο του.

1. Καρπούζι

Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο είναι διάσημο για το κόκκινο του χρώμα και τη γλυκιά του γεύση. Το ότι είναι εξαιρετικά ζουμερό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε νερό σε ποσοστό 91%, αποδεικνύοντας την αξία του ως σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Τα καρπούζια είναι πλούσια σε κάλιο και αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη Α και λυκοπένιο.

Πώς να σερβίρετε το καρπούζι

6 μηνών+

Το μωρό σας μπορεί να το πιάσει και να το μασήσει. Διαφορετικά πολτοποιήστε το.

9 μηνών+

Κόψτε το καρπούζι σε μικρά κυβάκια.

Νήπιο

Προσφέρετε μια φέτα καρπουζιού, με τη φλούδα , για ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά σνακ.

2. Κολοκυθάκια

Αποτελούμενο κατά 95% από νερό, αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό «κατατροπώνει» ακόμη και το καρπούζι! Τα κολοκυθάκια είναι μια εξαιρετική τροφή για τα μωρά, επειδή είναι πηγή χολίνης για υγιή εγκέφαλο , λουτεΐνης και ζεαξανθίνης για την ενίσχυση της όρασης. Θυμηθείτε να μαγειρεύετε πάντα τα κολοκυθάκια πριν τα προσφέρετε στο μικρό σας για να αποφύγετε τον πνιγμό.

Πώς να σερβίρετε τα κολοκυθάκια

6 μηνών+

Προσφέρετε ένα μπαστουνάκι μαγειρεμένο κολοκυθάκι.

9 μηνών+

Κόψτε τα μαγειρεμένα σε μικρά κομμάτια.

Νήπιο

Προσφέρετε μαγειρεμένα κολοκυθάκια σε φέτες που το μικρό σας μπορεί να βουτήξει στην αγαπημένη του σάλτσα.

3. Φράουλες

Το δημοφιλές φρούτο είναι γεμάτο νερό (91% για την ακρίβεια!) για να βοηθήσει το μωρό σας να παραμείνει ενυδατωμένο.

Η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν αλλεργία στια φράουλες, οπότε επισκεφθείτε την/τον παιδίατρο αν το μικρό σας παρουσιάζει ερυθρότητα ή πρήξιμο μετά την κατανάλωση φράουλας.

Πώς να σερβίρετε τις φράουλες

6 μηνών+

Προσφέρετε πουρέ φράουλας αναμεμειγμένο με γιαούρτι.

9 μηνών+

Ψιλοκόψτε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια.

Νήπιο

Δώστε στο μικρό σας παιδί φράουλες κομμένες σε κομμάτια ή ολόκληρες, αρκετά μεγάλες ώστε να μην μπαίνουν στο στόμα με τη μία.

4. Αυγά

Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, είναι ασφαλές για τα μικρά παιδιά να τρώνε μαγειρεμένα αυγά. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, χολίνη και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν υγιή ανάπτυξη του αίματος, των μυών, των οστών και του εγκεφάλου.

Ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι τα αυγά αποτελούνται κατά 75% από νερό και μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να παραμείνει χορτάτο και ενυδατωμένο.

Πώς να σερβίρετε τα αυγά

6 μηνών+ Σ

Σε μορφή ομελέτας

9 μηνών+

κομμένα βραστά αυγά ή κομμάτια από ομελέτα

Νήπιο

Βραστά αυγά ή λωρίδες ομελέτας.

5. Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει σημαντικές ποσότητες νερού, για να μην αναφέρουμε τα πολλά θρεπτικά του συστατικά: 85% νερό και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο και κάλιο.

Πώς να σερβίρετε το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο εύκολα τρόφιμα που μπορούν να φάνε τα μωρά και τα νήπια, αν και μπορεί να δημιουργήσει αρκετή ακαταστασία! Μπορεί να είναι ελαφρώς ξινό, οπότε γλυκάνετέ το πολτοποιώντας μερικά φρέσκα φρούτα και βρώμη.

6 μηνών έως 2 ετών

Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα πλήρες γιαούρτι χωρίς λιπαρά για πιο γρήγορη ανάπτυξη αλλά και πρόσθετη ενυδάτωση, καθώς περιέχει περίπου 81% νερό.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved