Ροχαλίζει το νήπιο παιδί σας; 4 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Bigstock

Επειδή το ροχαλητό δεν αφορά μόνο τους ενήλικες.

Στην αρχή, το ροχαλητό προερχόταν από τον σύντροφό σας, αλλά τώρα ακούτε τους ίδιους ήχους από το υπνοδωμάτιο του μικρού σας παιδιού. Πώς γίνεται αυτό το τόσο μικρό και αξιολάτρευτο πλασματάκι να παράγει τόσο δυνατό θόρυβο ;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά που είναι 3 ετών ή μεγαλύτερα ροχαλίζουν συνήθως κατά τα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Περίπου το 27% των παιδιών ροχαλίζει περιστασιακά και περίπου το 10 έως 12% ροχαλίζει πιο τακτικά.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι φυσιολογικό, το δυνατό και επίμονο ροχαλητό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να μιλήσετε με την/τον παιδίατρό σας, επειδή διαταράσσει τον ύπνο του παιδιού και μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος.

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Τι προκαλεί το ροχαλητό

Όταν το παιδί σας κοιμάται, όλοι οι μύες του σώματός του, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, χαλαρώνουν, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι αεραγωγοί να «στενεύουν».

Ο ήχος που ακούτε όταν το νήπιο παιδί σας ροχαλίζει είναι στην πραγματικότητα η δόνηση των ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού . Η ένταση εξαρτάται από το πόσος αέρας περνά και πόσο γρήγορα δονείται ο ιστός.

Μερικές συνηθισμένες αιτίες:

1. Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι κοινές αιτίες περιστασιακού ροχαλητού. Όταν η μύτη του παιδιού είναι «βουλωμένη», αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ροχαλητού.

Ατοπική δερματίτιδα σε μωρό: Αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

2. Εποχικές αλλεργίες

Η γύρη, το γρασίδι, η σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή τους ιστούς στη μύτη και το λαιμό, προκαλώντας συμφόρηση και συνεπώς ροχαλητό .

3. Έκθεση σε παθητικό κάπνισμα

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα καθιστά επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ροχαλητό.

4. Αμυγδαλές ή κρεατάκια

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ροχαλητού στα παιδιά. Αυτές οι δομές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και της ρινικής κοιλότητας και είναι μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διογκώνονται, είτε λόγω χρόνιας λοίμωξης είτε λόγω φλεγμονής, μπορούν να εμποδίσουν την αναπνοή του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πνιγμός παιδιού: Ποιες τροφές είναι οι πιο επικίνδυνες

Εάν το ροχαλητό του παιδιού σας δεν εξηγείται από κανέναν από τους παραπάνω κοινούς λόγους, μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, όπως:

1. Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονική νόσος που προκαλεί στένωση των αεραγωγών. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα , όταν το παιδί κοιμάται, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή και αυξάνοντας την πιθανότητα ροχαλητού.

2. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία προκαλεί συσσώρευση λίπους γύρω από τον λαιμό και τους αεραγωγούς. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

3. Αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA)

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή του παιδιού σταματά και ξεκινά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό προκαλείται συνήθως από ερεθισμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Πνιγμός παιδιού: Ποιες τροφές είναι οι πιο επικίνδυνες

4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό του παιδιού σας

Ένα περιστασιακό ροχαλητό συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας, ειδικά αν το μικρό σας είναι κρυωμένο. Αλλά αν ο θόρυβος αυτός συνεχίζεται και δυσκολεύει τόσο εσάς όσο και το παιδί σας, υπάρχουν λύσεις.

1. Βάλτε ένα επιπλέον μαξιλάρι

Το να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του παιδιού σας μπορεί να ανοίξει τις αναπνευστικές διόδους, αλλά μόνο αν είναι τουλάχιστον 18 μηνών.

Ωστόσο, τα νήπια μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα μαξιλάρια ως σκαλοπάτια για να σκαρφαλώσουν από την κούνια τους. Τα μωρά δεν πρέπει ποτέ να κοιμούνται με μαξιλάρια ή άλλα μαλακά κλινοσκεπάσματα στην κούνια .

2. Δοκιμάστε λατούχο διάλυμα

Όσον αφορά στο κρυολόγημα και στις αλλεργίες, τα αλατούχα διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, απαιτείται να έρθετε σε επικοινωνία με την/τον παιδίατρο προκειμένου να χορηγήσει τα κατάλληλα και ασφαλή φάρμακα για το μικρό σας.

Ποτέ μη δίνετε στο παιδί σας φάρμακα χωρίς να πάρετε πρώτα την έγκριση της/του παιδιάτρου.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Πόσο διαρκεί, πώς αντιμετωπίζεται

3. Απομακρύνετε την σκόνη

Καθαρίστε και σκουπίστε προσεκτικά το δωμάτιο του παιδιού, απομακρύνετε τα σκονισμένα λούτρινα ζωάκια, αλλάξτε τις πουπουλένιες κουβέρτες αλλά και τα πουπουλένια μαξιλάρια σε μη αλλεργιογόνα.

4. Σταματήστε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να περιορίσει την έκθεση του παιδιού σας στο παθητικό κάπνισμα και ενδεχομένως να το βοηθήσει να αναπνέει πιο εύκολα τη νύχτα .

Υποψιάζεστε ότι φταίει η ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας; Καθαρίζετε και σκουπίζετε τακτικά, αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα στο κλιματιστικό και σκεφτείτε να βάλετε έναν αφυγραντήρα στο παιδικό δωμάτιο.

Πώς θα πείσω το παδί μου να βουρτσίσει τα δόντια του;

Πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό

Αν το ροχαλητό είναι συχνό ή φαίνεται να επηρεάζει το μικρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να μιλήσετε με την/τον παιδίατρό σας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό εάν:

  • Το παιδί σας ροχαλίζει συνεχόμενα για περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα
  • Φαίνεται να λαχανιάζει ή να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ενώ κοιμάται
  • Φαίνεται κουρασμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Παραπονιέται ότι πονάει το κεφάλι του
  • Δυσκολεύεται να παραμείνει συγκεντρωμένο

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved