Πόσο ασφαλές είναι τα παιδιά να πίνουν τσάι από kombucha;

Γιατί η κατανάλωση φυσικών χυμών και νερού μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από ένα κρύο τσάι από kombucha;

Πόσο ασφαλές είναι τα παιδιά να πίνουν τσάι από kombucha;
Bigstock

Το βότανο kombucha ήρθε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ού αιώνα από την Άπω Ανατολή. Θεωρείται ελιξίριο , το οποίο ενισχύει την υγεία και την μακροζωία.

Εκτός όμως από τα υγιεινά συστατικά, η kombucha περιέχει επίσης χαμηλά επίπεδα αλκοόλ. Αυτό εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Τι είναι η kombucha

Σύμφωνα με τον δρ. Stephen Lauer, πρόεδρος του τμήματος παιδιατρικής στο University of Kansas, το ρόφημα είναι το προϊόν της ζύμωσης γλυκού τσαγιού με μια καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς. Υπάρχει εδώ και αιώνες στην κινεζική κουλτούρα, αλλά έχει γίνει πιο δημοφιλές στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Συνήθως μπορείτε να το βρείτε στα ψυγεία του σουπερμάκετ , κοντά στους χυμούς.

Έρευνα: Το 30% των παιδιών πάσχει από κοιλιοκάκη - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οφέλη kombucha

Μπορεί η kombucha να διαφημίζεται, συνήθως, ως ένα υγιεινό ρόφημα αλλά ο δρ Paul Matz, παιδίατρος στο New Jersey, υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ενήλικες που να δείχνουν τα οφέλη του kombucha, πόσο μάλλον σε παιδιά.

«Ένα από τα βασικά οφέλη της kombucha είναι ότι είναι γεμάτη προβιοτικά. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι η kombucha είναι πλούσια σε βιταμίνες Β. Bέβαια, εκτός από μια αυστηρά περιορισμένη διατροφή , είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρξει έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες αλλά και όπως συμβαίνει με όλες τις βιταμίνες, το περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο. Ο παιδικός οργανισμός χρειάζεται μια μικρή ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών», εξηγεί ο ειδικός.

Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά και έχει τερηδόνα - Γιατί;

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Υπάρχουν δύο κύριες ανησυχίες: Πιθανή μόλυνση από βακτήρια και περιεκτικότητα σε αλκοόλ. «Εάν ένα παιδί έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και τα λεγόμενα «καλά» προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή» εξηγεί ο ειδικός.

Ο δρ Barry Sears, διατροφολόγος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων Zone Diet, επισημαίνει πως η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι ανησυχητική, ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Κombucha και στοματική υγιεινή

Η δρ Yana Nikolova, οδοντίατρος στο Λονδίνο της Αγγλίας, υπογραμμίζει: «Η Kombucha είναι πολύ όξινη, με pH περίπου τρία, γεγονός που την καθιστά παρόμοια με το να πίνει κανείς λευκό κρασί. Αυτό σημαίνει ότι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Η όξινη διάβρωση του σμάλτου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί ευαίσθητα δόντια αλλά και τερηδόνα».

Κλιματιστικά και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε air condition στο παιδικό δωμάτιο

Το συμπέρασμα

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, ο δρ Matz συνιστά πως ούτε οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 340 γραμμάρια τσάι με kombucha την ημέρα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νερό έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία και δεν έχει παρενέργειες .

Τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αντιοξειδωτικά, τα προβιοτικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα θρεπτικά τρόφιμα, αντί να στρέφονται σε «μοντέρνα» ροφήματα.

Μέχρι, λοιπόν, να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την kombucha - ειδικά όσον αφορά στο πώς επηρεάζει την υγεία των παιδιών- καλύτερα ας επιλέγεται φυσικούς χυμούς και αρκετό νερό .

Πηγή: sheknows.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved