Πως να κοιμήσετε ένα μωρό που κλαίει σε 5 λεπτά; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια συγκεκριμένη και απλή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμίσετε ένα μωρό που κλαίει.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πως να κοιμήσετε ένα μωρό που κλαίει σε 5 λεπτά; Η επιστήμη έχει την απάντηση
Bigstock

Μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology βρήκε τη συνταγή επιτυχίας: Πώς ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα θα κοιμηθεί μέσα σε πέντε λεπτά.

Η δρ Kumi Kuroda, ερευνήτρια από του RIKEN Center for Brain Science (CBS), επικεφαλής της μελέτης, παρατήρησε πώς επηρεάζονται τα βρέφη που κλαίνε όταν κάποιος τα κρατά αγκαλιά ή τα βάζει για ύπνο.

Η ομάδα της ερευνήτριας υποστηρίζει πως η αντίδραση περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών που έχουν ως στόχο να μειωθούν οι καρδιακοί παλμοί μέχρι η μαμά ή ο μπαμπάς να το ακουμπήσουν απαλά στην κούνια του.

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δύσκολα μπορεί να γίνει η «μεταφορά ». Κουνάτε το μωρό σας για πολλή ώρα, έχει κοιμηθεί και με το που προσπαθήσετε να το τοποθετήσετε στην κούνια του ξυπνά ξανά, πιθανότατα κλαίγοντας.

Ερευνήτριες και ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος και βιντεοκάμερες για να συγκρίνουν τις αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς των βρεφών καθώς οι γονείς τους προσπαθούσαν να τα βοηθήσουν να αποκοιμηθούν.

Ύπνος με ανεμιστήρα: Τι να προσέξετε εσείς και τα παιδιά

baby-sleeping-(1).jpg

Πώς να κάνετε ένα μωρό να κοιμηθεί, σύμφωνα με την επιστήμη

Τι λειτούργησε καλύτερα; Το περπάτημα πέρα-δώθε με το μικρό στην αγκαλιά για πέντε λεπτά φάνηκε πως ήταν η καλύτερη πρακτική. Όλα τα μωρά σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς και περίπου τα μισά από αυτά κοιμήθηκαν πριν από το πεντάλεπτο. Βέβαια, διαπιστώθηκε πως οι καρδιακοί παλμοί των μωρών αυξάνονταν αν ο φροντιστής άλλαζε φορά ή σταματούσε να περπατάει.

Η αντίδραση του μωρού όταν ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι είναι στην αγκαλιά της μαμάς του

Περπατήστε και μετά καθίστε

Όταν το μωρό σας γκρινιάζει και δεν μπορεί να κοιμηθεί, η δρ Kuroda συνιστά στους φροντιστές να το κρατούν αγκαλιά ενώ περπατάνε για πέντε λεπτά,αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις. Στη συνέχεια, να κάθονται με το μωρό για οκτώ λεπτά και στη συνέχεια να ξαπλώνουν το βρέφος στην κούνια . Αυτή η συνολικα δεκατριάλεπτη διαδικασία είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Χρήσιμα tips

Ακολουθούν περισσότερες συμβουλές που έδωσε η δρ Kuroda

  • Περπατήστε σε καθαρό, επίπεδο εσωτερικό περιβάλλον
  • Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού και κρατήστε το σφιχτά στην αγκαλιά σας
  • Διατηρήστε σταθερό τον ρυθμό βαδίσματος.
  • Μην τρέχετε ή χοροπηδάτε.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο

8 tips για να ξεκουραστείτε τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι

Τι να κάνετε εάν δεν λειτουργήσει

Η δρ Patti Read, παιδιατρική σύμβουλος ύπνου, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμβουλεύει πως οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να δοκιμάσουν ό,τι νιώθουν πως λειτουργεί για το μωρό τους.

«Και αν δεν δουλέψει, μην αποθαρρύνεστε», συμβουλεύει η ειδικός προσθέτοντας: «Στη μελέτη συμμετείχαν 21 βρέφη έως 7 μηνών»

Μετά τους 4 μήνες, ένα μωρό ιδανικά δεν θα πρέπει να τοποθετείται στην κούνια του εντελώς κοιμισμένο - θα πρέπει να είναι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο, ώστε να μάθει πώς να κοιμάται μόνο του.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για το πώς να κοιμήσουμε ένα μωρό . Απλώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβαίνουν στο μικρό αναπτυσσόμενο σώμα τους και μη ξεχνάτε πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό», υπογραμμίζει η δρ Read.

«Δυστυχώς, αφού δεν μπορούν να μας πουν πως νιώθουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους λέμε, είναι πιο δύσκολο να τους μάθουμε πώς να κοιμούνται μόνα τους» προσθέτει.

Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες και τόνοι βιβλίων που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας ενημερώσουν για τον βρεφικό ύπνο. Τι λειτουργεί τελικά; Αυτό εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας. Είναι ένα μυστήριο που μπορεί να μην «λύσετε» ποτέ και δεν πειράζει καθόλου.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved