Βοηθώντας τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον

Σχολική προσαρμογή: Πώς βοηθούμε το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον

Μυρτώ Κογεβίνα
Βοηθώντας τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό περιβάλλον
Bigstock

Η προσαρμογή σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον- είτε οφείλεται σε αλλαγή σχολείου, τάξης ή σε κάποια άλλη παράμετρο-αποτελεί πρόκληση, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους. Οι άγνωστοι παράγοντες είναι πολλοί: πώς θα είναι το σχολείο, ποιοί θα είναι οι συμμαθητές μας, αν θα κάνουμε φίλους, πώς θα είναι τα μαθήματα και αν θα τα βγάλουμε πέρα με αυτά κ.ο.κ. Με βάση τα παραπάνω, πολλά παιδιά εμφανίζουν άγχος για τις σχολικές τους επιδόσεις ή φόβο σχετικά με το κοινωνικό κομμάτι, όταν καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον. Ο ρόλος των γονιών αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού, είναι να το υποστηρίξουν και να το καθοδηγήσουν ώστε να περάσει τη μεταβατική αυτή περίοδο όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ομαλά, χωρίς να πληγούν η ψυχολογία ή οι σχολικές του επιδόσεις.

Συμβουλές για ομαλή ένταξη στο σχολικό περιβάλλον

Παρακάτω, μερικές χρήσιμες τακτικές ώστε να βοηθήσουμε το παιδί στην προσαρμογή αυτή:

sxoleio-kai-diskolies-prosarmogis.jpg

1) Ανοιχτή επικοινωνία και υποστήριξη

Ενθαρρύνουμε το παιδί να μας μιλάει για ό,τι το προβληματίζει ή το αγχώνει σχετικά με το

νέο σχολικό περιβάλλον. Το ακούμε με προσοχή χωρίς να ακυρώνουμε τα συναισθήματα

και τους φόβους τους. Τσεκάρουμε συχνά μαζί του πώς πάνε τα πράγματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και είμαστε όσο το δυνατόν διαθέσιμοι να το ακούσουμε και το υποστηρίξουμε όποτε το χρειάζεται.

Τα σχολεία ανοίγουν: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προσαρμογής

2) Επίσκεψη στο σχολείο

Μια επίσκεψη στο σχολείο ή/και στην καινούργια αίθουσα του παιδιού, προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα, μπορεί να είναι χρήσιμη ώστε το παιδί να μάθει λίγο τα κατατόπια και να του φανούν οι χώροι πιο γνώριμοι-άρα και πιο ασφαλείς-όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσει το σχολείο.

3) Ενισχύουμε τη ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού

Η ρουτίνα δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, καθώς γνωρίζουν τι να αναμένουν από την κάθε ημέρα. Σε περίοδο λοιπόν προσαρμογής σε κάτι το καινούργιο-το οποίο όπως είναι δημιουργεί, για ένα διάστημα, αίσθημα ανασφάλειας-η ρουτίνα ενός παιδιού καθίσταται ακόμα πιο σημαντική. Φροντίζουμε λοιπόν το παιδί να έχει συγκεκριμένα ωράρια ύπνου, φαγητού κλπ, φροντίζοντας να τρέφεται σωστά και να κοιμάται επαρκώς, ώστε να είναι σε θέση αντεπεξέλθει με τον βέλτιστο τρόπο στην προσαρμογή.

Βάζοντας ξανά τα παιδιά σε ρουτίνα μετά τις διακοπές

4) Οργανώνουμε εξωσχολικές δραστηριότητες/κοινωνικές συναναστροφές

Η ενασχόληση με εξωσχολικές δραστηριότητες, και ιδιαίτερα ο αθλητισμός, βοηθάει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στη διαχείριση του άγχους και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Προσπαθούμε λοιπόν να του δώσουμε την ευκαιρία να ασχοληθεί με αθλήματα ή/και χόμπι που το ευχαριστούν, κάτι το οποίο θα το βοηθήσει να βιώσει πιο ήπια την περίοδο προσαρμογής, βοηθώντας το πιθανώς να ανοίξει και τον κοινωνικό του κύκλο. Επιπλέον, αν μπορούμε, οργανώνουμε εξόδους ή playdates με γονείς και παιδιά από το νέο σχολείο ή τη νέα τάξη, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να κάνει φιλίες και να νιώσει πιο σίγουρο όσον αφορά και το κοινωνικό κομμάτι στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved