«Ήταν ήσυχο μωρό;» - Μη ρωτάς

Η Chessa Latifi Donaldson εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση σε μια μαμά. 

Νίκη Παπανικολάου
«Ήταν ήσυχο μωρό;» - Μη ρωτάς
Bigstock

Ήταν μια κοινή ερώτηση μετά τη γέννηση της κόρης μου.

«Είναι πολύ καλή στο να είναι μωρό», απαντούσα απότομα.

«Το σώμα είναι απασχολημένο, το μωρό έχει ανάγκες, το μυαλό στροβιλίζεται»

Στο Instagram θα δείτε πιθανόν δεκάδες αναρτήσεις ότι τα βρέφη υποτίθεται ότι κοιμούνται ήσυχα ενώ εσείς πίνετε τον καφέ σας δίπλα τους σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο με φυλλώδη πράσινα φυτά και αντίστοιχη ταπετσαρία.

Η πραγματικότητά μου - και η πραγματικότητα πολλών γυναικών - ήταν πολύ διαφορετική.

Ξέρω ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν αυτή την ερώτηση, στην πραγματικότητα απλώς ρωτούν εάν ο ερχομός της έχει διαταράξει τη ζωή μας. Είναι ιδιότροπη; Κοιμάται καλά; Τρώει πολύ;

Μια μαμά γράφει για τη μέρα που θα αποχωριστεί πρώτη φορά το μωρό της

Καταλαβαίνω ότι πιθανότατα το κάνουν με καλή πρόθεση.

Ποιο μωρό όμως δεν αναστατώνει τη ζωή των γονιών του;

Λερωμένα πανάκια από το ρέψιμο στοιβαγμένα δίπλα σε ένα χαρτόκουτο με πάνες και μωρομάντηλα, διάσπαρτες πιπίλες. Η κόρη μου έκλαιγε - πολύ. Η βασική αιτία; Πιθανώς η δική μου απειρία σε συνδυασμό με την αδυσώπητη εξάντληση κι ένα παιδί που χρειαζόταν κάτι περισσότερο.

Ήταν καλό μωρό;

Ήταν υπέροχη στο να είναι μωρό. Έκλαψε, κοιμήθηκε (ποτέ δεν ήταν αρκετός ο ύπνος της ), πήρε βάρος, περιστασιακά παρέμενε ήσυχη, εστιάζοντας το βλέμμα της σε ένα σημείο. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να ηρεμήσει. Χρειαζόταν συνεχές κούνημα κι αυτό ήταν κουραστικό.

Συνήθως, κάθε μέρα στις έξι το απόγευμα είχε πάντα ένα ξέσπασμα. Ωστόσο, έμαθα ότι η ιδέα ενός «καλού» μωρού εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη στάση και τις προσδοκίες των γονιών και όχι από την αντανάκλαση της συμπεριφοράς του μωρού.

Μην ρωτάς λοιπόν!

Δεν ήταν κακό μωρό. Καθώς μεγάλωνε, έμαθα την προσωπικότητά της και μου έμαθε τι χρειαζόταν για να νιώθει άνετα. Ακόμα δεν της αρέσουν οι δυνατοί, ξαφνικοί ήχοι. Άγνωστα πρόσωπα την κάνουν νευρική. Θέλει να νιώθει τους γονείς της κοντά. Είναι ντροπαλή και επίσης πολύ έξυπνη. Ως παιδί προσχολικής ηλικίας, αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ. Θέλει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί αλλά μετά είναι μια χαρά.

Όταν ρωτάτε, "Είναι καλό μωρό;" υπονοείτε ότι υπάρχουν κακά μωρά. Δεν υπάρχουν κακά μωρά. Σίγουρα- κάποια μπορεί να είναι πιο εύκολο να ηρεμήσουν από άλλα - αλλά τα μωρά θέλουν όλα τα ίδια πράγματα: άνεση και φαγητό.

Δεν είναι τύχη που το μωρό μου κοιμάται καλά- Δούλεψα σκληρά γι' αυτό

Ο τρόπος έκφρασης αυτών των αναγκών δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Τα μωρά είναι απλά μωρά, αντιδρούν ανάλογα με την προσωπικότητά τους από πολύ νωρίς κι είναι δουλειά μας ως γονείς να το καταλάβουμε.

ελεύθερη απόδοση από happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved