Υγεία νεογέννητου: 9 facts που πρέπει να γνωρίζετε για τον παρεχοϊό

Bigstock

Ο παρεχοϊός μοιάζει με ένα κοινό κρυολόγημα στα παιδιά ηλικίας 3 με 5, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τα νεογέννητα.

Ο παρεχοϊός (parechovirus) είναι ένα κοινό παθογόνο που προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά πριν κλείσουν τα 5. Συνήθως παρουσιάζεται με ήπια συμπτώματα, παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό πριν πάνε στον παιδικό σταθμό . Ωστόσο, σε μωρά κάτω των 3 μηνών, ο παρεχοϊός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πυρετό και να γίνει θανατηφόρος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν τους γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα βρέφη, τα οποία έχουν συμπτώματα λοίμωξης από παρεχοϊό. Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό πως εάν το μικρό σας ανεβάσει υψηλό πυρετό, καλό θα ήταν να κάνετε μία κλήση στην/στον παιδίατρό σας.

9 χρήσιμα facts για τον παρεχοϊό:

1. Ο παρεχοϊός ανήκει σε μια μεγαλύτερη ομάδα ιών που ονομάζονται «εντεροϊοί»

Οι εντεροϊοί συνήθως προκαλούν μια ήπια ασθένεια με συμπτώματα όπως πυρετό, συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, οφθαλμικά συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα) και νόσο των χεριών, του ποδιού και του στόματος . Ωστόσο, αυτοί οι ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν πιο σοβαρές ασθένειες όπως σήψη και εγκεφαλικές λοιμώξεις σε σοβαρές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει γρήγορο τεστ στο σπίτι για τον παρεχοϊό όπως υπάρχει για το Covid, αλλά υπάρχουν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για σοβαρές περιπτώσεις.

2. Τείνει να έχει έξαρση το φθινόπωρο

Το CDC αναφέρει πως ο ιός τείνει να κορυφώνεται κάθε δύο χρόνια. Τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν είναι σαφές αν οι ειδικοί παρατηρούν μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή αν η πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις για τον ιό έχει οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση .

Παρεχοϊός (parechovirus): Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

«Μην αφήνετε κανέναν να φιλά το νεογέννητο μωρό σας» - Το viral TikTok βίντεο μιας μαίας

3. Το στέλεχος του παρεχοϊού PeV-A3 σχετίζεται με πιο σοβαρές ασθένειες

«Να θυμάστε ότι τα περισσότερα μωρά που νοσηλεύονται με παρεχοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες», σημειώνει ο δρ Ian Michelow, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων και ανοσολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο Connecticut Children's. Επιπλέον, προσθέτει: «Οι θανατηφόρες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί καθώς κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό».

4. Τα συμπτώματα του παρεχοϊού στα νεογέννητα είναι πυρετός, εξανθήματα αλλά και έλλειψη όρεξης για φαγητό

Εάν το μωρό σας έχει υψηλό πυρετό, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την/τον παιδίατρό σας καθώς το στέλεχος PeV-A3 του παρεχοϊού συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με σήψη και μπορεί να προκαλέσει οίδημα του εγκεφάλου ή επιληπτικές κρίσεις. Ο δρ Michelow σημειώνει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Έλλειψη όρεξης για φαγητό, εμμετοί ή κατανάλωση πολύ λίγου φαγητού
  • Κόκκινα εξανθήματα που εξαπλώνονται
  • Υψηλός πυρετός , ιδίως αν είναι επίμονος
  • Μη φυσιολογικές κινήσεις, που μπορεί να είναι και πιθανά σημάδια επιληπτικής κρίσης
  • Έντονη ευερεθιστότητα

Φροντίδα νεογέννητου: Ακολουθήστε το μητρικό σας ένστικτο

Νέος μπαμπάς: Πώς μπορείτε να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

5. Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ο πυρετός και τα εξάνθηματα συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η λοίμωξη από παρεχοϊό συνήθως εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά αναρρώνουν γρήγορα χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, παρακολουθώντας τυχόν πυρετό ή εξανθήματα και να συμβουλεύονται τον παιδίατρο αν τα συμπτώματα επιμένουν.

6. Ο ιός μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, σάλιου και χεριών ή αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με περιττώματα

Το συνεπές πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση παιχνιδιών αλλά και επιφανειών θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, όπως και ο περιορισμός της έκθεσης σε δημόσιους χώρους για τα νεογέννητα κάτω των 3 μηνών.

7. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία

Μη ξεχνάτε πως η διάγνωση είναι χρήσιμη για την γρήγορη θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις. Είναι σημαντικό το παιδί να ενυδατώνεται, να ξεκουράζεται και να παρακολουθείται στενά ειδικά εάν έχει πυρετό.

20 πράγματα που κανείς δεν σας έχει πει για τα νεογέννητα μωρά

Γιατί οι μαμάδες αγαπούν τη μυρωδιά του νεογέννητου μωρού; Οι επιστήμονες απαντούν

8. Ο ιός μπορεί να μείνει «ζωντανός» για 1 έως 3 εβδομάδες

Το πλύσιμο των χεριών σας όσο και των μεγαλύτερων παιδιών μετά το τάισμα, την αλλαγή της πάνας και την τουαλέτα για 3 μήνες μετά τη μόλυνση είναι απαραίτητο tip για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού στο σπίτι.

9. Μη δέχεσττε τακτικές επισκέψεις στο σπίτι

Εάν περιμένετε επισκέπτες που αισθάνονται αδιαθεσία, ζητήστε τους να μείνουν στο σπίτι τους. Εάν, επίσης, κάποιος από στο σπίτι σας είναι άρρωστος, κρατήσετε τον όσο το δυνατόν πιο μακριά μπορείτε από το μωρό .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved