Έρευνα: Ποια είναι η σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αυτισμού

Η προγεννητική έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Medicine έχει προστεθεί στο σύνολο των ερευνών, οι οποίες υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αυτισμού (ΔΑΦ).

Τα ευρήματα αναδεικνύουν πώς η προγεννητική έκθεση σε χημικές ουσίες - που συνήθως βρίσκονται στις εκπομπές των αυτοκινήτων - μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

Ο καθηγητής δρ Haitham Amal, κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: «Διαφορετικά είδη νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού , συνδέονται με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η χρονική στιγμή της έκθεσης φαίνεται να είναι κρίσιμη, με αυξημένη ευπάθεια κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης». Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, μια σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της έκθεσης σε ρύπους πριν από τη σύλληψη.

1 στα 44 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό σύμφωνα με το CDC

Τα πολυπαραγοντικά αίτια του αυτισμού

Τα αίτια του αυτισμού είναι πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά. Ενώ το DNA παίζει σημαντικό ρόλο -υπολογίζεται ότι το 80% των περιπτώσεων πιστεύεται ότι έχουν κληρονομική σχέση, σύμφωνα με το UCLA- η νέα αυτή μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων ως μέρος μιας πιο σύνθετης εικόνας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι ρύποι μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου μέσω διαφόρων βιολογικών οδών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής στα συστήματα χημικών μηνυμάτων του οργανισμού και στις λειτουργίες των ορμονών.

Ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη του αυτισμού

Ο δρ Andy Shih, επιστημονικός υπεύθυνος στο Autism Speaks, δήλωσε: «Όσον αφορά την αιτιώδη συνάφεια, η έρευνα δείχνει ότι ο αυτισμός αναπτύσσεται από έναν συνδυασμό γενετικών και μη γενετικών, ή περιβαλλοντικών, επιδράσεων.

Η έρευνα ενισχύει τα ευρήματα προηγούμενων επιστημονικών δεδομένων, συγκεκριμένα της Heather Volk (που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Autism Speaks), που υπογραμμίζουν πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση - διοξείδιο του αζώτου, PM2.5 και PM10 - κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής συνδέεται με το φάσμα του αυτισμού».

Τα PM2.5 και PM10 είναι μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία συχνά βρίσκονται στις εκπομπές των οχημάτων. Μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος , επηρεάζοντας δυνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Amazing things happen»:Το animation βιντεάκι που εξηγεί την πολύπλοκη πραγματικότητα του αυτισμού

Εν ολίγοις, ο δρ Shih υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν οι ρύποι αυτοί προκαλούν άμεσα αυτισμό ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν.

Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά

Η σημασία του καθαρού αέρα

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε δήλωσή της, σημειώνει πως τα σημερινά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων συνδέονται με πολλές παιδιατρικές νοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών εκβάσεων κατά τη γέννηση, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης και ο πρόωρος τοκετός, καθώς και προβλημάτων συμπεριφοράς και γνωστικής ανάπτυξης.

Ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά απαιτούν περαιτέρω έρευνα, υπογραμμίζουν ταυτόχρονα τη σημασία των μέτρων προστασίας για τις εγκύους, οι οποίες ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης .

Γενικότερα, η μελέτη αυτή αποτελεί υπενθύμιση πως οποιαδήποτε μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved