Επτά νόστιμες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι (vid)

Υγιεινές και χορταστικές σαλάτες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Επτά νόστιμες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι (vid)

Οι σαλάτες πάντα έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι. Είναι δροσερές, νόστιμες και αποτελούν το καλύτερο συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο.

Σήμερα λοιπόν στο πρώτο μεσημεριανό τραπέζι του νέου έτους μαζί με τα υπόλοιπα εδέσματα, αντί να αρκεστείτε σε μια απλή μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα φτιάχνοντας υπέροχες εορταστικές σαλάτες.

Σαλάτα με ρόδι και σέσκουλα

Υλικά

1 ματσάκι σέσκουλα (κόκκινα ή πράσινα )
1/3 φλιτζανιού σπόρους ροδιού
3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια κομμένα σε φέτες
2 πορτοκάλια ή μανταρίνια σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1/4-1/2 φλιτζανιού καρύδια πεκάν
2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες
1 μικρό μήλο κομμένο σε κύβους

Dressing
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι από σφένδαμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά βούληση)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/8 κ.γ. κόλιανδρο
μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) σε σκόνη
1/8 κ.γ. κουρκούμη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φέτα του τοστ

Εκτέλεση

Αφού έχετε ψιλοκόψει τα φρούτα και τα λαχανικά τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύετε καλά τα υλικά για το dressing και το περιχύνετε στη σαλάτα, με ελαφριές κινήσεις για να πάει παντού. Την βάζετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί δροσερή.
Πριν τη σερβίρετε, φρυγανίζετε μία φέτα του τοστ, την κόβετε σε σχήμα αστεριού, και τοποθετείτε το αστέρι στην κορυφή της σαλάτας.

Σαλάτα με κοτόπουλο, ρόδι και καραμελωμένα καρύδια

Υλικά

Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
3/4 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού κανέλα

Dressing

1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1/4 φλιτζάνι.νερό
αλάτι

Εκτέλεση

Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί - και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε άλλες επτά ακόμα συνταγές για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved