Το μήλο εκτός από θρεπτικό, είναι πλούσιο σε αμινοξέα, σάκχαρα, ίνες, και αντιοξειδωτικά.
Δίνει 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, καλύπτει 6% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο και 5% σε βιταμίνη Κ και 2 - 4% των αναγκών σε μαγγάνιο, χαλκό και βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6.Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό κάνουν τα μήλα χορταστικά, άρα κατάλληλα για ένα παιδί που έχει λιγούρες και ζητάει διαρκώς απογευματινό σνακ.
Τα μήλα επίσης διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν έχετε μήλα στο ψυγείο αρκετό καιρό, μπορείτε να τα φτιάξετε μια νόστιμη μηλόπιτα. Μάλιστα γι΄αυτή τη συνταγή δεν θα χρειαστεί να την ψήσετε στο φούρνο. Αρκεί ένα τηγάνι.
Υλικά
- 2 μεγάλα μήλα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 200 γραμμάρια ξινή κρέμα + 1 αυγό
- Αλάτι + 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη + βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 150 γραμμάρια αλεύρι + 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τις σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχετε βάλει το βούτυρο.
Προσθέστε την κανέλα, το νερό , τη ζάχαρη , ανακατέψτε και αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε την κρέμα, το αυγό, το αλάτι, τη ζάχαρη, την βανίλια και το φυτικό λάδι. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, προσθέστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ( σταδιακά). Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα μήλα, σκεπάζετε το τηγάνι και το αφήνετε για 15- 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αναποδογυρίστε τη μηλόπιτα και τη ψήνετε στο τηγάνι για άλλα 10-15 λεπτά.
Η μηλόπιτα είναι έτοιμη.