Τρεις πανεύκολες συνταγές για κέικ για οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας
Όλοι ξέρουμε ότι το κέικ είναι ένα γλυκάκι που υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Με την επιστροφή στο σχολείο το κέικ έχει την τιμητική του και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Για την ακρίβεια ψήνονται κέικ για κολατσιό, για πρωινό, για απογευματινό, για συνοδευτικό στο γάλα, στον καφέ, ακόμη για κέρασμα στο γραφείο ή το σχολείο.
Εμείς σήμερα αποφασίσαμε να σας δείξουμε τρεις πανεύκολες συνταγές για κέικ. Θα σας πάρουν μόνο 15 με 20 λεπτά για να τα φτιάξετε, πριν αφήσετε τον φούρνο σας να τελειώσει το απίθανο γλυκό σας.
Κέικ χωρίς μίξερ
Υλικά:
- 2 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 βουτυρόγαλα
- 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 3 βανίλιες
- 1/2 κούπα βραστό νερό
- 1/2 κρέμα γάλακτος
- 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
Πώς θα το φτιάξετε:
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το baking powder. Ανακατέψτε καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ, βάλτε το βουτυρόγαλα, τα αβγά, το σπορέλαιο και τις 2 από τις 3 βανίλιες.
Βήμα 2ο
Βάλτε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσεκτικά ρίξτε το βραστό νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Βήμα 3ο
Βουτυρώστε πολύ καλά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε για περίπου μισή ώρα. Μόλις το μαχαίρι σας βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ, τότε είναι έτοιμο.
Βήμα 4ο
Αφήστε το να κρυώσει και διακοσμήστε το με την σαντιγί που θα φτιάξετε με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη.
Να θυμάστε: το κέικ διατηρείται για 4 μέρες σε ένα αεροστεγές μπολ.
Κέικ με λεμόνι και ricotta
Υλικά:
- 375 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 ¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 ½ κούπες ζάχαρη
- 4 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 5 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ κούπας τυρί ricotta
- ¼ κούπας χυμό λεμονιού
- 2 κούπες blueberries
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πώς θα το φτιάξετε:
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 2ο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το baking powder.
Βήμα 3ο
Με ένα μίξερ, στη μέτρια ταχύτητα, ανακατέψτε την ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Περίπου 4-5 λεπτά είναι αρκετά μέχρι να γίνει ανάλαφρο και φουσκωτό.
Βήμα 4ο
Προσθέστε τα αβγά. Ένα τη φορά. Ανακατέψτε πολύ καλά.
Βήμα 5ο
Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε το αλεύρι. Έπειτα προσθέστε τη ricotta, τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ελαφρά. Ρίξτε τα blueberries, ανακατέψτε με μια μαριζ και βάλτε το μείγμα στην φόρμα.
Βήμα 6ο
Ψήστε για περίπου μία ώρα.
Βήμα 7ο
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διατηρήστε για 4 μέρες στο ψυγείο.
Κλασικό κέικ βανίλια - σοκολάτα
Υλικά:
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 αβγά
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 βανίλιες
- 6 κουταλιές της σούπας κακάο
Πώς θα το φτιάξετε:
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 2ο
Σε ένα μπολ ανακατέψτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Βήμα 3ο
Ρίξτε τα σταδιακά ένα ένα. Έπειτα ρίξτε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίστε το ανακάτεμα. Τέλος προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και αφαιρέστε.
Βήμα 4ο
Βάλτε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα σας. Κρατήστε το 1/4 του μείγματος στο μπολ.
Βήμα 5ο
Βάλτε το γάλα στο μείγμα που κρατήσατε, το κακάο, ανακατέψτε καλά και ρίξτε το σοκολατένιο μείγμα επάνω στο μείγμα βανίλιας που βάλατε πιο πριν στην φόρμα.
Βήμα 6ο
Με ένα μαχαίρι, ξυλάκι για σουβλάκια ή το πίσω μέρος από ένα κουτάλι ή πιρούνι, ανακατέψτε λίγο το σοκολατένιο μείγμα μέσα στο μείγμα βανίλιας.
Βήμα 7ο
Ψήστε για 40 λεπτά. Μόλις το μαχαίρι σας βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ, τότε είναι έτοιμο.
Βήμα 8ο
Αφήστε το να κρυώσει και πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη.