Αφράτος χαλβάς με σιμιγδάλι - Δεν έχετε δοκιμάσει νοστιμότερο
- Σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς
- Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την περίοδο της νηστείας καθώς είναι εύκολος και εξαιρετικά νόστιμος.
Ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς παρασκευάζεται με βασικά υλικά το σιμιγδάλι, το βούτυρο (ή λάδι) και σιρόπι από ζάχαρη (ή πετιμέζι) και νερό.
Η πιο γνωστή μέθοδος ονομάζεται και ένα, δύο, τρία, τέσσερα (1, 2, 3, 4) από τις αναλογίες των συστατικών (κατά όγκο) σύμφωνα με τη σειρά που χρησιμοποιούνται, δηλαδή:
- 1 μέρος βούτυρο (ή λάδι)
- 2 μέρη σιμιγδάλι
- 3 μέρη ζάχαρη (ή πετιμέζι) και
- 4 μέρη νερό
Αρχικά καβουρντίζετε σε καυτό βούτυρο το σιμιγδάλι και εν συνεχεία στο μίγμα προστίθεται σιρόπι από ζάχαρη και νερό, το οποίο βράζει μέχρι να απορροφηθεί. Αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις η υγρασία απορροφηθεί εντελώς, ο χαλβάς είναι έτοιμος και προστίθενται σταφίδες. Το γλυκό σερβίρεται είτε ζεστό μόλις πήξει το μείγμα σε μπολάκια με κουτάλι είτε, συνηθέστερα, πιέζεται σε κυκλική φόρμα με σχέδια για ζελέ και, αφού γυριστεί με αυτή ανάποδα σε πιατέλα, σερβίρεται σε κομμάτια.
Σήμερα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια συνταγή για χαλβά ελαφρώς τροποποιημένη, αλλά εξίσου νόστιμη.
Τι θα χρειαστείτε :
Υλικά
- 1,5 φλ. σιμιγδάλι
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι ( μπορείτε να βάλετε φιστίκι)
- 1,5 φλ. γάλα
- 1,5 φλ. νερό
- 1,5 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι.
Προσθέστε το κουκουνάρι και ανακατέψτε μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε
σιμιγδάλι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά.
Όταν ροδίσει το σιμιγδάλι, περιχύνετε σιγά σιγά το σιρόπι και περιμένετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε για 7 ή 8 λεπτά και το σκεπάζετε.
Βάζετε το χαλβά σε μια φόρμα και τον σερβίρετε με κανέλα, παγωτό, φιστίκι Αιγίνης, φουντούκι, καρύδι, αμύγδαλο ή ότι άλλα σας αρέσει.