Μαμαδίστικες συνταγές για νόστιμα αλάδωτα φαγητά

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Πέντε μαμαδίστικες νόστιμες συνταγές χωρίς λάδι!

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, πολλές οικογένειες νηστεύουν ακόμα και το λάδι, έτσι και εμείς σας βρήκαμε τις πιο νόστιμες συνταγές χωρίς ίχνος ελαιόλαδου. Εύκολες αλάδωτες συνταγές που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων!

Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα

Υλικά

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • Νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
  • 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
  • 1 κουταλιά της σούπας κάρυ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια.
  2. Βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
  4. Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  5. Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρυ.
  6. Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
  7. Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)

Φακές του Άκη

Υλικά:

  • 250 γρ. φακές
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μεσαίο
  • 2 καρότα
  • 2 στικ σέλερι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • φέτες ψωμί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κλ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • αντζούγιες
  • ελιές

Δείτε τη συνταγή εδώ

Γίγαντες στο φούρνο με πιπεριά Φλωρίνης

Υλικά:

  • 500γρμ.γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 10-12 κλωνάρια μαϊντανός
  • 2-3 καρότα σε χοντρές ροδέλες
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μικρό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ σόδα

Εκτέλεση:

  1. Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει τους γίγαντες με λίγο χλιαρό νερό και την σόδα.

  2. Την επόμενη τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε σε σκέτο νερό για 45'.

  3. Με τα υγρά της κατσαρόλας τους τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.

  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3'.

  5. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε 2 κούπες νερό και αφού πάρει μια βράση, περιχύνουμε τους γίγαντες μέσα στο ταψί και ψήνουμε για ακόμη 45' (στους 200 βαθμούς) φροντίζοντας να έχουμε σκεπασμένο το φαγητό με αλουμινόχαρτο.

  6. Αν έχετε χρόνο, διπλασιάστε τον χρόνο ψησίματος και μειώσετε την θερμοκρασία.

Σαλάτα με πλιγούρι αλάδωτη

Υλικά

  • 3-4 Ντομάτες
  • 1 αγγούρι
  • 9-10 ελιές
  • Μισό κρεμμύδι
  • Άνηθο – μαϊντανός (όλα ψιλοκομμένα)
  • 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • Αλάτι
  • 200-250 γρ. πλιγούρι
  • Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά.
  2. Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε.
  3. Σκοπός μας είναι να μη βράσει αλλά να μαλακώσει και να φουσκώσει λίγο.
  4. Αν βράσει πολύ δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τα υγρά των σαλατικών και η υφή του μέσα στη σαλάτα θα είναι σαν λασπωμένη.
  5. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε δοχείο.
  6. Τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά ώστε χάρη στο αλάτι να βγάλουν πολλά υγρά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το προσθέτουμε στις ντομάτες.
  7. Ενώ αυτά τα δυο βγάζουν υγρά, ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα σαλατικά και τα αναμειγνύουμε στο δοχείο όλα μαζί με τελευταία την κάππαρη.
  8. Αφού τα σαλατικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν βγάλει αρκετά υγρά, προσθέτουμε το πλιγούρι κρύο ή έστω χλιαρό (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις βιταμίνες των σαλατικών).
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το πλιγούρι το χυμό των σαλατικών.
  10. Στη συνέχεια Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  11. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι.

Νηστίσιμα χαμπουργκεράκια

Υλικά

  • 4 πατάτες
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • Τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
  • Ψωμάκια χάμπουργκερ
  • Κέτσαπ, μουστάρδα
  • Σαλάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν.
  3. Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχετε τρίψει στο μούλτι, και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μείγμα σας να σφίξει και να μπορείτε να το πλάσετε).
  4. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, πλάθετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάτε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω
  5. Βάζετε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  6. Κόβετε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση, βάζετε λίγο κέτσαπ, λίγη ψιλοκομμένη σαλάτα, το μπιφτεκάκι λαχανικών, λίγη μουστάρδα και σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι.

*πρώτη δημοσίευση: 2022-04-22

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved