Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι σαν της μαμάς
Εύκολη συνταγή για σπιτικό γαλακτομπούρεκο.
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό. Το έχουμε συνδέσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις, το τρώμε στα οικογενειακά τραπέζια, αρέσει σε όλους!Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας;
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το μυστικό; Να ακολουθείτε πιστά τη διαδικασία, όπως άλλωστε απαιτείται σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Ιδού μία εύκολη συνταγή για γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι.
Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι - Υλικά και διαδικασία
Υλικά:
- 9 φύλλα κρούστας
- 1 λίτρο γάλα
- φλούδα από ένα λεμόνι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ελάχιστο αλάτι
- 100 γραμμάρια σιμιγδάλι
- 40 γραμμάρια βούτυρο + 140-150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για άλειμμα φύλλων
- 2 αυγά
Για το σιρόπι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
- 1 στικ κανέλας
- 1 λεμόνι
- Σταγόνες από χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής:
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το γάλα, τη φλούδα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια προσθέστε το σιμιγδάλι και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Αφού πάρει μία βράση η κρέμα θα αρχίσει να δένει.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρέστε τη φλούδα και προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε ξανά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
Στη συνέχεια προσθέστε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Σε ένα ταψί απλώστε τα έξι από τα οκτώ φύλλα και βουτυρώστε τα ένα-ένα.
Αδειάστε από πάνω την κρέμα και γυρίστε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Βουτυρώστε και προσθέστε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
Αλείψτε με βούτυρο το τελευταίο φύλλο. Χαράξτε την επιφάνεια σε κομμάτια με προσοχή και ρίξτε το βούτυρο που έχει περισσέψει.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Μόλις το γαλακτομπούρεκο είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν ρίξετε το καυτό σιρόπι.
Για να φτιάξετε το σιρόπι.
Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για περίπου πέντε λεπτά. Περιχύστε με το ζεστό σιρόπι το κρύο γαλακτομπούρεκο και αφήστε το να το τραβήξει.