Σπιτική μαρμελάδα σύκο

Bigstock

Σερβίρετε αυτή τη μαρμελάδα σε φρυγανισμένο ψωμί, σε κράκερ, φρυγανιά, φτιάξτε πάστα φλώρα ή συνοδέψτε το παγωτό σας.

Τα σύκα είναι γλυκά, νόστιμα και έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Το tip της μαμάς: Μυστικά για τέλεια σπιτική μαρμελάδα σύκο

Υπάρχουν αρκετές καλλιεργούμενες ποικιλίες συκιάς οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τύπους:

  • Άγρια: Ο καρπός της δεν είναι βρώσιμος.
  • Σμυρναϊκή ή μονόφορη: Όλες οι μορφές της δίνουν άριστης ποιότητας νωπά ή ξερά σύκα.
  • Κηπευτική: Καρποφορεί δύο ή τρεις φορές το χρόνο με πρώτη σοδειά τον Ιούνιο.

Τα φρέσκα σύκα, και κυρίως τα μαύρα, περιέχουν φλαβονοειδή πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, τανίνες, χλωρογενικό οξύ κ.α. Η αντιοξειδωτική αξία τους είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μήλων (3200 umol/100g) και περιέχουν αντι-οξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α ,η Ε και η Κ.

Το σύκο εξαιτίας των αρκετών φυτικών ινών που περιέχει, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Αν και τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ή να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα ή να φτιάξετε μια νόστιμη σος.

Πανεύκολη μαρμελάδα σύκο με τρία υλικά

Σήμερα θα σας δώσουμε μια συνταγή για να φτιάξετε νόστιμη μαρμελάδα σύκο.

Σπιτική μαρμελάδα σύκο

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φρέσκα σύκα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κούπα νερό

Πώς θα τη φτιάξετε:

  1. Πλύνετε πολύ καλά τα σύκα σας και κόψτε τα στα τέσσερα.
  2. Πάρτε μια κατσαρόλα και βάλτε μέσα το νερό.
  3. Μόλις πάρει μια βράση ρίξτε μέσα τα σύκα σας και χαμηλώστε την εστία της φωτιάς.
  4. Ανακατέψτε.
  5. Μόλις αρχίσουν να λιώνουν τα σύκα προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
  6. Ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε τον αφρό με μια κουτάλα.
  7. Πιέστε ελαφρώς τα σύκα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
  8. Θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά συνολικά για να φτιάξετε τη μαρμελάδα σας.
  9. Αφήστε έπειτα να κρυώσει η μαρμελάδα σας στην κατσαρόλα.
  10. Αποθηκεύστε σε γυάλινα βάζα και σφραγίστε καλά. Φυλάξτε τη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved