Αφράτη σπιτική λαγάνα ολικής άλεσης με μαγιά
Φτιάξτε ζυμωτή σπιτική λαγάνα με αλεύρι ολικής άλεσης.

Αν σας αρέσει να ζυμώνετε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με αλεύρι ολικής άλεσης για να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα.
Η συνταγή με ψωμί του τοστ, σοκολάτα και μπανάνα που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά
Είναι αφράτη – αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες – νόστιμη και υγιεινή. Αν δεν θέλετε να την καταναλώσετε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξηρή
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
- ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (και μια μικρή ποσότητα για να λαδώσετε το ταψί)
- 4 με 5 κουταλιές της σούπας σουσάμι (λευκό και μαύρο σουσάμι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη + νερό 2 κ.τ.σ.
Ψωμάκια με βρόμη και καρότο - Ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό στο σχολείο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το νερό, το μέλι ( ή τη ζάχαρη) και τη μαγιά. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέστε το αλεύρι ολικής άλεσης, το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλά σας.
Συμβουλή: Μπορείτε επίσης να κάνετε τα δύο πρώτα βήματα σε μίξερ με εξάρτημα γάντζου, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή μπάλα. Τη μεταφέρετε σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτετε με μεμβράνη ή μια υγρή πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
- Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πιέστε την χωρίς να την τεντώσετε υπερβολικά.
- Χωρίστε τη σε 2 ή 3 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε, περάστε τη με νερό και ζάχαρη και έπειτα πασπαλίστε τη με σουσάμι. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας.Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Μόλις είναι έτοιμη, κάντε με τα δάχτυλά σας αυλακώσεις στην επιφάνεια της ζύμης. Προσέχετε να μην τρυπήσετε τη ζύμη.
- Ψήστε για 25 - 30 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά καφέ κρούστα.
- Μόλις είναι έτοιμη βγάλτε τη. αφήστε τε να κρυώσει για λίγο και απολαύστε τη είτε ζεστή είτε κρύα.
Πηγή:mycookingjourney.com