Συνταγή για το πιο νόστιμο σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Συνταγή για να φτιάξετε κουλούρια Θεσσαλονίκης... «μπαμπάτσικα».

Τα σουσαμένια κουλούρια ή αλλιώς όπως τα ξέρουμε και τα ζητάμε όλοι, κουλούρια Θεσσαλονίκης, είναι ένα στρογγυλό λεπτό ή χοντρό ψωμάκι - «δαχτυλίδι» με μπόλικο σουσάμι. Στο σπίτι μου το φτιάχνω συχνά και το σερβίρω είτε ως πρωινό, είτε το βάζω σε ένα πολυμπάγκ και το δίνω για κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο.

Ψωμάκια που φουσκώνουν σαν μπαλόνι και μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε

Τα υλικά που θα χρειαστείτε να φτιάξετε σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης

Όπως και τα περισσότερα ψωμάκια, έτσι και αυτά, έχουν συστατικά που είναι απλά και σίγουρα υπάρχουν στο ντουλάπι του σπιτιού σας.

Φτιάξτε bagels με τριμμένη παρμεζάνα

Ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά καθώς και η παρασκευή τους.

Υλικά:

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό, μοιρασμένο
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Βάλτε σε ένα μπολ 1 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό, τη μαγιά και ανακατέψτε με ένα μικρό κουτάλι. Αφήστε στην άκρη για 5 έως 8 λεπτά, μέχρι η μαγιά να αφρίσει.
  2. Φτιάξτε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν και, στη συνέχεια, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή ζύμη.
  3. Ζυμώστε: Είτε με τα χέρια, είτε με τη χρήση κουζινομηχανής, ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Κάντε τη ζύμη μπάλα και βάλτε τη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας την για να καλυφθεί. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο και ετοιμάστε τα ταψιά: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε σε 2 μεγάλες λαμαρίνες αντικολλητικό χαρτί ώστε να βάλετε τα κουλούρια σας μόλις τα ετοιμάσετε.
  5. Βάλτε σε ένα μπολ νερό και σε ένα άλλο σουσάμι.
  6. Πάρτε τη ζύμη και φτιάξτε κουλούρια: Ρίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ζυμώστε καλά και χωρίστε σε 8 ή 10 όμοια κομμάτια.
  7. Πλάστε: Δουλεύοντας με ένα κομμάτι ζύμης κάθε φορά, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανοίξετε μία μακριά λωρίδα. Η ζύμη είναι ανθεκτική, οπότε μπορείτε να ασκήσετε απαλή πίεση καθώς την ανοίγετε και την τεντώνετε.
  8. Στρίψτε τη ζύμη: Διπλώστε λωρίδα ζύμης στη μέση ώστε τα δύο άκρα να ευθυγραμμιστούν. Στη συνέχεια, με τα χέρια σας στρίψτε τη και έπειτα ενώστε τα άκρα μεταξύ τους. Το κουλούρι σας θα πρέπει να θυμίζει «στριφτό» δαχτυλίδι.
  9. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλα τα κουλούρια σας.
  10. Βουτήξτε και πασπαλίστε με σουσάμι: Τέλος, βουτήξτε κάθε δαχτυλίδι, πρώτα στο νερό και έπειτα στο σουσάμι. Γυρίστε το κουλούρι σας απαλά για να καλυφθούν και οι δύο πλευρές. Μεταφέρετε το στο ταψί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κουλούρια.
  11. Περιμένετε να φουσκώσουν: Πριν τα βάλετε στον φούρνο σας, αφήστε τα στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.
  12. Ψήστε: Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις ψηθούν, μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε πολυμπάγκ ή να καταψύξετε ώστε να έχετε κουλούρια στο σπίτι σας ανά πάρα ώρα και στιγμή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved