Κοτόπουλο (ή μοσχάρι) γιουβέτσι - Μια συνταγή της γιαγιάς

Bigstock

Γιουβέτσι με κοτόπουλο - Τα υλικά και η συνταγή έτσι όπως την έφτιαχνε η γιαγιά παλιά! Χωρίς πολλά - πολλά!

Εξάλλου το απλό είναι και το καλύτερο!

Εμείς οι νέες νοικοκυρές λατρεύουμε τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Παλιές, κλασσικές, μαμαδίστικες συνταγές τις «πειράζουμε» κάνοντάς τες πιο περίπλοκες, πιο υγιεινές για τα παιδιά, πιο γκουρμεδιάρικες αν έχουμε κέφια, χάνοντας έτσι εκείνη τη νοστιμιά που είχαν τα πιάτα που έφτιαχνε η μαμά μας και κυρίως η γιαγιά μας.

Μαμαδίστικες συνταγές για νόστιμα αλάδωτα φαγητά

Αυτή τη νοστιμιά και αυτή τη γεύση θέλουμε να θυμίσουμε σε όλες εσάς σήμερα με αυτό το κλασσικό φαγάκι. Γιουβέτσι με κοτόπουλο (ή μοσχαράκι). Τόσο απλό όσο ακούγεται και με μια συνταγή που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι γιαγιά δες παλιά.

  • Μυστικό 1: κόψτε το κρεμμύδι στο χέρι μικρά μικρά κομμάτια και όχι σε κάποιο ξύλο κοπής
  • Μυστικό 2: αν μπορείτε φτιάξτε σπιτική σάλτσα από φρέσκες ντομάτες
  • Μυστικό 3: το σκόρδο μην το ψιλοκόψετε, αφήστε το ολόκληρο (θα θυμόσαστε τη γιαγιά να λέει «βάλε δυο λουβιά σκόρδου ή ένα λουβί»)

Νοστιμότατο γιουβέτσι κατσαρόλας έτοιμο σε 30 λεπτά (vid)

Υλικά για να το φτιάξετε:

Για το κριθαράκι:

  • 2 ποτήρια του κρασιού κριθαράκι
  • 4 ποτήρια του κρασιού σάλτσα (από το ήδη μαγειρεμένο κοτόπουλο που θα φτιάξετε)

Για το κοτόπουλο:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 κ.τ.σ πελτέ σάλτσας (αν έχετε σπιτικό ακόμη καλύτερα)
  • 1/2 συσκευασία χυμό ντομάτας
  • 5-6 μπαχάρια
  • 1/2 κ.τ.γ κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι άσπρο κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση) και πιπέρι

(αν χρησιμοποιήσετε μοσχάρι αγοράστε 1 κιλό κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια - τα υπόλοιπα υλικά όπως και τη διαδικασία, είναι ίδια)

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά θα φτιάξετε το κοτόπουλό σας.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το λάδι, βάλτε το κοτόπουλο και τσιγαρίστε το καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και προσθέστε το κρεμμύδι που θα έχετε κόψει στο χέρι και τη σκελίδα σκόρδου. Μόλις γυαλίσουν και αρχίσει να βγαίνει το άρωμά τους, βάλτε πάλι στην κατσαρόλα το κοτόπουλο που αφαιρέσατε πριν και σβήστε με το κρασί.
  4. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέστε τον πελτέ, ανακατέψτε μέχρι να «ψηθεί» και βάλτε το χυμό ντομάτας. Ανακατέψτε καλά, προσθέστε νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλό σας.
  5. Όσο το κοτόπουλο βράζει, βάλτε τον φούρνο σας να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  6. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, υπολογίστε να έχετε σάλτσα περίπου 4 με 5 ποτήρια του κρασιού (ποτήρι που θα μετρήσετε το κριθαράκι σας).
  7. Βάλτε σε ένα ταψί το κοτόπουλο, τη σάλτσα και το κριθαράκι σας, ανακατέψτε καλά και βάλτε το μέσα στον ήδη στον καλά προθερμασμένο σας φούρνο.
  8. Μόλις δείτε ότι αρχίζει το φαγητό σας να βράζει, ανακατέψτε μια φορά το κριθαράκι σας, βάλτε το ξανά στον φούρνο, κλείστε τελείως τη θερμοκρασία και αφήστε το να ρουφήξει τα υγρά, σιγοβράζοντας.
  9. Αυτός ο τρόπος θα κάνει το κριθαράκι σας σπυρωτό, χυλωμένο και θα έχει τόση υγρασία όση χρειάζεται χωρίς να λασπώσει.

*πρώτη δημοσίευση 09/07/2020 - ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved