Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων;
Τα αποξηραμένα φρούτα προκύπτουν από φρέσκα φρούτα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάφορες τεχνικές και αποτελούν μια συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία.
Σε αυτήν τη μορφή, είναι εύκολο να αποθηκευτούν, να διανεμηθούν και ταυτόχρονα μπορούν να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Οι σταφίδες, το μήλο, το βερίκοκο, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και οι χουρμάδες είναι συνήθως εκείνα τα αποξηραμένα φρούτα στα οποία δεν προστίθεται ζάχαρη κατά την επεξεργασία τους. Ωστόσο, φρούτα όπως τα κεράσια, οι φράουλες, τα μάνγκο και τα βατόμουρα συνήθως εμβαπτίζονται σε διάφορα συμπυκνωμένα διαλύματα ζάχαρης (ή χυμών φρούτων) πριν από την ξήρανση.
Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα αποξηραμένα φρούτα;
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (σάκχαρα και φυτικές ίνες), ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ακόμα χαμηλότερη σε λιπαρά. Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε σημαντικά βιοδραστικά συστατικά όπως βιταμίνες (βιταμίνες Α, C, Ε, νιασίνη, φυλλικό οξύ), ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο), φαινολικά συστατικά και καροτενοειδή. Ορισμένα μάλιστα είδη αποξηραμένων φρούτων συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφίμων με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα.
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων;
Τα θρεπτικά συστατικά των αποξηραμένων φρούτων προσδίδουν στα αποξηραμένα φρούτα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν φαίνεται να συμβάλλουν:
- Στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα
- Στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα
- Στην προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου
- Στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
- Στην προστασία από εκφυλιστικές εγκεφαλικές παθήσεις
Τί πρέπει να προσέξουμε σχετικά με την κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων;
Τα φρούτα αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές ομάδων τροφίμων τόσο στη φρέσκια όσο και στην αποξηραμένη μορφή τους. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή τους.
Καθώς ο όγκος των αποξηραμένων φρούτων είναι μικρότερος από των φρέσκων φρούτων είναι ευκολότερο να προσλάβουμε περισσότερες θερμίδες καταναλώνοντας περισσότερα αποξηραμένα φρούτα έως ότου φτάσουμε σε κορεσμό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε την ποσότητα των αποξηραμένων φρούτων που θα καταναλώσουμε στις δικές μας ανάγκες εάν βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Μπορούμε επίσης να επιλέγουμε τα φρέσκα φρούτα συχνότερα καθώς ο μεγαλύτερος όγκος τους μας χορταίνει πιο εύκολα με λιγότερες θερμίδες.
Τέλος, ένα ακόμα σημείο το οποίο απαιτεί την προσοχή μας είναι η επιλογή αποξηραμένων φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ορισμένα είδη αποξηραμένων φρούτων περιέχουν ζάχαρη πέρα από τα φυσικά τους σάκχαρα. Είναι σημαντικό λοιπόν να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων αν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα ή να αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες αν πρόκειται για προϊόντα που πωλούνται χύμα.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Βιβλιογραφία
Hernández-Alonso, P.; Camacho-Barcia, L.; Bulló, M.; Salas-Salvadó, J. Nuts and Dried Fruits: An Update of Their Beneficial Effects on Type 2 Diabetes. Nutrients 2017, 9, 673. https://doi.org/10.3390/nu9070673