Διεπιστημονικότητα: Εναλλακτικές σταδιοδρομίες με προοπτική

Bigstock

Η επαγγελματική επιτυχία στον σύγχρονο κόσμο δεν περιορίζεται πλέον από τα στενά όρια ενός μόνο επιστημονικού πεδίου.

Η διεπιστημονικότητα, δηλαδή η ικανότητα να συνδυάζουμε γνώσεις και δεξιότητες από διάφορους τομείς, από διαφορετικά μονοπάτια της ζωής, αποτελεί το κλειδί για να κατακτήσουμε τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κύρους και προοπτικών, όπως οι γιατροί και οι μηχανικοί, παύουν να είναι οι μοναδικές επιλογές για μια επιτυχημένη καριέρα. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέοι για να φτάσουν σε αξιόλογα επαγγέλματα. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις όταν οι δρόμοι αυτοί είναι διαφορετικοί καταλήγουν σε άρτια αποτελέσματα και υγιή επαγγελματική ζωή.

Μεταπτυχιακά: H ανάγκη εκπαίδευσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας

Παρακάτω, αναλύονται πέντε επαγγέλματα με θετικές προοπτικές και τις σπουδές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά - δείχνοντας παράλληλα την διεπιστημονικότητα και τις πολλαπλές διαδρομές για την επίτευξη της άσκησης του εκάστοτε επαγγέλματος.

Μετεωρολόγος

  • Αναγκαιότητα: Αγρότες, αεροπορικές εταιρείες, ο κατασκευαστικός και μεταφορικός κλάδος, ολόκληρα κράτη και άλλοι βασίζονται στις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Η παγκόσμια αγορά για την πρόγνωση του καιρού αποτιμάται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπροσθέτως, το 30% της οικονομίας των ΗΠΑ βασίζεται στις προγνώσεις καιρού. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν τους μετεωρολόγους ένα διαχρονικά υψηλής σημασίας επάγγελμα ακόμα και για την Ελλάδα.
  • Σπουδές: Σπουδές στη Μετεωρολογία ή την Ατμοσφαιρική Επιστήμη αποτελούν ιδανική βάση. Ωστόσο δεν είναι μονόδρομος το επιστημονικό αντικείμενο για την σταδιοδρομία του μετεωρολόγου. Μπορεί ένας φοιτητής να ξεκινήσει ως μαθηματικός, φυσικός ή χημικός και να ολοκληρώσει μεταπτυχιακό Γεωλογίας στο Α.Π.Θ., αποκτώντας ανταγωνιστική δυναμική στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, γνώσεις σε γεωγραφία, μηχανολογία και στις περιβαλλοντικές επιστήμες είναι σημαντικές για τη διεπιστημονική προσέγγιση του επαγγέλματος.

Νοσηλευτές

  • Αναγκαιότητα: Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των απαιτήσεων για υγειονομική περίθαλψη καθιστούν τη νοσηλευτική ένα από τα πιο αναγκαία επαγγέλματα στην χώρα μας.
  • Σπουδές: Προγράμματα Νοσηλευτικής σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ παρέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Η επαγγελματική κατάρτιση (από παράλληλο μηχανογραφικό), μέσω Δημόσιων Ι.Ε.Κ. μπορούν να προσφέρουν την ειδίκευση που απαιτείται για να εργαστούν επαγγελματίες σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Επιπλέον, εξειδικεύσεις σε γηριατρική, ψυχική υγεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία μπορούν να ενισχύσουν τις προοπτικές καριέρας.

Προσαρμοστικότητα...το μυστικό του έξυπνου επαγγελματία

Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας

  • Αναγκαιότητα: H αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και η ισχυρή εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα καθιστούν την κυβερνοασφάλεια ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας. Η ζήτηση για ειδικούς στον τομέα αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα την επόμενη δεκαετία.
  • Σπουδές: Σπουδές στην Πληροφορική, την Κυβερνοασφάλεια, τη Διαχείριση Πληροφοριών ή μέσω σχολών ΔΕΤ είναι βασικές. Η διεπιστημονικότητα μπορεί να ενισχυθεί με γνώσεις σε νομικά και επιχειρησιακά θέματα αλλά και στον τομέα της ψυχολογίας.

Ηθικολόγος Νέων Τεχνολογιών

  • Αναγκαιότητα: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και ευρύτερα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης εγείρει ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Υπάρχει ανάγκη σε εταιρείες τεχνολογίας αιχμής για την συμμόρφωση εταιρικής πολιτικής σε κανονισμούς και νόμους καθώς και για την επεξεργασία δεδομένων σύμφωνα με ηθικές πρακτικές.
  • Σπουδές: Σπουδές στη Φιλοσοφία, την Φιλοσοφία της Επιστήμης, την Φιλολογία, την Επιστήμη Υπολογιστών και την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ιδανικές. Μαθήματα σε ηθική και δεοντολογία τεχνολογίας παρέχουν επιπλέον εξειδίκευση.

Τεχνικοί Νανοτεχνολογίας

  • Αναγκαιότητα: Η νανοτεχνολογία εφαρμόζεται στην ιατρική, την πληροφορική, και άλλους τομείς με απίστευτα αποτελέσματα. Η χρήση νανοσωματιδίων μπορεί να βελτιώσει προϊόντα και διαδικασίες και να συνδυαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη. Η νανοτεχνολογία είναι μέρος των καινοτόμων τεχνολογιών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και ενδέχεται να ανατρέψει πολλά δεδομένα στην αγορά εργασίας.
  • Σπουδές: Σπουδές στην Επιστήμη Υλικών ή τη Μηχανική είναι θεμελιώδεις. Η διεπιστημονικότητα μπορεί να ενισχυθεί με γνώσεις σε χημεία, φυσική, και βιολογία. Ειδικότητες όπως οι Nanotexturing Τεχνίτες, οι μηχανικοί με εξειδίκευση στους νανο-σένσορες και οι ειδικοί βιοτεχνολογίας αποτελούν υποσχόμενες επαγγελματικές επιλογές αυτής της κατεύθυνσης.

Όπως παρατηρείται, σε διαφορετικά επαγγέλματα όπως οι Mετεωρολόγοι, οι Τεχνικοί Νανοτεχνολογίας και άλλοι συναντώνται κοινές επιστημονικές βάσεις όπως χημεία και φυσική. Ωστόσο το επάγγελμα και οι κλάδοι απασχόλησης είναι διαφορετικοί. Επομένως, για να μπορέσουμε να πετύχουμε στην επαγγελματική μας ζωή θα πρέπει να εντοπίσουμε τις δεξιότητες και γνώσεις που διαχέονται στους γενικούς μας επαγγελματικούς στόχους - την διεπιστημονικότητα δηλαδή που μας προσφέρει μία σχολή ή ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης. Για την επίτευξη αυτού, η διά βίου ανανέωση τους και εξέλιξη τους είναι κρίσιμη για τη διαρκή προσαρμογή στις γρήγορες εξελίξεις της αγοράς εργασίας. Αυτό επιβεβαιώνει και την άποψη ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν το καθοριστικό στοιχείο της επαγγελματικής μας ζωής αλλά μόνο την έναρξη της.

Πώς να αποκτήσεις προσωπική και επαγγελματική ευημερία

Οι ενεργοί ή και οι μελλοντικοί επαγγελματίες οφείλουν να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να επιδιώκουν συνεχώς τη βελτίωση και την απόκτηση νέων γνώσεων με γνώμονα την διεπιστημονικότητα. Η ευελιξία, η αναβάθμιση δεξιοτήτων, η καινοτομία και η σφαιρική γνώση είναι τα κλειδιά για μια ομαλή ένταξη στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Τέλος, η επιλογή των σπουδών μας πρέπει να βασίζεται στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές μας, με την κατανόηση ότι μπορούμε πάντα να προσαρμοστούμε και να εξελιχθούμε επαγγελματικά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Του Κωστή Κατσανέβα, Managing Director της Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved