Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης

Τα άτομα με ήπια επιλόχεια κατάθλιψη μπορούν να βοηθηθούν λαμβάνοντας υποστήριξη από την οικογένειά τους.

Μαρία Πετρίδη
Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης
Bigstock

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση που επηρεάζει πολλές νέες μητέρες μετά τον τοκετό. Ενώ τα συμπτώματα ποικίλουν, πολλές γυναίκες βιώνουν έντονη θλίψη, άγχος, αίσθηση ανεπάρκειας, ακόμη και απομόνωση. Ο ρόλος της οικογένειας, και ιδιαίτερα του άμεσου υποστηρικτικού περιβάλλοντος, είναι κρίσιμος τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Μήπως έχεις επιλόχειο κατάθλιψη και δεν το ξέρεις;

Η χαρά και η ανυπομονησία για τον ερχομό του μωρού κάποιες φορές μετατρέπονται σε ένα είδος εφιάλτη, καθώς η λεχώνα μητέρα

βιώνει συναισθήματα δυσάρεστα, νοιώθοντας ταυτόχρονα ανεπαρκής και ανήμπορη να φροντίσει το βρέφος της.

epiloxeia-katathlipsi-koinoniko-stigma.jpg

Οικογενειακή στήριξη και ψυχολογική ισορροπία

Η μετάβαση στη μητρότητα φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Το νέο πρόγραμμα, οι απαιτήσεις του βρέφους και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν στρες και να εντείνουν την αίσθηση του φόρτου. Εδώ η στήριξη από την οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο.

Η έμπρακτη βοήθεια, όπως η συμμετοχή του συντρόφου στη φροντίδα του βρέφους και οι οικιακές εργασίες, μπορεί να ανακουφίσει τη μητέρα από το υπερβολικό άγχος και την κόπωση. Ταυτόχρονα, η συναισθηματική υποστήριξη —μέσω κατανόησης, επικοινωνίας και ενθάρρυνσης— προσφέρει σημαντική ανακούφιση και βοηθά τη μητέρα να διαχειριστεί καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα.

Μέσα στην δική της οικογένεια (σύντροφος) αλλά και την ευρύτερη (μητέρα, πατέρας, αδέλφια) μπορεί να βρει κατανόηση, συζήτηση, τρυφερότητα και πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από την επιλόχεια κατάθλιψη.

Κατάθλιψη λοχείας ή επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα, θεραπεία, συμβουλές

Ο ρόλος του συντρόφου

Ο σύντροφος είναι συχνά η πιο άμεση και κρίσιμη μορφή υποστήριξης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν υποστήριξη από τον σύντροφό τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ένας σύντροφος που είναι ενεργά παρών, ενθαρρύνει τη μητέρα, την ακούει και σέβεται τις ανάγκες της, συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική της υγεία.

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό ο σύντροφος να είναι ευαισθητοποιημένος για τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και να αναγνωρίζει πότε χρειάζεται η μητέρα εξειδικευμένη βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμμετοχή του στην αναζήτηση θεραπείας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

epiloxeios-katathlipsi.jpg

Ο ρόλος των ευρύτερων μελών της οικογένειας

Εκτός από τον σύντροφο, η υποστήριξη από άλλα μέλη της οικογένειας, όπως γονείς και αδέλφια, μπορεί επίσης να αποδειχθεί καθοριστική. Η πρακτική βοήθεια με το βρέφος, η φροντίδα άλλων παιδιών της οικογένειας, καθώς και η παροχή συμβουλών και καθοδήγησης από έμπειρα μέλη μπορούν να ανακουφίσουν τη μητέρα από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτά τα άτομα να κατανοούν και να αποδέχονται τις ψυχολογικές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίζει η νέα μητέρα, αποφεύγοντας την κριτική και την πίεση.

Πρόληψη και οικογενειακή συνοχή

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της καλής προετοιμασίας και της οικογενειακής συνοχής. Οι προγεννητικές συζητήσεις μεταξύ του ζευγαριού και της οικογένειας σχετικά με τον ρόλο του καθενός μετά τον τοκετό, καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας, μπορούν να αποτρέψουν πολλά προβλήματα. Η οικογένεια που λειτουργεί ως ομάδα, όπου ο καθένας αναλαμβάνει έναν συγκεκριμένο ρόλο, μπορεί να στηρίξει τη μητέρα και να μειώσει την πίεση που αισθάνεται.

Κατανόηση, αγάπη, έμπρακτη βοήθεια αλλά και διακριτικότητα όπου και όταν χρειάζεται βοηθούν αποτελεσματικά ανακουφίζοντας την μητέρα, ενώ παράλληλα την κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη για την οικογένεια της.

Ο ρόλος της οικογένειας στην επιλόχειο κατάθλιψη είναι θεμελιώδης. Η ενεργή συμμετοχή, η κατανόηση και η συναισθηματική υποστήριξη από τον σύντροφο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας της νέας μητέρας. Ο διάλογος, η κατανόηση και η έγκαιρη αντίδραση μπορούν να κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την ευημερία όχι μόνο της μητέρας, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας.

Επιλόχειος κατάθλιψη και άρνηση θηλασμού

Θα ήθελα να τελειώσω το άρθρο αυτό με μία ευχή

Εύχομαι σε όλες τις λεχώνες μανούλες να σφίγγουν με χαρά και λαχτάρα τα βρέφη τους στην αγκαλιά τους, απολαμβάνοντας από την πρώτη στιγμή το δώρο της μητρότητας.

Όσες όμως βρίσκονται στο φάσμα της επιλόχειας κατάθλιψης, εύχομαι να έχουν στο πλευρό τους την οικογένεια που θα μπορέσει να αντιληφθεί γρήγορα το πρόβλημα τους ώστε να γίνει η ασπίδα, η αγκαλιά, η βοήθεια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν γρήγορα αυτήν την επίπονη και δυσάρεστη φάση.

Να ξέρουν ότι ΝΑΙ η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται στις μέρες μας, αρκεί να ζητήσουν βοήθεια και να εμπιστευτούν την οικογένεια και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Πώς οι μύθοι της μητρότητας επηρέασαν τον αγώνα μου με την επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved