Εγκυμοσύνη και ζαλάδες: Μήπως «φταίει» η χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Bigstock

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η εγκυμοσύνη δεν σας κάνει απλώς να φαίνεστε διαφορετική. Αλλάζει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Τίποτα από αυτά δεν είναι ασυνήθιστο - αλλά η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε.

Εάν αισθάνεστε ναυτία ή ζαλάδα, αυτό είναι σημάδι ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλή. Μπορεί ακόμη και να λιποθυμήσετε.

Γιατί ζαλίζομαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ζάλη είναι ορμονική, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη στα μέσα του δεύτερου τριμήνου . Μπορείτε να περιμένετε κατά μέσο όρο μια πτώση της συστολικής πίεσης κατά 5 έως 10 mmHg και έως 15 mmHg στη διαστολική πίεση.

Να είστε βέβαιες ότι η πίεση θα αυξηθεί σταδιακά και θα πρέπει να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ακολουθούν ορισμένες συχνές αιτίες αλλά και λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε:

1. Σηκώνεστε γρήγορα και απότομα

Γνωρίζατε ότι το αίμα συσσωρεύεται στα πόδια και τα κάτω άκρα σας όταν κάθεστε; Όταν σηκώνεστε γρήγορα, το σώμα μπορεί να μην επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά σας.

Γι' αυτό μην σηκώνεστε απότομα από την καρέκλα- και αν είστε στο κρεβάτι, καθίστε αργά, «κρεμάστε» τα πόδια σας για λίγο στο πλάι και σηκωθείτε αργά.

Συμβουλή: Το να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

2. Ξαπλώνετε ανάσκελα

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, η μήτρα μπορεί να συμπιέσει την κάτω κοίλη φλέβα και τις φλέβες της πυέλου , επιβραδύνοντας την κυκλοφορία στα πόδια. Το να ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αν όμως κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό, θα αυξήσετε τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

3. Δεν τρώτε ή δεν ενυδατώνεστε αρκετά

Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο, το οποίο μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε ή να αισθανθείτε λιποθυμία.

Να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχετε πάντα μαζί σας ένα υγιεινό σνακ, ώστε να είστε προετοιμασμένες για να αποτρέψετε τη ζαλάδα . Και μην ξεχνάτε να πίνετε οκτώ έως δέκα ποτήρια νερό την ημέρα.

4. Ανεμία

Η έλλειψη φυσιολογικής ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα μπορεί να σας προκαλέσει αίσθημα ζαλάδας.

Η/Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες.

5. Υπεραερισμός

Μπορεί να αισθανθείτε ζαλάδα κάνοντας ένα ζεστό ντουζ ή μπάνιο.Η θερμότητα προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την πίεσή σας.

Συμβουλή: Ντυθείτε ελαφριία και κάντε χλιαρά ντους, όχι καυτά.

Η υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να προκαλέσει υπεραερισμό και να αισθανθείτε λιποθυμία.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό

Οι περιστασιακές ζαλάδες και οι ναυτίες είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας υφίσταται πολυάριθμες αλλαγές και η αύξηση της ροής του αίματος δημιουργεί επιπλέον «εργασία» για την καρδιά .

Εάν όμως οι ζαλάδες επιδεινώνονται ή έχετε σοβαρά συμπτώματα , όπως θολή όραση ή δύσπνοια, ενημερώστε την/τον γιατρό σας.

Πηγή: lancastergeneralhealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved