Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυγά
Bigstock

Η εγκυμοσύνη αυξάνει σημαντικά τις διατροφικές ανάγκες μιας γυναίκας, ιδίως σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο , η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Χάρη στη θρεπτική τους πυκνότητα, τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθήσουν στην κάλυψη των επιπλέον διατροφικών απαιτήσεων της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου.

Αυγά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες να τρώνε αυγά

Είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να τρώνε αυγά εφόσον τα αυγά είναι πλήρως μαγειρεμένα ή παστεριωμένα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώτε αυγά μόνο εάν έχουν μαγειρευτεί καλά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 71°C. Στην περίπτωση των βρασμένων, ποσέ ή τηγανητών αυγών, αυτό σημαίνει μέχρι να πήξει ο κρόκος.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα ωμά αυγά σε τρόφιμα όπως η σπιτική μαγιονέζα, το μείγμα για κέικ ή κάποια μους.

Η μαγιονέζα που αγοράζετε από το σουπερμάκετ είναι γενικά ασφαλή προς κατανάλωση, καθώς υφίσταται θερμική επεξεργασία για να καταστραφούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων πριν από την αγορά και την κατανάλωσή τους.

Αυγά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

gunaika-trwei-avga.jpg

Πόσα αυγά μπορεί να φάει μια έγκυος

Μπορείτε σε καθημερινή βάση να απολαύσετε ένα αυγό ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει επίσης πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι , όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και υγιεινά λίπη όπως αβοκάντο και ελιές.

Εάν έχετε διαβήτη κύησης ή υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, το Heart Foundation συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης αυγών σε 7 αυγά την εβδομάδα.

Τα οφέλη των αυγών

Δεδομένου ότι είναι γεμάτα με ποιοτικές πρωτεΐνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα αυγά αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να συμβάλλουν στην κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αυγά περιέχουν 13 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά καθώς και αντιοξειδωτικά και αποτελούν πλούσια πηγή ποιοτικών πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Μία μερίδα φαγητού με αυγό παρέχει το 90% των πρόσθετων αναγκών σε πρωτεΐνες που χρειάζονται οι έγκυοι.

Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες χολίνης , ένα θρεπτικό συστατικό που, μαζί με άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού.

Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, η κατανάλωση χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Κάνει ή όχι να τρώμε μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη;

Η χολίνη, ωστόσο, σπάνια βρίσκεται σε πολυβιταμίνες εγκυμοσύνης, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε τακτικά τροφές που την περιέχουν, όπως τα αυγά!

Τα αυγά περιέχουν, επίσης, μια ποικιλία βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των ματιών και του δέρματος και συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Woman Cracking An Egg Into A Bowl For Cooking Or Baking Purposes. The Image Highlights Joy Of Homema

Χρήσιμες συμβουλές

  • Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι καλά μαγειρεμένα.
  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασμένες συσκευασίες πριν από την κατανάλωση.
  • Αποφύγετε τα αυγά με ραγισμένο ή βρώμικο κέλυφος.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά σας στο ψυγείο, μέσα στο κουτί που τα αγοράσατε.
  • Μην αποθηκεύετε τα αυγά σας σε ένα μπολ μαζί με άλλα τρόφιμα- κρατήστε τα χωριστά.
  • Καταναλώστε τα βραστά αυγά εντός τριών ημερών από το βράσιμο.
  • Τρώτε άλλα φαγητά με αυγά που έχουν περισσέψει μέσα σε 24 ώρες από το μαγείρεμα .

Πηγή: australianeggs.org.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved